Valkhofkwartier: Renovatie Park

Komende jaren gaat de gemeente het ‘Valkhofpark’ restaureren en opknappen. We hebben hiervoor een schetsontwerp gemaakt (2022) voor herstel van de (burcht)muren, een nieuwe entree, beplantingen en faciliteiten voor verlichting en evenementen. Na verschillende onderzoeken en adviezen zijn nu de vergunningen aangevraagd.

Het is een bijzondere klus: het park is een (rijks)monument dat op verschillende manieren beschermd is. Hier zit ruim 2000 jaar archeologische geschiedenis in de bodem. Ook is indeling en structuur van het park monumentaal beschermt. Vandaar dat we voorzichtig moeten zijn en niet alles kan. Tegelijk is het park een levendige plek die veel bezoekers trekt vanwege de natuurlijke omgeving met prachtig uitzicht, de historische gebouwen en de evenementen. Daar moeten en willen we allemaal rekening mee houden. Ons doel: We gaan deze cultuurhistorische hotspot weer een fijne uitstraling geven en zorgen dat we met zijn allen van het park kunnen genieten.

Proces

Sinds de vorige presentatie in 2022 is het ontwerp uitgewerkt naar een definitief ontwerp waarmee drie verschillende vergunningen zijn aangevraagd; een rooi-, omgevings-, en een monumentenvergunning. Vanaf 20 juni ligt het ontwerpbesluit voor de monumentenvergunning 6 weken ter inzage. Tot 1 augustus kunt u uw zienswijze indienen. De binnengekomen reacties worden verwerkt in een zienswijzennota die bij de definitieve vergunningenbesluiten wordt gepubliceerd.  De definitieve vergunning ligt dan nog 6 weken ter inzage. Begin juli verwachten we dat de omgevingsvergunning en rooivergunning worden gepubliceerd. U heeft dan 6 weken de tijd om daarop te reageren.

Voor vragen en opmerkingen kunt u ook mailen met valkhofkwartier@nijmegen.nl of contact opnemen met projectleider Marco Boekhorst.

Op 10 juli, tussen 17:00 uur en 19:00 uur, bent u welkom op de inloopavond op stadhuis. Graag horen we wat u van de plannen vindt. In de linkerkolom op deze pagina ziet u de presentatie.

We verwachten in 2026 met de renovatie te starten. Dat lijkt misschien lang te duren maar voor zo’n speciale plek duurt het een tijd voor vergunningen rond zijn en het archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden.

Valkhofkwartier, Kelfkensbos en parken                                                                                  

In de omgeving van het Kelfkensbos en het Valkhof is een hoop te zien en te beleven. Het is de plek waar iedereen kennis kan maken met de geschiedenis van Nijmegen. De komende jaren wordt het hele gebied stukje bij beetje aangepakt. De afgelopen jaren knapten we de Waalkade en de Lindenberghaven op en bouwden we het centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei. De reconstructie van de Hoogstraat is klaar. Komende jaren gaat de gemeente aan de slag met het Valkhofpark, de verbouwing van het museum en het Kelfkensbosplein. Meer weten? Bekijk de Visie Valkhofkwartier via www.nijmegen.nl/valkhofkwartier  

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Vragen worden niet beantwoord op deze pagina. U kan uw vraag sturen via valkhofkwartier@nijmegen.nl. 

Reacties

Hoe word je deelnemer.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 01-02-2022