Gemeente Nijmegen gaat in het gebied tussen de Lentse- en Zandseplas 50 vrijstaande woningen bouwen in een nieuw aan te leggen landschap.
De Lentse- en Zandse plas maken, samen met de Oosterhoutse plas, onderdeel uit van natuur- en recreatiegebied de Waaijer.
15 van deze woningen gaat de gemeente verkopen als zelfbouwkavels aan particulieren. Voor de realisatie van de overige 35 woningen is de gemeente een samenwerking aangegaan met een ontwikkelaar.
Deze ontwikkelaar is Kalliste-Giesbers. De komende periode gaan de gemeente en Kalliste samenwerken aan de ontwikkeling en realisatie van de vrijstaande woningen. Partijen hebben hier op 8 juli jl. een overeenkomst voor afgesloten.
De woningen komen in een nieuw aan te leggen landschap te staan, waarvoor de visie van Kalliste: ‘Het Zandse hoogland’ –die de oernatuur terugbrengt naar de mens- de basis vormt.
Een constructieve en vlotte samenwerking tussen ontwikkelaar en gemeente is van belang. Want alleen gezamenlijk kunnen we van de plek een succes maken: een integraal gebied waarbij exclusief wonen en hoogwaardige natuur hand in hand gaan.
Meer informatie over Kalliste-Giesbers vindt u op: https://www.kalliste.nl/project/het-zandse-hoogland
Zicht op het Zandse Hoogland
Afgelopen donderdag 26 september vond op het dakterras van Moeke Nijmegen de bewonersbijeenkomst over het Zandse Hoogland plaats. Gezien de beperkte ruimte konden mensen zich aanmelden voor een tijdsblok. Zowel binnen als buiten hingen posters waarop verschillende thema’s werden toegelicht. Vanaf het dakterras van Moeke had je mooi zicht op de projectlocatie.
In totaal hebben een kleine honderd mensen zich laten informeren over het landschap, de mobiliteit en de woningen. Naast informeren kwamen er ook vragen en suggesties vanuit de omgeving. Waaronder vragen over de toegankelijkheid van het openbaar gebied.
De hele maand oktober hangen de posters in het Waalsprong Informatie Centrum. Al uw vragen kunt u daar stellen.
Hondenlosloopgebied Zandse Plas
Op 26 september hebben we een informatiebijeenkomst gehad. Tijdens deze bijeenkomst was er ook de mogelijkheid om vragen en suggesties achter te laten. Onder andere losloopgebieden voor honden kwamen ter sprake.
In de Waalsprong zijn er een aantal losloopgebieden en uitlaatplekken (zie onderstaande figuur). Het gebied rond de Zandse Plas hoort hier niet bij. Zolang er geen werkzaamheden plaatsvinden, wordt dit gebied officieus gebruikt als losloopgebied. Met de ontwikkeling van het Zandse Hoogland verandert dit. Door de ontwikkeling is het straks ook officieus niet meer mogelijk om hier de hond los te laten lopen.
De gemeente Nijmegen ziet dat er beperkte mogelijkheden zijn in Nijmegen Noord om honden los te laten lopen. Daarom wordt er intern onderzocht naar mogelijkheden voor losloopgebieden en uitlaatplekken. Op https://www.nijmegen.nl/diensten/wijken/honden/ is een kaart te vinden met alle losloopgebieden en uitlaatplekken binnen de gemeente Nijmegen. Grote(re) losloopgebieden liggen vooral aan de zuidkant van Nijmegen.
Natuurlijke begrazing met Schotse Hooglanders
Tijdens de bijeenkomst op 26 september 2024 kwamen ook zorgen naar boven over de veiligheid van de Schotse Hooglanders. Daarom besteden we hier extra aandacht aan. Begrazingsbeheer met Schotse Hooglanders speelt namelijk een belangrijke rol in het plan.
Al bijna veertig jaar worden Schotse Hooglanders met succes gebruikt in verschillende gebieden in Nederland. Grootschalig in natuurgebieden zoals op de Veluwezoom, maar ook kleinschalig bij stedelijke projecten, zoals in de nieuwbouwwijk Koolhoven in Tilburg. Wurck heeft daar, net als bij Het Zandse Hoogland, het openbare (groene) gebied ontwerpen en ingericht voor deze vorm van beheer. Dit in samenwerking met Grazelands Rewilding (voormalig Stichting Taurus), gespecialiseerd in Schotse Hooglanders. Een belangrijk leerpunt in Koolhoven is dat je, zeker in de beginperiode, ervoor moet zorgen dat mens en dier elkaar niet in de weg lopen. Veiligheid en comfort voor passanten en bewoners staat uiteraard altijd voorop.
Voor het Zandse Hoogland gebruiken we deze ervaringen en passen we specifieke inrichtingsvormen toe, op maat gemaakt en veilig. Zo kiezen we ervoor om alleen 3-4 vrouwelijke dieren in te zetten, dus komen er geen kalfjes. Dit omdat bij incidenten het beschermen van kalfjes door de Schotse Hooglanders vaak een belangrijke oorzaak is. Ook vraagt het gebruik van begrazing met Schotse Hooglanders om een aantal maatregelen die het leefgebied van de dieren begrenzen. Specifiek voor het Zandse Hoogland mag dit niet ten koste gaan van de landschappelijke transparantie van het gebied. Waar optimaal doorzicht gewenst is, zoals langs de ontsluitingsweg, gebruiken we minimale afrasteringen van transparant gaas en houten paaltjes. Waar open zicht minder belangrijk is, kiezen we voor een begrenzing door (vlecht)hagen die opgaan in het landschap, bestaande uit sleedoorn, braam, kornoelje en Gelderse roos. Door de doorns worden deze niet aangevreten. Voetgangers kunnen het hooglanderdomein betreden via een eenvoudig houten klaphek, voldoende om de koeien binnen te houden. Het oeverpad langs de Zandse plas ligt iets hoger, wat het onaantrekkelijk maakt voor de Hooglanders, zodat voetgangers vrij kunnen passeren. Om de gebieden met elkaar te verbinden steken de Hooglanders op enkele plaatsen onder het verkeer door via een stalen buis. Waar een doorgaande fietsroute door het gebied nodig is, bijvoorbeeld ten noordoosten van de Zandse Plas, is een wildrooster voldoende. Met deze minimale aanpassingen maken we het gebied veilig en toegankelijk.
Projectontwikkelaar: Domien Driessen
Projectleider: Annemarij Bergervoet