Afvalzakken in Grote Boel

Juist met dit warme weer komt het besef dat de huidige afvalinzameling van restafval/plastic+ niet ideaal is. De zakken liggen lang in eigen schuur of tuin en daarna, in verband met de inrichting van de wijk, op grote vuilnisbelten. Ongedierte, katten en vogels trekken de zakken open en de wijk en wadi's raken vervuild. 
 

Zou dit misschien beter kunnen? Bijvoorbeeld door ondergrondse containers zoals in de binnenstad en de flat bij de rotonde Griftdijk/Aquilastraat. Normaliter hoor je je Dar-zakken voor je eigen huis aan te bieden op de afhaaldag, maar in verband met de parkeerhavens, hofjes en wadi's is dit in het overgrote deel van de Grote Boel niet mogelijk.

Kosten, want nu rode en groene Dar zakken:

Er zijn speciale containers ontworpen die beide zakken kunnen innemen, het zou dus niemand extra geld hoeven kosten. 

Locatie:

Ik besef met dat niemand graag naast een ondergrondse container wil wonen, maar er zijn wellicht 2 of 3 plekken in de wijk waar dit zo min mogelijk overlast geeft, eventueel gecombineerd met een nachtsluiting?

Dumpen en zwerven:

Tegen dumpen van zakken zijn in meerdere grote steden 'containertuintjes' al succesvol ingezet. Máár de beste manier om dumpen van afval naast de containers is door tijdig te legen. Dit is dus wel afhankelijk van de Dar. 
Ook zijn er containers ontworpen met een klein gratis luikje voor zwerfafval en bijv. hondenpoepzakjes. 
 

Bijgevoegd een aantal beelden ter inspiratie (ik bezit de rechten niet) en een beeld van een deel van de Simone de Beauvoirstraat op afhaaldag.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Dank voor indienen van dit idee op MijnWijkplan! In deze reactie wordt kort uitgelegd waarom gekozen is voor de huidige inzamelmiddelen. De Gemeente heeft als doelstelling dat afval beter wordt gescheiden. De ervaring leert namelijk dat het ter beschikking stellen van een plastic container/kliko of ondergrondse container de afvalscheiding helaas niet stimuleert; te makkelijk wordt er zomaar alles ingegooid. Door dit verkeerde gebruik van zo’n container raakt het oude plastic vervuild met andere afvalsoorten en is het helaas niet meer bruikbaar als zuivere grondstof. Zoals u wellicht weet moet in Nijmegen namelijk voor restafval worden betaald middels de duurdere restafval-zak of de storting op een ondergrondse restafvalcontainer. Dezelfde overwegingen hebben gespeeld bij de keuze voor de betaalde restafvalzak. Helaas zal er dus geen afvalcontainer geplaatst worden. Om deze redenen zal dit idee gearchiveerd worden.

Beste buurtbewoners, ten eerste excuses vanuit de Gemeente Nijmegen voor het uitblijven van een reactie op MijnWijkplan. Het probleem is duidelijk onder de aandacht en zal aanstaande maandag besproken worden. Er komt zo spoedig mogelijk een terugkoppeling.

Reacties

Via Nextdoor begreep ik dat er via een andere weg wel contact is met gemeente/wijkregisseur over de problematiek rondom de afvalinzameling in de Grote Boel. Via deze weg een extra signaal aan de gemeente dat dit geen nieuw probleem is en dat we graag een spoedige oplossing wensen. We zijn meer thuis dan ooit, dus een oplossing zeker gewenst.

Antwoord

Het zou fijn zijn als de gemeente hier ook zou reageren op dit idee / de problematiek. Het is immers een platform van de gemeente en het idee wordt hier door velen gesteund.

Antwoord

Groot fan van dit idee. Ik heb er zelf geen last van, maar de wijk lijk om de twee weken op Napoli tijdens de vuilstakingen begin jaren 2000. Helemaal top dit.

Antwoord

Ik sta wel positief tegenover een andere oplossing, maar zie in de ondergrondse containers echt niet de oplossing.; ze raken vol, kappot en dat veroorzaakt ongewenste afval dumping. Dumping zal hoogstwaarschijnlijk toch gebeuren, kijk na poepprullenbakken, vol? Gewoon t zakje ernaast, op de prullenbak, op de grond etc. ipv melding bij de Gemeente. Daarnaast benieuwd hoe dit voor mensen is die slecht ter been zijn . En de hamvraag inderdaad waar zet je ze neer? Het argument dat je te lang stinkzakken hebt in de zomer, kan je oplossen door zelf een bezoekje aan de DAR te brengen. Ik ben het eens dat de zakken weinig hygiënisch zijn, maar hoop dat er nog een andere creatieve en prettige oplossing is (wellicht toch een extra afvalbak voor thuis? ). Ben benieuwd en succes met het plan.

Antwoord

Ik ben ook een fan van ondergrondse containers. Bij ons vorige huis in een andere gemeente woonden we naast zo'n container. Dat was ideaal. Nooit last van gehad. Het kwam wel eens voor dat de container niet open ging omdat er iets vast zat, maar dat werd altijd snel opgelost na een belletje. Nu het plastic afval véél meer is dan het restafval, zou een ondergrondse plasticafvalcontainer wellicht ook ideaal zijn. Misschien is daar zelfs meer behoefte aan dan aan een restafvalcontainer...

Antwoord

Wat een goed initiatief! Heel vervelend dat volle afvalzakken in de schuur/garage staan te stinken en ongedierte aantrekken en vervolgens elke twee weken voor grote afvalbergen en zwerfafval zorgen. Wij zijn vanuit Utrecht Leidsche Rijn naar Grote Boel verhuisd. In Leidsche Rijn halen ze alle afval via ondergrondse containers op, dat werkt via een pas waarmee je de container kan openen. Het afval hoeft niet in speciale zakken verzameld te worden, de container kon het gewicht meten (was nog niet in werking). Mochten we (nog) geen afscheid kunnen nemen van de groene/rode/plastic zakken, dan zou het aanbieden van de zakken in een ondergrondse container natuurlijk al een hele fijne oplossing zijn. Kortom: wij zijn heel erg blij met dit initiatief en denken (indien gewenst) graag mee!

Antwoord

Maar dan moet je als je pech hebt dus een eind met je zak gaan lopen? Zelf hebben wij maar 1 zak per 2 weken die gewoon buiten in een vuilnisbak zit. Nooit last dus van geurtjes ed. Zetten hem pas s'morgens aan de kant van de weg

Antwoord

Prima idee; de voordelen zullen zéker opwegen tegen de eventuele mindere punten (geen zakken meer op straat, geen ongewenste geuren (zeker niet op zomerse dagen), je kunt je zak in de container doen op de momenten die jij wilt, de DAR kan centraler en sneller het afval ophalen et cetera).

Antwoord

Top idee!

Antwoord

Ik ben deze ouderwetse zakken ook zat. Bergen stinkend afval en een hele hoop zwerfafval daarna door kapotte zakken en dergelijke.

Antwoord

Ik ondersteun het idee van harte. Wij wonen op een hoek waar grote bergen afval langs ons huis geplaatst worden, ook door de bewoners aan het hofje van Brink/Heinrich Böllstraat/Maarten Toonderstraat. Deze verzamelplek van afval is spontaan ontstaan. Het idee van een ondergrondse containers, bv. in de plantsoenen van de hofjes of extra containers voor plastic en restafval zou ik beter vinden. Het is geen gezicht in het straatbeeld en het zorgt voor veel achterblijvend afval dat de DAR en andere bewoners laten liggen. Heb hier ook al meermaals contact over gehad met de DAR. En wijkmanager van de gemeente. Die laatste gaf aan dat de gemeente hier bij het ontwerp van de wijk onvoldoende rekening mee heeft gehouden. Hopelijk wordt het alsnog snel aangepakt nu de wijk bijna helemaal is opgeleverd.

Antwoord

Wij zijn al die bergen afval ook meer dan zat. Als het een beetje waait dan liggen de zakken overal. Als de zakken er al eerder liggen worden ze opengekrabt door dieren en ligt er overal losse troep. Het wordt tijd dat de gemeente Nijmegen mee gaat met nieuwere, schonere, oplossingen. Containers hebben ook onze voorkeur.

Antwoord

Ik besef me dat het niet een perfecte oplossing is en er altijd bezwaren zijn voor elke oplossing. Maar mijn suggestie is een aanzet om te kijken of we met elkaar (incl. gemeente) een hygiënischere en milieuvriendelijkere oplossing kunnen vinden.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 25-06-2020