Grondwateroverlast in Hees

Grondwateroverlast in Hees

Sinds december 2023 zijn de grondwaterstanden in Hees zo gestegen, dat inwoners last hebben van natte kelders en souterrains. De gemeente heeft ingenieursbureau RHDHV opdracht gegeven onderzoek te doen. Op 1 oktober organiseerde de gemeente een bewonersavond over de opzet van het onderzoek.

 

Onderzoek grondwateroverlast Hees

De gemeente heeft ingenieursbureau RHDHV opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de grondwateroverlast in Hees. Verschillende bewoners hebben hier last van het hoge grondwater. RHDVH onderzoekt de oorzaak van de grondwateroverlast en brengt mogelijke oplossingsrichtingen in beeld en bij wie die oplossingen liggen. Ook geeft RHDHV inzicht in de landelijke wet- en regelgeving voor grondwateroverlast. Bij de opdracht hoort ook een advies aan de gemeente voor het op te stellen grondwaterbeleid.


Bewonersavond 1 oktober 2024
Op 1 oktober 2024 organiseerde de gemeente een bewonersbijeenkomst waar RHDHV de onderzoeksvragen en -opzet presenteerde. Bewoners konden hier op reageren en zich aanmelden voor de klankbordgroep. Het verslag van de avond, gemaakt door RHDVH, staat op deze pagina. Net als de presentatie van RHDHV.

Klankbordgroep
De klankbordgroep bestaat uit bewoners uit de wijk en begeleidt het onderzoek. Tijdens de onderzoeksperiode komt de klankbordgroep circa drie keer bij elkaar.

Planning
In de eerste helft van december zijn de conceptresultaten bekend. In januari 2025 wordt het conceptrapport opgeleverd aan de gemeente.

Informatie over grondwateroverlast
Tijdens de bewonersavond op 1 oktober gaven bewoners aan dat er te weinig informatie over grondwateroverlast te vinden is op de website van de gemeente. Hier wordt nu aan gewerkt en informatie volgt binnenkort op nijmegen.nl.

Vragen?
Bewoners met vragen over dit onderwerp en/of het onderzoek kunnen contact opnemen met Elianne in het Veld via wateroverlast@nijmegen.nl of 0653163350.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Goed verslag van de avond. Dank hiervoor. Het enige punt is wel dat alle korte termijn suggesties nu onderdeel van het onderzoek gaan worden, dus onderdeel worden van lange termijn. Terwijl de zorg is dat grondwaterstand weer gaat stijgen a.g.v. seizoen en dus weer tot grotere problemen gaat leiden. Korte termijn suggesties waren om contact op te nemen met de Waterschap om grondwater te verlagen naar 7.3m NAP, contact op te nemen met Rijkswaterstaat (RWS) om waterstand in Maas-Waal kanaal te verlagen, duiker te verlagen etc. Wellicht is de kans klein, maar nooit geschoten is altijd mis. We zijn in deze volledig afhankelijk van de gemeente en als de gemeente niet aan de bel trekt/dit oppakt, zal dit probleem ook nooit op de agenda komen van Waterschap of RWS.

Antwoord

Uit het verslag Bewonersavond Grondwateroverlast in Hees: "Vraag: Wat houdt de loketfunctie van de gemeente in en hoe kan deze verbeterd worden? Bewoners hebben behoefte aan hulp bij kortetermijnmaatregelen en een actievere loketfunctie. De gemeente heeft aangegeven dat ze de loketfunctie kunnen versterken via een Q&A op de website en informatie op mijnwijkplan.nl." Dat moet dus nog verder inhoud krijgen....(het is nu 18-10-2024).....

Antwoord
Idee is ingestuurd op 18-10-2024