Speelplek Dukaatstraat

In 2022 hebben wij met buurtbewoners gesproken over de invulling van drie speelplekken in de Landbouw- Muntenbuurt: Dukaatstraat, Landbouwstraat, Ploegstraat. Hierop volgend zijn er ontwerpen gemaakt en inmiddels zijn de speelplekken aan de Landbouwstraat en Ploegstraat klaar.

De speelplek aan de Dukaatstraat is nog niet zo ver. Vorige week hebben wij met een aantal bewoners gesproken over het voorlopig ontwerp van de sportplek aan de Dukaatstraat. Hieruit bleek al heel snel dat wij toch terug moeten naar de tekentafel om een aangepast ontwerp te maken. Uit dit gesprek zijn de volgende wensen naar voren gekomen:

1. Het voetbalveld in de lengte draaien.

2. Kleinere doeltjes dan op het ontwerp is aangegeven. Het liefst de doeltjes behouden die nu op de speelplek staan.

3. Achter de doelen een oplossing om ballen tegen te houden. Bij voorkeur van natuurlijk materiaal zoals houten palen.

4. Minder bankjes en zitgelegenheden. Wat er nu staat is voldoende.

Heeft u ook een idee of toevoeging voor deze sportplek? Dan horen wij dat heel graag! Denk met ons mee en laat uw reactie achter onder dit bericht. Reageren kan tot maandag 12 augustus a.s.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Fijn dat u ons heeft laten weten wat de wensen en ervaringen zijn. Wij gaan dit oppakken en er komt een vervolg. Zodra wij hierover meer weten stellen wij u op de hoogte.

Reacties

Echt heel stom! Eerst ging het voetbalkooitje weg en daarna dit. Ik voetbalde altijd bij het voetbalkooitje toen die weg ging ging ik hier voetballen. Nu gaat deze ook veel kleiner worden. Heel jammer. Groetjes Imke, Robin. Sytske, Sara, Sami, Ibrahim, Mimi en nog veel meer kinderen

Antwoord

Hoi Imke en andere kinderen, Goed dat jullie je stem ook laten horen! Maar het voetbalveld gaat niet helemaal weg, het wordt wel kleiner. Op het eerste (oude) plan, dat op de tekening hierboven staat, was dat inderdaad veel te klein geworden en hebben we ook bezwaar tegen gemaakt. We hebben daarover gepraat met de mensen van de gemeente een paar weken geleden en gevraagd of ze het niet zoveel willen gaan verkleinen. Maar hoe groot het wordt in een nieuw plan, dat weten we niet precies. Groetjes, Esther.

Antwoord

Ik deel de mening van de anderen dat het heel fijn is dat er meer groen komt. Ik zie wel 2 risico’s die ook een aantal anderen al noemen. 1. Doordat het voetbalveldje veel kleiner wordt denk ik dat die minder gebruikt zal worden en dat in plaats daarvan de court bij Joris mavo meer gebruikt zal worden. Hierdoor ontstaat daar meer overlast. Die grenst aan meerdere achtertuinen. 2. doordat het voetbalveldje gedraaid wordt ben ik bang dat er vaker ballen tegen de huizen aankomen. Het voetbalveld is nu groter en in een kuil met muurtjes achter de goals, wat rondvliegende ballen voorkomt. Ik hoop dat dit dan ook gerealiseerd wordt als de draairichting wel aangepast wordt. Het heeft persoonlijk mijn voorkeur om het voetbalveld zoals nu te behouden en alleen verder te vergroenen. Maar ik begrijp zoveel mensen zoveel meningen.

Antwoord

Hallo Alex, Inderdaad zullen er veel meningen zijn omtrent deze herinrichting. Jouw gedachte omtrent het huidige voetbalveld ervaren wij als niet correct. De diverse afzettingen om weg te nemen dat er geen overlast is met voetballen is zeker niet afdoende, aangezien wij op de kopkant wonen bij het muurtje. Indien er een cruijffcourt geplaatst kan worden in welke vorm dan ook zal het prima kunnen functioneren. Groetjes Ron

Antwoord

Hoi Ron, zeer begrijpelijk. Al vraag ik me met een court dan wel af of je niet meer geluidsoverlast krijgt door de hekken (mocht een court deel uitmaken van het plan). Ben benieuwd naar het vervolg vanuit de gemeente. Hartelijke groet

Antwoord

Hoi Alex en Ron, Absoluut ook geen goed idee, een Cruyf court met hekken, wij kunnen er met de court van de Jorismavo achter onze huizen over meepraten :( Dan krijg je zeker meer geluidsoverlast. Iemand opperde een net erachter. Of bestaat er al zoiets als een geluidsarme "kooi", van zachter materiaal maar wel zo stevig dat het lang heel blijft...?

Antwoord

Het vergroenen van het Dukaat plein vind ik een uitstekend idee. Beton weg en groen erin. Het beton geeft ook veel geluidsoverlast. Ik woon aan het plein twee hoog en kan als er kinderen voetballen en schreeuwen naar elkaar op het plein mijn balkondeur niet open zetten van de herrie. Al het geluid wordt versterkt als je hoger woont, klinkt veel harder dan je het op straat hoort. Het is niet te doen in de zomer. Daarnaast vind ik een woonwijk geen plek voor een voetbalveld ook geen kleiner voetbalveld precies onder mijn raam met risico van ballen tegen de auto’s. Jongeren kunnen ook naar het Goffertpark en het betonnen speelveld tegenover het zwembad.

Antwoord

Ben blij dat de betonnen bak weg gaat en dat er groen voor in de plaats komt. Ik ben niet blij met het voetbalveld dwars en ben bang voor alle ballen in mijn tuin en straat. Dus pleit voor vergroening en mooie aanplanting van bloemen en het verdwijnen van beton en voetbalveld.

Antwoord

Het plan om het groener te maken is mooi. Ik hoop wel dat het ‘open’ genoeg blijft, om een veilig gevoel te houden. Dat kan ik niet inschatten op basis van de tekening. Verder sluit ik me aan bij de andere opmerkingen. Heel jammer dat er minder nadruk komt op sport en meer op speeltuin. Terwijl er meerdere speeltuinen in de buurt zijn. Er wordt nu volop gebruik gemaakt van het voetbalplein, door veel kinderen van alle leeftijden. Het is jammer als dat door dit te kleine voetbalveld minder wordt. Juist die integratie tussen jong en oud is zo leuk. En daarbij is zo’n klein veld veel te klein voor de aantallen kinderen die daar, zeker op ‘zomer’avonden, voetballen. Daarnaast is het jammer dat de pingpongtafel verdwijnt. Wij hebben het afgelopen jaar al eerder gereageerd op de plannen/ideeen, die op die buurtavond geopperd zouden zijn. Hier is echter nooit reactie op gekomen. Kunnen we er dan vanuit gaan dat dit ontwerp nog niet definitief is?

Antwoord

Wij sluiten ons aan bij de andere reacties waarin aangegeven wordt dat het voetbalveld te klein is geworden, wat ons betreft geldt dat zowel in relatie tot de leeftijd van de kinderen die hier gebruik van maken, als voor het aantal kinderen dat hier regelmatig een balspel doet.

Antwoord

Aesthetisch vinden wij de groene speelplek een stuk mooier. Wel jammer dat we de tafeltennistafel kwijt gaan raken, hier beleven we altijd nog veel plezier aan! Is over de exacte invulling nog overleg ruimte of is dit al het definitieve plan? Dit is mij wat onduidelijk met ook bovenstaande reacties waarop het lijkt dat dit al een nagenoeg definitief plan is.

Antwoord

Hoi Marc, De tafel wordt in de inham geplaatst

Antwoord

Hoi, bedankt voor de snelle reactie. Ik zie het nu op de plattegrond. Verder heb ik geen bezwaren, goed ontwerp!

Antwoord

Dat het groener wordt en minder beton, prima. Maar, de grotere en voetballende kids houden nu haast geen plek meer over. Zoals ik het zie, nog maar een derde van het voetbalveld dat het was? Dan gaan wij (bewoners Dukaatstr. 1-9) vervolgens grote problemen krijgen met de court van de Jorismavo, waar we nu al overlast van hebben op dagen en tijden dat de buurtkinderen daar eigenlijk niet mogen voetballen. Als er straks op het grote pleintje voor hun óók al bijna geen voetbalplek meer overblijft, gaan ze voortaan altijd naar de court van de Jorismavo. En dat kan ik ze dan ook niet kwalijk nemen. Bovendien, dit nieuwe ontwerp ziet er uit alsof meer aan de kleine kinderen is gedacht, terwijl voor hen al 2 gelegenheden zijn in de Dukaatstraat: achter nummers 45-61 aangrenzend aan Goffertbad en ook het speeltuintje tussen Dukaatstraat 2-12 en Guldenstraat. Dit ontwerp vraagt dringend om meer overleg met alle aanwonenden voordat het wordt doorgezet!!

Antwoord

Wij vinden dit in aanzet een prima idee. Helaas zouden er bewoners deelgenoot worden om het idee uit te werken. Dit is in 2022 aangegeven in het gesprek op het plein. Nu ligt er een plan dat waarschijnlijk zo uitgewerkt gaat worden. Graag kom ik met de werkgroep in contact zodat dit grote plan duidelijk met de omwonende cq kinderen besproken kan worden. Denk hierbij aan de beplanting, het sportveld en de bomen die er geplaatst worden.

Antwoord

Helemaal mee eens!

Antwoord

Ben het met Ron eens

Antwoord

Ik zou ook graag een inspraak moment willen , ik kon helaas niet op het moment van de eerste bijeenkomst.

Antwoord

Mooi plan, maar het deel van het voetbalveldje mag voor mij wel iets groter. Voor al die jongetjes en meisjes die graag een balletje trappen> nu is het wel erg minimaal.

Antwoord

Mooi plan. Benieuwd hoe het er in het echt gaat uitzien. Vooral blij met het vergroenen van het plein. Nu is het een betonnen bak.

Antwoord

Het ziet er goed uit, ben heel benieuwd naar de definitieve uitwerking. Even nog over de speelplek achter de woningen aan de dukaatstraat, deze veranderd, er is veel weg gehaald, wat vooral leuk was voor de iets oudere kinderen, helaas is daar niets voor terug gekomen wat voor hen uitdagend is, hopelijk zal het grote plein dit gaan opvangen. Het kleine pleintje is een aantal jaren gelden vergroend, maar dat wordt nu nauwelijks meer gebruikt.

Antwoord

Ideeën is prima, misschien een Idee om bij de basketbalpaal een basketbalnet op de ring geplaats kan worden. Niet een van ketting gemaakte net maar een van touw gemaakte net. Het is prettiger om te basketballen met zo een uitvoering. Al vast bedankt en ben heel nieuwsgierig en blij met deze ontwerp.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 14-05-2024