Hezelpoort: woontoren en parkeergarage

Zoals u wellicht weet zijn er al jaren plannen om een parkeergarage en woontoren te bouwen bij de Hezelpoort. De gemeente Nijmegen gaat de komende tijd stappen zetten om deze plannen uit te voeren. We zitten nog in het begin van het proces. 

Er komen een nieuwe parkeergarage en woontoren bij de Hezelpoort
In oktober 2020 stelde de gemeenteraad het aantal openbare parkeerplaatsen die in de parkeergarage moeten komen vast op 573. De parkeergarage komt in de plaats van het huidige parkeerterrein en wordt uitgebreid met een aantal parkeerplaatsen. De garage dient als parkeerlocatie voor bezoekers aan het centrum die vanuit het westen naar Nijmegen komen en voor bezoekers van de Handelskade. Dit besluit van de gemeenteraad was een eerste stap in de bouw van de garage en woontoren, die tegenover de Handelskade komen te staan. Dit jaar gaan we een ontwikkelaar zoeken die de plannen voor de parkeergarage en de woontoren gaat maken.

Digitale informatieavond Hezelpoort 21 januari 2021
De avond kunt u terugkijken via deze link: https://youtu.be/KS82oXOGwaY
Wilt u zich aanmelden voor de klankbordgroep of heeft u andere vragen dan kunt u mailen naar hezelpoort@nijmegen.nl

 

Initiatiefnemer
Deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Vraag. De hoge woontoren wordt erg hoog en komt aan de Voorstadslaan pal voor de al gebouwde woningen van de Handelskade te staan. Dit is ten zuiden van deze gebouwen. Een veel hoger gebouw op die plek zal dan ook zo goed als al het licht en zon wegnemen voor alle woningen hier. Dit zal het woongenot hier nogal doen verminderen. Staat de locatie zoals op de tekening in de presentatie dan ook al 100% vast? Of is hetnog mogelijk de woontoren zo ver mogelijk naar achteren te plaatsen, dus zoveel als kan richting station? Kan in de ontwerpen hier nog rekening mee gehouden? Bijkomend zal een giga woontoren ook beter tot zijn recht komen in de stationsomgeving , waar alles hoogbouw is en zal de toren de uitstraling vh station verhogen, dan nu direct grenzend aan de oude stad met oude historische laagbouw en pal achter de Stevenstoren. ( ps ik was niet bij de presentatie (niet op de hoogte helaas) en ik heb dit verzoek dus niet daar al naar voren gebracht.)

Antwoord

Ik ben het helemaal eens met de visie van Wil Gobel.Een 70 meter of nog hogere woontoren, zal bij de Hezelpoort zonder samenhang met de omgeving een losstaand gebouw worden. Wanneer het opgenomen wordt in de bebouwing rond het station, gaat de toren daar de toekomstige bebouwing versterken.Waar ik me ook over verbaas is dat het oorspronkelijke plan dateert van 2004.In dit artikel wordt daar melding van gemaakt, zie deze link:https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=3824Waarom vasthouden aan zo'n gedateerd plan?

Antwoord

Dit is een goed punt van Piet den Hartog. In de loop van jaren kan de kijk op stad en inrichting veranderen, verbeteren.. Voortschrijdend inzicht. Na ca. 18 jaar zou het helemaal niet vreemd zijn als dat ook in Nijmegen het geval gaat zijn.

Antwoord

Het plan omtrent hezelpoort loopt al een tijdje, het nieuwste plan dateert niet uit 2004 maar juist uit 2008/2009. Zelf volg ik alle bouwprojecten in Nijmegen sinds 2003.Het plan wat jullie willen is amper realiseerbaar vanwege het feit dat achter deze woontoren de parkeergarage is gepland. Achter de parkeergarage zijn ook weer meerdere appartementencomplexen gepland van Max 7 hoog en waar vissers meubelen zit is ook een hoogte accent gepland. Net als op het oude uwv plek waar ook hoogbouw komt.

Antwoord

Daarnaast is de overige grond in bezit van NS vastgoed, gaat de NS hierover dus niet de gemeente Nijmegen.

Antwoord

Waarom dan niet omdraaien, parkeergarage, appartementen en dan (kleinere) toren op eind? Voor zover ik weet zijn er nog geen definitieve tekeningen?Het p

Antwoord

De "Bezoekersvergunning" ten behoeve van gasten van bewoners van de Handelskade mag niet worden vervangen door een parkeer abonnement in de nieuwe parkeergarage!!! Op de huidige parkeerplaats "Oude stad", alwaar de huidige bezoekersvergunning uitsluitend kan worden gebruikt, zal de woontoren worden gebouwd. Met dit punt lijkt geen rekening te worden gehouden.

Antwoord

Beste lezer, hoe kan ik de digitale informatieavond van 21-01-2021 terugkijken? Vriendelijke groet,

Antwoord

Beste Piet, Vanaf morgen kunt u de digitale informatieavond van 21 januari terugkijken. Morgen wordt er een link geplaatst op deze pagina. Gr. Renske

Antwoord

Oke bedankt

Antwoord

Beste Renske, ik kan hier inderdaad sheets vinden van zo te zien een presentatie. Maar is er ook een samenvatting gemaakt van de avond zelf? Een verslag of notulen misschien? Ik ben met name benieuwd naar reacties en mogelijke genomen/ te nemen acties door de gemeente als die gevraagd mochten zijn . In het bijzonder natuurlijk of de locatie al door anderen aangekaart is. En 2, wat gebeurd er met de reacties die hier gegeven worden? Vriendelijke groet, Wil

Antwoord

... pardon, ik zie boven in de tekst een link staan ( ik keek alleen rechts) , ik zal de bijeenkomst daar eerst bekijken. Ook lees ik dat er een klankbordgroep is en een e-mailadres om reacties te mailen. Dus misschien kan ik me beter daar melden. Groet,

Antwoord
Idee is ingestuurd op 11-01-2021