Nieuwe datum voor 4e bijeenkomst over gebiedsvisie Campus Heijendaal
Het is gelukt om een nieuwe datum te vinden voor de 4e bijeenkomst over de gebiedsvisie Campus Heijendaal. De bijeenkomst vindt plaats op 26 augustus van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur.
Doel bijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst op 26 augustus presenteren we de concept gebiedsvisie voor Campus Heijendaal. We laten zien hoe we, bij het maken van deze visie, de opbrengst uit de startbijeenkomst en themasessies hebben gebruikt. Vervolgens willen we de gebiedsvisie die we hebben gemaakt aan u voorleggen. Wat vindt u van de totale gebiedsvisie? Welke onderdelen uit de gebiedsvisie waardeert u meer of minder? En hoe beoordeelt u de manier waarop we de opbrengst van de participatie hebben gebruikt bij het maken van de gebiedsvisie?
Locatie, datum & tijd
- Maandag 26 augustus van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur
- Radboud Universiteit, Elinor Ostromgebouw, Heyendaalseweg 141
- Ruimte: Theaterzaal C
Meer informatie over de bereikbaarheid van deze locatie vindt u via de volgende link: Elinor Ostromgebouw | Radboud Universiteit
Wilt u (weer) meedoen?
Graag nodigen wij u uit voor de bijeenkomst over de gebiedsvisie voor Campus Heijendaal. Fijn wanneer u zich van tevoren aanmeldt voor de bijeenkomst op 26 augustus. Zo kunnen we de locatie en het programma goed voorbereiden.
U kunt zich aanmelden via het volgende formulier: Aanmelden bijeenkomst Gebiedsvisie Campus Heijendaal 26 augustus 2024
Alvast kennis nemen van de plannen?
Verschillende deelnemers gaven aan graag meer tijd te willen om kennis te nemen van de plannen die we presenteren. Daarom organiseerden we op 26 juni een webinar waarin we de concept gebiedsvisie alvast hebben toegelicht. Ook was er op 2 juli een inloopmoment waarin deelnemers zich door de initiatiefnemers konden laten informeren over de plannen en vragen konden stellen.
Heeft u het webinar gemist? Of wilt u hem terugkijken? Dan kan dit via de volgende link: webinar terugkijken
Aanleiding
De instellingen op Campus Heijendaal (Radboud Universiteit, Radboudumc en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en de gemeente Nijmegen hebben de wens om Campus Heijendaal verder te ontwikkelen tot een toegankelijk en duidelijk herkenbaar gebied voor haar gebruikers en de stad en met maatschappelijke betekenis voor de regio en ver daarbuiten. De partijen hebben daarom afgesproken om samen te werken aan een gezamenlijk toekomstbeeld voor het campusgebied, dat noemen we een gebiedsvisie.In de gebiedsvisie staan afspraken op hoofdlijnen over de inrichting van het gebied, voor de middellange (2030) en lange termijn (2040).
Campus Heijendaal is het geheel van de gronden en gebouwen van Radboud Universiteit, Radboudumc en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Campus Heijendaal ligt aan twee belangrijke hoofdwegen van de stad Nijmegen, de Sint Annastraat en de Heyendaalseweg. Het Radboudumc ligt vooral aan de Sint Annastraat terwijl de universiteit haar gezicht met name aan de Heyendaalseweg heeft. Aan de noordoostzijde van het terrein ligt de spoorlijn Nijmegen–Venlo en station Nijmegen Heyendaal. De gebouwen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen staan tussen de Kapittelweg en dit spoor. Langs het spoor ligt een vrije busbaan die de campus rechtstreeks met station Nijmegen verbindt (rondje Heyendaal). De terreinen van de campuspartners samen vormen het plangebied.
Belangrijkste opgaven gebiedsvisie
Door samen te werken aan een toekomstplan kan de ruimte beter worden benut en kunnen plannen beter op elkaar worden afgestemd. De belangrijkste doelstellingen die we uitwerken in de gebiedsvisie, zijn:
• Het vergroten van de levendigheid en het verblijfsklimaat van het gebied, zodat Campus Heijendaal naast een plek om te studeren, onderzoeken en zorg te ontvangen ook steeds meer een plek wordt om te werken, wonen, verblijven, ontmoeten en ontspannen.
• Verduurzaming van mobiliteit in, van en naar het gebied, oftewel: een duurzaam bereikbare campus.
• Het versterken van de onderlinge/interne samenhang van het gebied, zodat het gebied meer als één campus aanvoelt en functioneert.
• Het versterken van de verbindingen tussen Campus Heijendaal, de naastgelegen buurten en de rest van de stad, zowel fysiek als in functionele/relationele sfeer, zodat Campus Heijendaal nog meer een levendig onderdeel wordt van de stad.
• Het versterken van de bedrijvigheid op de campus, zodat de toegevoegde waarde van bedrijven voor onderzoek, onderwijs, maatschappelijke impact en banen verder kan worden vergroot.
Participatie met belanghebbenden
We zijn ons ervan bewust dat de plannen die we voor Campus Heijendaal in de gebiedsvisie maken impact hebben op inwoners en organisaties in onze stad en gebruikers van het gebied. Deze belanghebbenden willen wij via participatie een stem geven bij het opstellen van de gebiedsvisie. Om dit op een goede manier te doen, hebben we een participatieplan gebiedsvisie Campus Heijendaal opgesteld waarin we beschrijven wat we via participatie willen bereiken, wat de belangrijkste thema’s voor participatie zijn, wie de belanghebbenden zijn en op welke manieren en momenten wij hen willen betrekken.
Onder het kopje ‘Bestanden’ is het participatieplan voor de gebiedsvisie Campus Heijendaal terug te vinden.
Planning
De planning van het participatietraject en de participatiesessies die we willen houden hangt samen met de planning van de uitwerking van de gebiedsvisie. De planning van het participatietraject en de participatiesessies die we willen houden hangt samen met de planning van de uitwerking van de gebiedsvisie.
Omdat het uitwerken van de gebiedsvisie meer tijd vraagt dan verwacht, is het ons niet gelukt om de oorspronkelijke planning te halen. Wij begrijpen het wanneer u dit jammer vindt. Ook wij hadden graag in 2023 verder met u gesproken over de uitwerking van de gebiedsvisie. Allereerst door u mee te nemen in de denkrichtingen die wij aan het uitwerken zijn voor de andere thema’s in de gebiedsvisie, zoals groen, biodiversiteit en levendigheid (wonen, werken en voorzieningen op de campus). En vervolgens om uw reactie te horen op de concept gebiedsvisie die dan is uitgewerkt.
Omdat wij graag op een later moment uw reacties op de denkrichtingen en daarna de concept gebiedsvisie horen, komen we in 2024 op deze twee stappen bij u terug. De planning voor het participatietraject ziet er daarmee (op hoofdlijnen) als volgt uit:
-12 Januari 2023, eerste bijeenkomst participatietraject – Deze werksessie heeft plaatsgevonden. Onder het kopje 'Bestanden' vindt u de presentaties die deze avond zijn gehouden en een document met wat we hebben opgehaald (Opbrengst werksessie 12 januari).
-11 juli 2023, tweede bijeenkomst participatietraject over denkrichtingen mobiliteit – Deze werksessie heeft plaatsgevonden. Onder het kopje 'Bestanden' vindt u de presentaties die deze avond zijn gehouden en een document met wat we hebben opgehaald (Opbrengst werksessie 11 juli).
-28 maart 2024, derde bijeenkomst participatietraject over de denkrichtingen voor de andere thema’s in gebiedsvisie – Thema ‘cultuurhistorie & identiteit, groen & klimaat en levendigheid’– Deze werksessie heeft plaatsgevonden. Onder het kopje 'Bestanden' vindt u de presentaties die deze avond zijn gehouden en een document met wat we hebben opgehaald (Opbrengst werksessie 28 maart).
-Q2 2024, laatste bijeenkomst participatietraject over de concept gebiedsvisie die dan is uitgewerkt
-Q3 2024, besluitvorming door gemeenteraad over gebiedsvisie
Besluitvorming
De vier initiatiefnemers maken uiteindelijk samen met het stedenbouwkundig bureau PosadMaxwan de gebiedsvisie voor Campus Heijendaal. De inbreng van gebruikers en inwoners en organisaties uit de omgeving die wij hebben ontvangen, gebruiken wij bij het maken van de inhoudelijke keuzes in de gebiedsvisie. Deze inbreng heeft de status van ‘advies’. Dat wil zeggen dat we toelichten/motiveren hoe we tot keuzes in de gebiedsvisie zijn gekomen en duidelijk maken welke adviezen we waarom hebben overgenomen en welke waarom niet. De inhoud van de gebiedsvisie wordt voor akkoord voorgelegd aan de Stuurgroep Gebiedsvisie Campus Heijendaal, waarin bestuurders van de vier initiatiefnemende partijen vertegenwoordigd zijn. Na akkoord, wordt de visie voor vaststelling aan de gemeenteraad van Nijmegen voorgelegd. Zowel de Stuurgroep als de gemeenteraad worden via een participatieverslag geïnformeerd over wat de inbreng van gebruikers en inwoners en organisaties uit de omgeving is geweest, wat we daarmee hebben gedaan en waarom.
Projecten in de omgeving van Campus Heijendaal
Op Campus Heijendaal en in de directe omgeving staat de komende jaren een hoop te gebeuren. Binnen het samenwerkingsverband Duurzaam Bereikbaar Heijendaal wordt gewerkt aan de duurzame bereikbaarheid van de campus. In 2024 moet Station Heyendaal zijn getransformeerd tot een eigentijds station dat ook in de toekomst de groeiende hoeveelheid reizigers kan verwerken. En in de directe omgeving van de campus zijn plannen in voorbereiding voor studentenhuisvesting op de oude GGD locatie.
Wilt u meer weten over een van deze projecten, kijk dan op:
https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/heijendaal/project/duurzaam-bereikbaar-heijendaal-
https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/centrum/project/verbouwing-station-heyendaal-
https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/project/nieuwbouw-groenewoudseweg-275-oude-ggd-locatie
https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/project/professor-bellefroidstraat-nieuwbouw-ggd