Bloembollen tegen de Eikenprocessierups

De ergste overlast van de eikenprocessierups ligt inmiddels achter ons, maar volgend jaar beginnen de problemen weer van voren af aan. Nederlandse bedrijven bedenken manieren om die te beperken. JUB Holland wil bijvoorbeeld de natuurlijke vijanden van de rups inzetten. Die laten zich lokken door onder meer het geel van narcissen, krokussen, blauwdruifjes en anemonen. De bloembollen zouden rond eikenbomen geplant moeten worden.

Nu hebben wij hier in de straat ooit bloembollen van de gemeente gekregen en materieel om ze gemakkelijk te kunnen planten. Ik wil weer opnieuw een groepje mensen bij elkaar krijgen om nieuwe bollen te planten specifiek onder alle eikenbomen.

Zou de gemeente weer bollen willen geven en materieel ter beschikking stellen?

Initiatiefnemer

Deelnemers

Budget

  • Bloembollen tegen de eikenprocessierups

    In 2019
    project.budget.fields.is_assigned-alt

Feedback van de gemeente

Dank u voor het plaatsen van uw idee op Mijn Wijkplan. Fijn dat u voor dit mooie idee ons digitale platform gevonden heeft. Wat leuk om te zien dat zoveel wijkbewoners dit idee ondersteunen. Dankzij uw betrokkenheid en "likes" gaat deze wens de volgende fase in.

Reacties

Gepromoveerd naar In uitvoering op 05-12-2019

Verdere info volgt via de SterreWhap. Willen jullie zo vriendelijk zijn om deelnemers in deze groep die geen lid zijn van de SterreWhap even op de hoogte te brengen?

Antwoord

Mooi Gérard. Ik zie dat de bollen net bezorgd zijn.

Antwoord

super. Laat maar weten wanneer het gaat gebeuren.

Antwoord

Goed nieuws. Er is inmiddels iemand van de gemeente wezen kijken en die is daarna voortvarend aan het werk gegaan. De gemeente gaat het ons heel gemakkelijk maken. Het is een methode waarbij we ook met velen tegelijk aan de slag kunnen. Lees mee: "Ons idee is om vakken van bij 1 m2 of 2m2 te frezen, zodat de grond goed los komt en de bollen makkelijk kunnen worden gepoot. Schepjes daarvoor kunnen jullie lenen van ons. We moeten wel voldoende bij de wortels van de bomen vandaan blijven maar dat spreekt voor zich. De gemeente gaat het frezen op zich nemen en daarna de gefreesde vakken weer inzaaien met graszaad."

Antwoord

Hier voor de volledigheid de link naar het artikel dat overigens op 5 oktober verscheen. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/03/de-processierups-sloeg-erger-toe-dan-een-griepepidemie-a3975524

Antwoord

Lijken zeker zin te hebben. Helaas nog geen opties voor datum ontvangen van gemeente

Antwoord

Artikel in NRC van 4 oktober. Bollen kijken zijn te hebben. Koolmeesjes weten ook wel raad met de eikenprocessierups.

Antwoord

beste straatbewoners. Hoera, goed nieuws van de gemeente. Ik kreeg net het volgende bericht. Beste Gérard, Wij zijn nog steeds enthousiast over het initiatief! De bollen zijn besteld en ik verwacht dat ze binnenkort geleverd worden. Op dit moment zijn de collega’s van het participatieteam op vakantie. Zodra zij terug zijn gaan we een datum prikken. Met vriendelijke groet, Lidy Groenen Wijkopzichter groen

Antwoord

Goed niews, dan kunnen we binnenkort aan de slag met bloembollen planten.

Antwoord

Ja, ik doe graag mee.

Antwoord
Gepromoveerd naar In uitwerking op 20-08-2019

ik maak de ene na de andere typo: "ik herhaal hier even" moest dat zijn!

Antwoord

https://www.voxweb.nl/nieuws/last-van-de-eikenprocessierups-hang-een-nestkastje-op

Antwoord

Han, goed punt. Ik herhaal niet even wat er in dat artikel staat "Ach, in een rijk en gevarieerd ecosysteem met sluipwespen en vogels komt de eikenprocessierups minder aan bod. Het heeft wat tijd nodig, maar op een dag hebben insecteneters zoals de koolmees de rups als voedselbron ontdekt. Biologisch gezien is zo’n proces volstrekt normaal. Om de rups te bestrijden, heeft men in sommige gemeentes nestkastjes opgehangen voor koolmezen of voor vleermuizen, en dat schijnt goed te werken. Zo’n ecologische aanpak is op de lange termijn de enige verstandige benadering. In combinatie met een wat meer ontspannen houding ten aanzien van de ongemakken van de natuur.’

Antwoord

Loïse van der Sloot. Als ik iets kan doen, dan hoor ik het graag.

Antwoord

Dat moet natuurlijk "bollen" zijn. En nog zo wat foutjes. Sorry.

Antwoord

Oh ja, dat wilde ik nog zeggen. Jaren geleden hebben we narcissen geplant. Ook met bollen van de Gemeente. Maar deze bollen waren waarschijnlijk niet 'botanisch', d.w.z. dat ze zich niet voortplanten. Dus voor dit project moeten we even opleeten of het zelf propagerende planten worden, of dat we ze ieder jaar opnieuw moeten planten...

Antwoord

Goed punt! Hoorde overigens in de afgelopen weken tot twee keer toe dat die boten destijds een "afscheidscadeau" waren van de paters van de paters toen zij villa Salatiga verlieten. Ik meen ik zeker te weten dat de gemeente destijds de bollen gaf.

Antwoord

Ja, we zetten alles op zijn kop!

Antwoord

Fijn dat jullie zo enthousiast reageren. Ik ga volgende week nog wel een keertje flyeren om ook de mensen te bereiken die niet in de Whatsapp groep zitten.

Antwoord

Deelnemer

Antwoord

Ik doe graag mee ! Super idee en ik zie dat Jaap er zelfs "onderste boven" van is!

Antwoord

Beste Jaap, zou je je ook als deelnemer willen registreren? Er zijn wel wat mensen nodig om het uit te voeren

Antwoord

Fantastisch idee. Ik werk hier graag aan mee!

Antwoord

Als u onder het kopje "over dit idee" op like drukt telt u stem mee! :)

Antwoord
Idee is ingestuurd op 06-08-2019