Aanleiding
De instellingen op Campus Heijendaal (Radboud Universiteit, Radboudumc en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en de gemeente Nijmegen hebben de wens om Campus Heijendaal verder te ontwikkelen tot een toegankelijk en duidelijk herkenbaar gebied voor haar gebruikers en de stad en met maatschappelijke betekenis voor de regio en ver daarbuiten. De partijen hebben daarom afgesproken om samen te werken aan een gezamenlijk toekomstbeeld voor het campusgebied, dat noemen we een gebiedsvisie.In de gebiedsvisie staan afspraken op hoofdlijnen over de inrichting van het gebied, voor de middellange (2030) en lange termijn (2040).
Campus Heijendaal is het geheel van de gronden en gebouwen van Radboud Universiteit, Radboudumc en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Campus Heijendaal ligt aan twee belangrijke hoofdwegen van de stad Nijmegen, de Sint Annastraat en de Heyendaalseweg. Het Radboudumc ligt vooral aan de Sint Annastraat terwijl de universiteit haar gezicht met name aan de Heyendaalseweg heeft. Aan de noordoostzijde van het terrein ligt de spoorlijn Nijmegen–Venlo en station Nijmegen Heyendaal. De gebouwen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen staan tussen de Kapittelweg en dit spoor. Langs het spoor ligt een vrije busbaan die de campus rechtstreeks met station Nijmegen verbindt (rondje Heyendaal). De terreinen van de campuspartners samen vormen het plangebied.
Belangrijkste opgaven gebiedsvisie
Door samen te werken aan een toekomstplan kan de ruimte beter worden benut en kunnen plannen beter op elkaar worden afgestemd. De belangrijkste doelstellingen die we uitwerken in de gebiedsvisie, zijn:
• Het vergroten van de levendigheid en het verblijfsklimaat van het gebied, zodat Campus Heijendaal naast een plek om te studeren, onderzoeken en zorg te ontvangen ook steeds meer een plek wordt om te werken, wonen, verblijven, ontmoeten en ontspannen.
• Verduurzaming van mobiliteit in, van en naar het gebied, oftewel: een duurzaam bereikbare campus.
• Het versterken van de onderlinge/interne samenhang van het gebied, zodat het gebied meer als één campus aanvoelt en functioneert.
• Het versterken van de verbindingen tussen Campus Heijendaal, de naastgelegen buurten en de rest van de stad, zowel fysiek als in functionele/relationele sfeer, zodat Campus Heijendaal nog meer een levendig onderdeel wordt van de stad.
• Het versterken van de bedrijvigheid op de campus, zodat de toegevoegde waarde van bedrijven voor onderzoek, onderwijs, maatschappelijke impact en banen verder kan worden vergroot.
• Samenwerken aan de (economische) profilering van Campus Heijendaal, zodat het profiel van Campus Heijendaal de (economische) profilering van stad en regio ondersteunt.
Participatie met belanghebbenden
We zijn ons ervan bewust dat de plannen die we voor Campus Heijendaal in de gebiedsvisie maken impact kunnen hebben op inwoners en organisaties in onze stad en gebruikers van het gebied. Deze belanghebbenden willen wij via participatie een stem geven bij het opstellen van de gebiedsvisie. Om dit op een goede manier te doen, hebben we een participatieplan gebiedsvisie Campus Heijendaal opgesteld waarin we beschrijven wat we via participatie willen bereiken, wat de belangrijkste thema’s voor participatie zijn, wie de belanghebbenden zijn en op welke manieren en momenten wij hen willen betrekken.
Planning
Het streven is om in het tweede kwartaal van 2023 een gebiedsvisie op te leveren die de ambities en plannen van de partijen op Campus Heijendaal en de gemeente beschrijft en waarin rekening is gehouden met de inbreng van belanghebbenden. De planning van het participatietraject en de drie participatiesessies die we willen houden hangt samen met de planning van de uitwerking van de gebiedsvisie. De planning ziet er (op hoofdlijnen) als volgt uit:
Participatie
• 12 Januari 2023, eerste bijeenkomst participatietraject - De bijeenkomst heeft plaatsgevonden, presentaties van de informatieavond vindt u terug op deze pagina.
• Maart 2023, tweede bijeenkomst participatietraject
• April - mei 2023, derde bijeenkomst participatietraject
Besluitvorming
• Juni – juli, voorstel voor gebiedsvisie in college burgemeester en wethouders gemeente van Nijmegen
• Na zomer (Q3), besluitvorming over gebiedsvisie in gemeenteraad van Nijmegen
Projecten in de omgeving van Campus Heijendaal
Op Campus Heijendaal en in de directe omgeving staat de komende jaren een hoop te gebeuren. Binnen het samenwerkingsverband Duurzaam Bereikbaar Heijendaal wordt gewerkt aan de duurzame bereikbaarheid van de campus. In 2024 moet Station Heyendaal zijn getransformeerd tot een eigentijds station dat ook in de toekomst de groeiende hoeveelheid reizigers kan verwerken. En in de directe omgeving van de campus zijn plannen in voorbereiding voor studentenhuisvesting op de oude GGD locatie.
Wilt u meer weten over een van deze projecten, kijk dan op:
https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/heijendaal/project/duurzaam-bereikbaar-heijendaal-
https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/centrum/project/verbouwing-station-heyendaal-
https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/project/nieuwbouw-groenewoudseweg-275-oude-ggd-locatie
https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/project/professor-bellefroidstraat-nieuwbouw-ggd