grotere diversiteit flora en fauna bewerken

Het gaat niet goed met insecten en vogels - zie media. In spoorkuil daarom als kleine bijdrage zo veel mogelijk borders (onder bomen) en openveldstroken aanleggen/inzaaien met diverse soorten wilde bloemen en maaibeheer aanpassen; insectenhotels en nestkasten plaatsen plus imker vragen voor bijenstation (locatie zonder overlast voor aanwonenden). Met wijkbewoners, waaronder bioloog en entomoloog, NS/ProRail (juridisch) en gemeente (afd. groen en financieel) een plan maken. 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Budget

  • Meer flora in de Spoorkuil

    In 2018
    project.budget.fields.is_assigned-alt

Feedback van de gemeente

Vandaag is de aannemer begonnen met de werkzaamheden in de Spoorkuil. Op dit moment wordt het opschot van de esdoorns verwijderd. Later dit jaar wordt het gedeelte afgeplagd daar waar de bloemenweide is gepland en worden er solitaire struiken geplant( meidoorn, lijsterbes en krent). Voor afplaggen is gekozen omdat hiermee de beste resultaten gehaald worden. Daarna wordt het ingezaaid met een vast bloemmengsel van de Cruydhoeck.

We streven erna om nog dit najaar bloemen ed in te zaaien.

Fijn gesprek gehad. Er wordt een plan gemaakt voor bloemen/planten die bijen aantrekken. Deze kunnen pas in het najaar gezet worden. Het plan wordt vanzelfsprekend met bewoners besproken. De bewoners onderzoeken de mogelijkheid voor een bijenhotel.

Ik zou graag met alle drie de deelnemers een afspraak maken samen met mijn collega groenopzichter om dit plan verder te bespreken.

Ik ben benieuwd of meerdere bewoners dit een goed idee vinden. Zo ja, dan onderzoeken we daarna de mogelijkheden.

Reacties

Gepromoveerd naar In uitvoering op 29-10-2018

Het plan moet liever niet ten koste gaan, wat mij betreft van de bewegingsvrijheid voor honden hier. Ik zou dus om te beginnen vooral de schuine zijkanten van de kuil eerst van bloemetjes voorzien.

Antwoord

Helemaal mee eens (heb zelf twee honden die we daar dagelijks meerdere malen uitlaten).

Antwoord

Ik ben voor! Volgens mij vrij makkelijk te realiseren tegen niet al te hoge kosten. En het past ook nog helemaal in de lijn van " Nijmegen Green Capitol".

Antwoord

Goed idee! maakt de spoorkuil aantrekkelijker. Past ook goed bij het initiatief van enkele jaren geleden om het Willemskwartier groener te maken (bestaat deze werkgroep nog?)

Antwoord

Goed plan!

Antwoord

Heel mooi plan voor deze belangrijke groene zone in de wijk, die de aantrekkelijkheid van de spoorkuil niet alleen voor insecten en vogels, maar ook voor de bewoners verhoogt.

Antwoord

Inderdaad een uitstekend idee, waar de spoorkuil zich prima voor leent. Hoeft niet erg veel te kosten en kan een hoop opleveren.

Antwoord

Uitstekend idee.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 21-02-2018