Komende jaren gaat de gemeente het Valkhof (park) restaureren en opknappen. We hebben hiervoor een plan gemaakt voor het herstel van de (burcht)muren, een nieuwe entree, beplantingen en faciliteiten voor verlichting en evenementen.
Het is een bijzondere klus: het park is een (rijks)monument dat op verschillende manieren beschermd is. Hier zit ruim 2000 jaar archeologische geschiedenis in de bodem. Ook is indeling en structuur van het park monumentaal beschermt. Vandaar dat we voorzichtig moeten zijn en niet alles kan. Tegelijk is het park een levendige plek die veel bezoekers trekt vanwege de natuurlijke omgeving met prachtig uitzicht, de historische gebouwen en de evenementen. Daar moeten en willen we allemaal rekening mee houden. Ons doel: We gaan deze cultuurhistorische hotspot weer een fijne uitstraling geven en zorgen dat we met zijn allen van het park kunnen genieten.
Proces
Sinds de presentatie van het schets ontwerp in 2022 is het plan uitgewerkt naar een definitief ontwerp waarmee drie verschillende vergunningen zijn aangevraagd; een rooi-, omgevings-, en een monumentenvergunning. Op 10 juli, tussen 17:00 uur en 19:00 uur was er een inloopavond georganiseerd op het stadhuis. Het plan is daar toegelicht en er was gelegenheid om vragen te stellen. In de linker kolom op deze pagina is de presentatie toegevoegd.
De vergunningen hebben tweemaal 6 weken ter inzage gelegen. Eerst voor het ontwerp besluit en daarna voor het definitieve besluit. Gedurende de twee ter inzage momenten zijn er geen zienswijze of bezwaren ontvangen. De vergunningen zijn op 11-11-2024 onherroepelijk geworden waarmee de restauratie van het Valkhof een stap dichterbij gekomen is.
We verwachten in 2026 met de grote werkzaamheden te starten. Dat lijkt misschien lang te duren maar voor zo’n speciale plek duurt het een tijd voor vergunningen rond zijn, het archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden en om de uitvoering zorgvuldig voor te bereiden.
Valkhofkwartier, Kelfkensbos en parken
In de omgeving van het Kelfkensbos en het Valkhof is een hoop te zien en te beleven. Het is de plek waar iedereen kennis kan maken met de geschiedenis van Nijmegen. De komende jaren wordt het hele gebied stukje bij beetje aangepakt. De afgelopen jaren knapten we de Waalkade en de Lindenberghaven op en bouwden we het centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei. De reconstructie van de Hoogstraat is klaar. Komende jaren gaat de gemeente aan de slag met het Valkhof, de verbouwing van het museum en het Kelfkensbosplein. Meer weten? Bekijk de Visie Valkhofkwartier via www.nijmegen.nl/valkhofkwartier
Update 14-01-2025: Het Valkhof maakt plaats voor renovatie en restauratie: rooien van bomen eind januari van start
Het historische Valkhof wordt gerenoveerd. Het park krijgt een kleurrijker en fleuriger uiterlijk met een sterke verbinding naar de rijke historie van de stad. Om deze metamorfose mogelijk te maken, moeten er helaas enkele bomen worden gerooid. Dit biedt ruimte voor de werkzaamheden die later dit jaar van start gaan. Het rooien van de bomen begint eind januari en zal naar verwachting drie dagen duren.
Zorgvuldige afweging
Hoewel de meeste bomen in het park behouden blijven, is besloten dat enkele exemplaren plaats moeten maken. Dit besluit is met grote zorgvuldigheid genomen. De bomen die gerooid worden, zijn grotendeels aan het einde van hun levensduur of zijn beschadigd. Het park krijgt hiervoor in de plaats jonge, nieuwe bomen die bijdragen aan de toekomstige en toch nog historische uitstraling van het Valkhof.
Duurzame verwerking van het hout
Het hout van de bomen dat bruikbaar is wordt duurzaam verwerkt door Stadsboom, een organisatie die gebruikt hout een tweede leven geeft. Op dit moment is nog niet precies bekend welke producten van het hout gemaakt gaan worden. Zodra daar meer duidelijkheid over is, delen we deze informatie via deze website.
Wie weet kunnen Nijmegenaren binnenkort een uniek product bemachtigen dat afkomstig is van de bomen uit het Valkhof!
Markering en veiligheid tijdens de werkzaamheden
De bomen die gerooid worden, zijn gemarkeerd met een kruis– een proces dat ‘blessen’ wordt genoemd. Tijdens de werkzaamheden zijn delen van het park afgezet. Dit doen we om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren.
Samen werken we aan een nieuw en toekomstbestendig Valkhof, waarin historie, natuur en vernieuwing hand in hand gaan. Blijf deze website volgen voor updates over de voortgang van de werkzaamheden en de bijzondere verwerking van het hout.