Vernieuwingsgolf Rechters- en Kanunnikenbuurt

De gemeente is bezig met de herinrichting van de openbare ruimte van de Rechters- en Kanunnikenbuurt. Op deze pagina vindt u meer informatie. Ook worden hier ontwerpen, presentaties van bewonersbijeenkomsten en updates over het project geplaatst.

Bijeenkomst 21 januari
Op dinsdag 21 januari 2025 organiseren we weer een bijeenkomst voor de buurt bij de HAN Kapittelweg 35. We laten dan het schetsontwerp van de openbare ruimte aan de buurt zien. Er is een presentatie en u kunt tijdens het tweede gedeelte (vanaf 20 uur) het schetsontwerp bekijken op verschillende panelen en uw vragen en opmerkingen aan ons meegeven. Voor de presentatie moet u zich aanmelden via nijmegen.nl/bijeenkomst-kanunnikenbuurt.

Na de bijeenkomst plaatsen we de presentatie en het ontwerp op mijnwijkplan, onder 'Bestanden'. In 2025 organiseren we voor het voorlopige en definitieve ontwerp nog bijeenkomsten.

De vernieuwingsgolf
In een aantal buurten is de openbare ruimte aan vervanging toe. Het gaat om de straten, stoepen, riolering en groenplekken. De gemeente Nijmegen heeft geld vrijgemaakt om meerdere buurten de komende jaren te vervangen, vernieuwen en opnieuw in te richten. Dit noemen we de vernieuwingsgolf.

De bestrating in de Rechters- en Kanunnikenbuurt is op veel plekken slecht en de inrichting voldoet niet meer aan de eisen van nu. Daarom pakken we deze buurt als een van de eerste aan, samen met de buurt.

Het projectgebied
We gaan aan de slag met de volgende straten:

- Burggraafstraat, Baljuwstraat, Schoutstraat, Rakkerpad, Schepenenstraat, Drostpad, Heemraadstraat.
- Kanunnik Mijlinckstraat, Kanunnik vd Putstraat, Kanunnik Houberghstraat, Kanunnik van Lentstraat, Kanunnik Boenenstraat, Kanunnik van Osstraat, Kanunnik Pelsstraat, Kanunnik van Kekenstraat, Kanunnik Venboetstraat, Kanunnik van Mulicomstraat, Kanunnik Faberstraat.
- Deken de Raetstraat, Deken Heijdenstraat, Deken Gruenwaltstraat, Deken de Lanckstraat, Deken Hensburchstraat

Het project gaat niet over:
- de sportvelden
- de Sint Annastraat, de Heyendaalseweg, de Houtlaan, de Scheidingsweg

Wat gaan we doen?
Het doel is om de openbare ruimte te vervangen en deze klaar voor de toekomst te maken. We letten op thema's als klimaat, duurzaamheid, energie, circulariteit en gezondheid. De openbare ruimte bestaat uit de bomen en beplanting, straat, stoepen, openbare verlichting, verkeersborden, riolering en spelen.

Samen met de buurt
We betrekken de buurt actief bij de plannen. Begin juni hielden we een aantal buurtwandeling, en op 24 september vond een grote bijeenkomst plaats. Daarnaast is er een bewonerswerkgroep die een belangrijke en actieve rol speelt in het proces. Zo werken we samen aan een plan dat echt aansluit bij de wensen en behoeften van de buurt.

Planning 
We zijn in 2023 gestart met de voorbereiding en onderzoeken:

  • Rioolinspectie
  • Bodemonderzoek voor regenwaterafvoer
  • Boomonderzoek om de kwaliteit van de bomen te bepalen
  • Parkeeronderzoek om de parkeerbehoefte te bepalen
  • Asfaltonderzoek om de herbruikbaarheid van de fundering te bepalen
  • Vragenlijst voor bewoners naar hun beleving van de openbare ruimte

In 2024 en 2025 werken we samen met ontwerpbureau Urbis aan het ontwerp van de openbare ruimte voor de buurt. We verwachten eind 2025 te kunnen starten met de uitvoering van de werkzaamheden.

Dringende klachten 
Heeft u dringende klachten over de openbare ruimte die niet kunnen wachten? Meld deze dan via de meld & herstel app of via 14024. De dringende klachten die om directe actie vragen pakken we op. De minder urgente klachten zullen we meenemen in de uitvoering van het project.

Blijf op de hoogte
We versturen een aantal keer per jaar een digitale nieuwsbrief. Aanmelden hiervoor kan door te mailen naar kanunnikenbuurt@nijmegen.nl

Heeft u nog vragen, tips of opmerkingen? Dan kunt u een mail sturen naar kanunnikenbuurt@nijmegen.nl

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Tijdens het laatste bewonersoverleg op 9 januari jl. bleek dat Boszicht aan de Heemraadstraat niet als stakeholder betrokken is. Dit lijkt me wel wenselijk gezien de impact bij de herinrichting van de Heemraadstraat en parkeerplekken. Onbekend bleek de eigenaar van Boszicht welke nu wordt bewoond door ZZG zorggroep voor (nog) 40 oudere bewoners, die straks naar nieuwbouw ine Groenestraat gaan.De overige flex bewoners worden beheerd door De Huischmeesters flexwonen. Het lijkt mij dat de (huisvestings)toekomst van Boszicht aflopend is en moet worden ingebed in de vernieuwingsgolfplannen. Mogelijk dat zij als "stakeholder" mee willen denken over de gewenste plannen. Net als Talis die eigenaar is van de wooneenheden naast Boszicht.

Antwoord

Het idee om te vergroenen is prima. Nou hoor ik dat ze mijn straat( het Drostpad) willen opheffen. Dit waarschijnlijk omdat de busbaan breder moet en er moeten andere parkeerplaatsen komen. Hier ben ik ( en meerdere mensen uit de straat) het totaal niet mee eens. Het kan toch niet zo zijn dat ze zomaar een straat laten vervallen! Je huis is dan niet goed meer te bereiken! Wij moeten dan maar bekijken waar wij de auto kwijt kunnen. Ook vraag ik mij af of dat er straks niet veel te weinig parkeerplaatsen zijn aangezien de kinderen van ons ook nog een hele tijd thuis zullen wonen. Die hebben straks ook een auto nodig.

Antwoord

Ik heb niet gehoord tijdens de werkgroepbijeenkomsten van de bewoners dat het Drostpad zou komen te vervallen. De breedte van de Kanunnik Mijlinckstraat t.b.v. de busbaan heeft dit niet nodig. Meer parkeerruimte t.b.v. de winkels of dat deze anders ingericht moet worden zijn zaken die door de bewoners bespreekbaar (kunnen) worden gemaakt tijdens deze bijeenkomsten. Op informatiebijeenkomsten zoals 24 september jl. in Aqua Viva zijn de ontwikkelingen te volgen waarbij ook (uw) inbreng mogelijk is. Maak uw wens voor en/of evt. bezwaar tegen deze vernieuwingsgolf kenbaar zodat deze zoveel mogelijke Brakkensteiners bereikt. Hierdoor krijgen we een vernieuwing waardoor Brakkenstein voor ons allen aantrekkelijk leefbaar blijft.

Antwoord

Beste Brenda, Bedankt voor uw reactie. Wij herkennen ons niet in de uitspraak om het Drostpad op te heffen. In de presentatie en ook in de panelen die op de website zijn geplaatst is ook dat soort informatie ook niet terug te vinden over het Drostpad. De gemeente start nu in samenwerking met Urbis het ontwerp op om te komen tot een voorlopig ontwerp, hierin is aandacht voor de inrichting van de straten waar ook parkeren een onderdeel van uitmaakt. We hopen u op een volgende avond te zien!

Antwoord

Voor wat betreft de knip t.b.v. de verkeerscirculatie zijn hier verkeersdeskundigen bij betrokken die het logistieke (eenrichtings)verkeersplan beoordelen op veiligheid, verkeersdrukte en parkeermogelijkheden. Openbaar vervoer, bezorgingstransport van winkel(s), Publieke werkenverkeer (o.a. DAR), zal hierbij zo logisch en veilig mogelijk onderdeel van uitmaken. Sluipverkeer en Parkeerders van de Universiteit dienen hierbij het zo min mogelijk aantrekkelijk te worden gemaakt.

Antwoord

Op 24/9 zijn de plannen gepresenteerd aan de wijk waaronder de knip in de diverse straten en het één-richtings-verkeer maken van veel straten. Zoals de plannen er nu bij liggen verwacht ik veel meer verkeersbewegingen in de wijk doordat je moet rondrijden in de wijk om de wijk uit te kunnen. Alle bewoners van de Schoutstraat moeten via de Baljuwstraat en Schepenenstraat de wijk uit. Is het alternatief waarbij je vanuit de Kanunnink Mijlinckstraat alleen maar alle straten kunt inrijden ook bekeken? De wijk uit moet dan via Kanunnik van Os e/o Burggraafstraat. Dat zal de druk op de Kanunnink Mijlinckstraat ook ten goede komen.

Antwoord

In de vernieuwingsgolf zit ook ruimte om de bestaande indeling van deze ruimte en denkbare aanpassingen aan te pakken. Te denken valt aan aanpassen van parkeerplaatsen in de Kanunnik van Kekenstraat en Deken Hensburchstraat. Wanneer deze schuin op het trottoir langs de flat komen beschik je over meer parkeerplekken voor openbare ruimtes als Samen sterk Nijmegen en Wijkplaats BUUR. Ook dient de openbare GFT ruimte vernieuwd te worden omdat deze een scheur heeft wat tot verder verval leidt. Wellicht het laatste te combineren met het idee om voor de vuilnis- en oud papier verzamelplekken een metalen hekwerk in de tuin te plaatsen a la de omheining van speeltuin Brakkefort. De straten zullen er en stuk netter en veiliger door worden.

Antwoord

Dag Andre, Onderwerpen zoals parkeren worden meegenomen in het ontwerpproces en worden ook besproken met de bewonerswerkgroep. Uw idee over de GFT ruimte wordt niet meegenomen in het project vernieuwingsgolf maar is bekend bij de afdeling Stadbeheer.

Antwoord

OK ik heb dit begrepen. Alle vuilnisproblemen zal ik voortaan en direct via de herstel melding melden. Afrasteringsoplossingen voor afvalzakken is niet acceptabel voor de gemeente omdat dit onvoldoende zou helpen tegen dieren. Een alternatief is de vervanging van de huidige GFT betonnen kast, welke een scheur bevat en gerepareerd/vernieuwd zou moeten worden. Mogelijk dat een (deels) ondergrondse metalen container hiervoor in de plaats zou kunnen komen waarin de omwonenden hun GFT/Plastic en restafval kunnen dumpen. Dit voorkomt verkeerd gebruik van verkeerde plastic zakken en zakken die openscheuren. Er is ruimte voor en de afvalproblematiek voor de directe omgeving is daardoor verdwenen. Mogelijk nog mee te nemen in de vernieuwingsgolf?

Antwoord

Heel positief dit totale vervangingsprojekt. Ik heb begrepen dat er nog met de gemeente en de wijkraad een soort schouw zal plaatsvinden voor wat betreft op- en aanmerkingen van indelingen en variaties. Voor wat betreft de bestrating lijkt mij de rode baksteen variant voor alle binnenstraten tussen Houtlaan en Scheidingsweg, zoals die zijn gebruikt bij o.a. de van Peltlaan en Driehuizerweg, een goede vervanging van het huidige slechte asfalt en betegeling. Ook duurzamer wat betreft onderhoud bij klussen. Vraag is wel of het gehele project geen nadeel ondervindt van de stikstofcrisis.

Antwoord

Ik ben hier zeker mee eens. Daarnaast denk ik dat het heel gezond is om te bekijken of dit ook voor de heemraadstraat gedaan kan worden. Deze komt uit op een fietsstraat naast de St Annastraat en vaak rijden autos net iets te snel de hoek om waardoor ze in de knel komen met fietsers. De heemraadstraat heeft op dit moment weinig gemarkeerde parkeerplaatsen en voor fietsers voelt de straat vrij onveilig aan, ookal zijn er drempels. Door gebruik te maken van rode stenen stenen en gemarkeerde parkeerplaatsen kan er een veilig gevoel voor de fietsers en jeugd die sport bij het sportcomplex gecreëerd worden terwijl de parkeergelegenheden behouden worden voor autos, maar op een gestructureerde manier.

Antwoord

In de wijk Brakkenstein komen steeds meer kinderen, zo ook de kinderen in mijn gezin. Het zou ontzettend leuk zijn als er meer speeltuinen zijn, op dit moment ligt in de kanunnik straten geen speeltuin, alleen brakkefort. Dit alleen toegankelijk onder begeleiding en je betaald ervoor. 2 of 3 speeltuinen die vrij toegankelijk zijn, zijn heel erg welkom.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 06-02-2023