Stand van zaken Seinhuis
Door jaren van leegstand werd het gemeentelijk monument door vandalisme – ongewild - kleurrijker dan ooit. Graffiti en dichtgetimmerde ramen maken dat het pand toe is aan een nieuw hoofdstuk. Het Seinhuis en de Spoorkuil zijn sinds 2020 in handen van de gemeente. We delen de wens van de buurtbewoners om de Spoorkuil groen te houden en de ontmoetingsplek voor de buurt te versterken. Daarom willen we samen met de juiste ondernemer/initiatiefnemer het seinhuis opknappen en een goeie invulling geven voor het gebruik.
De gemeente Nijmegen heeft adviesbureau COUP gevraagd om de mogelijkheden voor de toekomst van het Seinhuis te onderzoeken. Zij onderzoeken welke invullingen geschikt zijn en wat de gevolgen hiervan zijn. Bij dit onderzoek zijn ook vertegenwoordigers van de Bewoners Organisatie Bottendaal betrokken.
COUP schetst bewust alleen de grote lijnen van de herontwikkeling van het Seinhuis, zodat er nog ruimte ligt voor eigen invulling door ondernemers/initiatiefnemers. Het doel is om eind 2023 de meest passende partij te hebben gevonden om een nieuw hoofdstuk aan het Seinhuis toe te voegen.
SEiN-iN!
Op 15 januari 2023 is er tussen 11:00 en 16:00 uur in het Seinhuis (Dr. Jan Berendsstraat 69, Nijmegen) een inloopmiddag geweest om de ideeën van buurtbewoners en betrokkenen op te halen. Tegelijk konden bezoekers genieten van een prachtige pop-up tentoonstelling met werken van Nijmeegse kunstenaars.
Heeft u een vraag of wilt u nog een idee inbrengen? Dat kan via seinhuis@nijmegen.nl.
Feedback van de gemeente
Sharon Hermans
2 maanden geleden
Voor vragen kunt u contact opnemen via e-mail seinhuis@nijmegen.nl. Berichten op MijnWijkplan worden niet beantwoord.
Reacties
Inge Mooiman
2 maanden geleden
… station even gauw een broodje of een koffie halen.) Met in de openbare ruimte een natuurlijk element om te klimmen voor kinderen, maak het toegankelijk voor minder validen en kinderwagens. Faciliteer een kruiden-,pluk-, groentetuin voor de horeca en buurt (om te consumeren, maar ook voor ontmoeten en bewegen). Bovenal, houdt de ruimte voldoende open om ook met een kleedje te kunnen neerdalen.
De eerste laag biedt prachtig uitzicht voor flexwerken, maar houd de ruimte tegelijkertijd beschikbaar voor de buurt om te huren als expositieruimte of andere kunstgerelateerde en creatieve initiatieven of oefen-, lesruimte of voor workshops (zie doelgroep buurt).
Heel veel succes!! Heel benieuwd wat dit unieke plekje wordt.
Groet, Inge
De kracht van het Seinhuis
Context en doelgroep ligt op buurtniveau (doelgroep buurt is breed), gebruikers hondenveldje (community), maar zeker ook forenzen als studenten en werkenden (die met OV reizen) en recreatieve fietsers.
Op fysiek niveau biedt locatie veel (groene) ruimte in relatie tot bouwwerk. Het is toegankelijk vanuit de wijk en het fietspad wat in verbinding staat met ov-knooppunt en groene ader. De openbare ruimte is voor een deel al organisch ontwikkeld door de buurt.
Bovenstaande nodigt uit tot ondernemen, ontmoeten en bewegen. En niet alleen van 9.00 tot 17.00 :)
Thema’s als: ontmoeten, creëren, gezonde leefomgeving, sociale cohesie, buurtniveau, biodiversiteit en uitnodigen tot bewegen binnen een concept?!
Op uitvoeringsniveau zou de laag op de begane grond kunnen dienen voor een breed publiek en wel als (biologische/bewuste/lokale) laagdrempelige horeca met banken/picknicktafels in een groene omgeving. (Maar ook voor onderweg naar het station …