De Nijmeegse binnenstad is een fijne plek om te wonen, te werken, te ondernemen, te winkelen en elkaar te ontmoeten. Omdat Nijmegen groeit en het klimaat verandert betekent dit dat we de ruimte anders moeten indelen. Zo blijft de Nijmeegse binnenstad ook in de toekomst een fijne plek.
Eén van de projecten die bijdraagt aan een toekomstbestendige en verblijfsvriendelijke binnenstad is de herinrichting van de Burchtstraat, Grote Markt, Augustijnenstraat en het (bus)plein bij Plein 1944. De aanpak van dit gebied in de binnenstad komt voort uit de gebiedsvisie Koers voor de Binnenstad die in maart 2024 is vastgesteld door de gemeenteraad van Nijmegen.
Op deze pagina delen we meer informatie over het project, waaronder een presentatie van het schetsontwerp. Binnenkort volgt ook een verslag van de bijeenkomsten die zijn georganiseerd voor inwoners en ondernemers in het projectgebied.
Schetsontwerp
Er is een eerste schets gemaakt voor de nieuwe inrichting van het gebied. In het nieuwe ontwerp is ruimte nodig voor de maandag- en zaterdagmarkt, een calamiteitenroute, laden en lossen, winkelend publiek en evenementen. Tegelijkertijd liggen er ondergronds veel kabels, leidingen en archeologie waar het ontwerp mee rekening moet houden. In het schetsontwerp is meer plek voor verblijven, groen, en ontmoeten. In het hele gebied komen meer zitplekken en plantvakken. Ook worden er enkele terrassen toegevoegd en de bestrating wordt aangepast.
Binnen dit eerste ontwerp zijn verschillende keuzes gemaakt:
Burchtstraat
Bij het begin van de Burchtstraat wil de gemeente de entree van de stad (waar heel vroeger de Burchtpoort stond) markeren. Bijvoorbeeld door de terugkeer van een poort of een andere markering.
Grote Markt
De gemeente is in gesprek met de ondernemers rond de Grote Markt over de opstelling van de marktkramen, de opzet en uitstraling van de terrassen en het aanbrengen van groen om hittestress in de zomer te voorkomen.
Augustijnenstraat
De Augustijnenstraat krijgt ook een herinrichting. De straat moet een groene straat blijven met grote bomen. De huidige bomen zijn invasieve exoten en mogen tegenwoordig niet meer geplant worden. Ook drukken de wortels van de bomen het wegdek kapot. Of we de bestaande bomen kunnen behouden wordt nog verder onderzocht.
Busplein bij Plein 1944
Een andere opgave is het busplein bij Plein 1944. Om dit plein te verbeteren en te vergroenen onderzoeken wij of de keerlus van de bus kan verdwijnen. Wel blijft er een bushalte aan de rand van het plein om de binnenstad goed bereikbaar te houden.
Fietsparkeren
In de binnenstad is ruimte nodig voor fietsparkeren. Met name in de Augustijnenstraat staan veel geparkeerde fietsen. Deze fietsen zorgen voor een rommelig beeld. Nijmegen wil met bewoners en bezoekers in gesprek over mogelijke oplossingen.
Eénrichtingsverkeer vanaf Plein 1944 naar de Burchtstraat
Om ruimte te scheppen in de straten, is er in het schetsontwerp gekozen voor éénrichtingsverkeer vanaf Plein 1944 richting de Burchtstraat tot de Hoogstraat. De gemeente onderzoekt nog hoe de logistiek naar de Scheidemakershof het beste kan verlopen.
Participatie
Het schetsontwerp is in de afgelopen periode gedeeld met horeca-ondernemers, winkeliers, de marktondernemers in de binnenstad, evenementen organisatoren, en inwoners die in het plangebied wonen. Bij al deze partijen zijn veel reacties opgehaald.
De gemeente verzamelt alle reacties en ideeën en weegt deze af. De reacties en antwoorden hierop zullen binnen enkele weken gedeeld worden op deze pagina.
Mogelijk leiden reacties tot aanpassingen in het ontwerp. Naar verwachting volgt het meer uitgewerkte ontwerp na de zomer. Dan worden niet alleen inwoners en ondernemers uit de directe omgeving betrokken maar gaat de gemeente ook in gesprek met overige inwoners en bezoekers van de binnenstad. De gemeente streeft ernaar om begin 2026 een definitief ontwerp te hebben.
Contact
Heeft u vragen neem dan contact op met het projectteam via burchtstraat@nijmegen.nl.
Projectleider: Marco Boekhorst
Omgevingsmanager: Eva Zappeij