De Molenpoortpassage in Nijmegen krijgt een complete make-over. Ontwikkelaar MWPO wil hier een nieuwe en aantrekkelijke plek in de binnenstad realiseren met ruimte voor winkels, horeca en wonen. Dit project heet Fier. De ontwikkeling van Fier draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid, veiligheid en het ondernemersklimaat van het Vlaams Kwartier. Om het project mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig.
Molenpoortpassage
De verouderde Molenpoortpassage staat in de binnenstad van Nijmegen en maakt onderdeel uit van het Vlaams Kwartier. MWPO, de eigenaar van de Molenpoortpassage, is van plan om het gebouw te herontwikkelen tot een aantrekkelijke plek met een mix aan functies. MWPO verwacht begin 2026 met de sloopwerkzaamheden te starten. Tot die tijd blijft het huidige winkelcentrum gewoon open en zijn er nog nieuwe huurders welkom.
In de directe omgeving van de Molenpoort (Tweede Walstraat en Vlaamsegas) staat de leefbaarheid onder druk. De ontwikkeling van Fier draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid, veiligheid en het ondernemersklimaat van het Vlaams Kwartier. De komst van circa 800 nieuwe bewoners in het gebied, de nieuwe inrichting van het gebied, en de menging van functies in het gebied zorgen voor een levendig en goed verlicht gebied zowel overdag als ’s avonds.
Fier
In de plannen voor de herontwikkeling wordt de volledige Molenpoortpassage gesloopt. Volgens de uitgangspunten van de gebiedsvisie Vlaams kwartier wordt er een stratenpatroon aangebracht geïnspireerd op het middeleeuwse karakter toen er nog een Oud- Burgeren gasthuis stond. Rondom de nu nog tegen het winkelcentrum aan verstopte Molenstraatkerk en de daarbij horende parochietuin wordt ruimte gecreëerd, zodat de kerk en de tuin zichtbaar en beleefbaar worden voor bezoekers van dit gebied. De kerk en de tuin krijgen hiermee een prominente plaats in de ontwikkeling.
In de plaats van het huidige winkelcentrum worden vijf bouwblokken gerealiseerd, met in het hart van het gebied een reeks van pleintjes, straatjes en collectieve plekken. Het nieuwe plein en de nieuwe straten die onder andere de Molenstraat, Tweede Walstraat en Ziekerstraat met elkaar gaan verbinden zullen nieuwe namen krijgen. Tot 1 juli kon een ieder daar ideëen voor de naamgeving bij de straatnamencommissie aandragen.Deze commissie maakt na de zomervakantie hiertussen een keuze.
De gebouwen krijgen een mix aan functies. Op de begane grond worden winkels afgewisseld met horeca en gemeenschappelijke of maatschappelijke voorzieningen. Op de verdiepingen komt huisvesting voor diverse doelgroepen, zoals jongeren, doorstromers en ouderen met een zorgvraag. De maximaal 435 woningen krijgen een grote diversiteit aan indelingen en worden in het sociale-, middel dure- en het dure segment gerealiseerd. De meeste woningen worden voor de verhuur bestemd.
Autoloze ontwikkeling
Fier wordt een autoloos-complex. Dat betekent dat er geen parkeerplaatsen komen voor de bewoners en overige gebruikers en dat zij geen aanspraak kunnen maken op een parkeervergunning voor de binnenstad. Wel komen er extra deelmobiliteit voorzieningen.
Met de sloop van het huidige pand zal ook de Molenpoortgarage verdwijnen. Alle gebouwen krijgen ruime fietsenstallingen op de begane grond bestemd voor bewoners. Voor bezoekers wordt er een openbare fietsenstalling met 450 plekken gerealiseerd, met een ingang aan de Ziekerstraat.
Huidige stand van zaken
Het bestemmingsplan is op 3 juli 2024 gewijzigd vastgesteld.
Op het ontwerpbestemmingsplan waren in totaal drie zienswijzen ingediend. Voor een overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar het raadsvoorstel en de bijlage reactienota zienswijzen bij het raadsvoorstel.
Het bestemmingsplan is in te zien op www.omgevingswet.overheid.nl via Regels op de kaart. Tevens is het bestemmingsplan ook nog raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl via https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0268.BP5016-
Het bestemmingsplan, het raadsvoorstel, het raadsbesluit en de overige bijbehorende stukken, liggen van donderdag 11 juli 2024 tot en met donderdag 22 augustus 2024 ter inzage bij de Informatiebalie in de Stadswinkel, Mariënburg 30 te Nijmegen.
Beroepsprocedure
In de periode van vrijdag 12 juli 2024 tot en met donderdag 22 augustus 2024 kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep worden ingesteld door:
- belanghebbenden die het met het bovenstaande besluit niet eens zijn;
- niet-belanghebbenden die in de voorprocedure tijdig hun zienswijze hebben ingediend;
- niet-belanghebbenden die niet verweten kunnen worden geen of niet tijdig een zienswijze te hebben ingediend
Voorlopige voorziening
Het indienen van een beroepschrift betekent niet dat het vastgestelde gewijzigde bestemmingsplan niet in werking kan treden. Om de werking van het besluit op te schorten kan een belanghebbende een voorlopige voorziening aanvragen. Een dergelijk - gemotiveerd - verzoek moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.
Digitaal
Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl Hiervoor is een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Op de genoemde site van de Raad van State staan de exacte voorwaarden vermeld.
Crisis- en herstelwet
Op de vaststelling van dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat in het beroepschrift de beroepsgronden moeten worden aangevoerd. Na afloop van de beroepstermijn kan dit niet meer. Verder moet in het beroepschrift worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.
Participatie en communicatie
Bij de totstandkoming van dit plan zijn omwonenden en andere belanghebbenden betrokken. Er zijn al verschillende bijeenkomsten van MWPO geweest; variërend van inloopavonden voor omwonenden, huurders en belanghebbenden.
- - Op 22 september 2021 heeft overleg met de huurders/winkeliers van de Molenpoort plaatsgevonden. Dit was een eerste kennismaking voor de winkeliers en de ontwikkelaar.
- - Op 5 oktober 2021 heeft overleg met cultuurhistorische organisaties plaatsgevonden. De aanwezigen werd verteld over de locatie, ontwerpkaders en uitgangspunten en konden input meegeven.
- - Op 7 oktober 2021 is een inloopavond voor omwonenden en belanghebbende (waaronder eveneens de huurders/winkeliers) georganiseerd. Naast kennismaking werd er een presentatie gegeven door de ontwikkelaar rondom de ontwerpkaders en uitgangspunten voor het project vanuit de gemeente. Daarnaast werd er input opgehaald voor de planontwikkeling.
- - Op 12 september 2023 heeft er een nieuwe omgevingsdialoog plaatsgevonden met daarin opgenomen een concreter plan. Op de website van de projectontwikkelaar MWPO zijn de informatieborden van de informatiebijeenkomst van 12 september 2023 te downloaden.
- - Vanaf zaterdag 16 december 2023 tot en met vrijdag 26 januari 2024 lag het ontwerpbestemmingsplanter inzage. In deze periode is iedereen in de gelegenheid gesteld om hierop te reageren door een zienswijze in te dienen. Er zijn hierop in totaal drie zienswijzen ingediend.
- - Op donderdag 11 januari 2024 is in het kader van de zienwijzeprocedure in het stadhuis eeninloopavond georganiseerd over Fier. Op deze avond hebben de eigenaar MWPO en ambtenaren van de gemeente de plannen toegelicht en kon men vragen stellen over het ontwerpbestemmingsplan.
- - Op 3 juli 2024 heeft de gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan Nijmegen Centrum-Binnenstad-16(Molenpoortpassage) vastgesteld.
- - In de periode van vrijdag 12 juli 2024 tot en met donderdag 22 augustus 2024 kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op het vastgestelde gewijzigde bestemmingsplan beroep worden ingesteld.
Vragen over het project en het participatieproces kunt u stellen aan de ontwikkelaar MWPO. Een participatieverslag van bovengenoemde bijeenkomsten is als bijlage bij het ontwerpbestemmingsplan gevoegd.
Meer informatie
• Het vastgestelde gewijzigde bestemmingsplan
• Fier Website van vastgoedontwikkelaar MWPO
Volg deze website om op de hoogte te blijven van de plannen en de inspraakmogelijkheden.
Heeft u nog een vraag, stuur dan een email naar Fier@nijmegen.nl.