De speelplek aan de Landbouwstraat wordt opgeknapt

Wij hebben de verschillende feedback punten verwerkt in het ontwerp. Via deze weg delen we met jullie het ontwerp wat wordt uitgevoerd in de wijk.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Gepromoveerd naar In uitwerking op 09-10-2023

Ik onderschrijf het bericht van Ralf Reinders. Het is wachten op een ongeluk als kinderen op straat gaan voetballen. Tijdens het inspraakmoment werd duidelijk gemaakt dat was besloten de pannakooi naar speeltuin Het Boerenlandje te verplaatsen, en er was/is (?) blijkbaar geen ruimte meer om de buurtbewoners hierin te kennen. Zeer teleurstellend. In de wijk waar speeltuin Het Boerenlandje is gelegen (ben er opgegroeid), is veel meer gelegenheid voor kinderen om te voetballen zónder drukke wegen te moeten oversteken; bijvoorbeeld op het pleintje in de Patrijsstraat of in Park Leeuwenstein. In Nije Veld is de verkeersveiligheid echter een groot probleem voor (voetballende) kinderen. De Muntweg is te druk voor jonge kinderen om alleen over te steken; het Goffertpark is te ver weg voor jonge kinderen. Daarnaast wordt op de Slotemaker de Bruïneweg veel harder gereden dan de toegestane 30 km en ontbreekt het daar om onbegrijpelijke redenen ook aan een veilige oversteekplaats.

Antwoord

Het zo maar verwijderen van de pannakooi roept bij mij ook vragen op. Tijdens het inspraakmoment heb ik de suggestie ingebracht om de pannakooi te verplaatsen naar het plantsoen naast de speeltuin, zodat de twee samen één geheel gaan vormen. Als reactie kreeg ik te horen dat dit niet kan omdat de kooi al beloofd was aan een andere wijk. Dit was al een voldongen feit. Voordat wijkbewoners de gelegenheid hadden om te participeren was dit al voor ons besloten. Voetballen wordt nu wel erg moeilijk gemaakt voor de kids. Zeker als het voetbalpleintje aan Dukaatstraat helemaal op de schop gaat. Het lijkt erop dat de wijken van twee voetbalgelegenheden terug gaan naar nul. De ervaring leert dat kinderen toch wel blijven voetballen. Ze kiezen dan een eigen plek uit en dat is meestal op straat tussen de geparkeerde auto's. Dit lijkt me niet wenselijk. Hoe kan het dat de wijk niet betrokken werd bij de beslissing om de kooi aan een andere wijk te geven?

Antwoord

Eens met de kritiek op de geplande schommel. Het zou leuker zijn om twee schommels te hebben dan eentje die moeilijk in beweging te krijgen is als een kind alleen schommelt, en als het lukt, scheef zal schommelen. Zeker wat oudere kinderen vinden het ook leuk om te kijken wie “het hoogst” kan schommelen. Mooi dat er voor natuurlijke materialen is gekozen! Een vergelijking met Het Kraaiennest, dat openingstijden en toezicht kent, en structurele betrokkenheid kent middels en bestuur, is denk ik niet aan de orde. Derhalve is het m.i. alleen mogelijk om “hufterproof” materialen te kiezen en helaas hoort een klimtouw waarschijnlijk niet bij. Als direct aanwonende weet ik dat er ‘s avonds ook mensen in de speeltuin rondhangen die vernielzuchtig zijn. Het zou fijn zijn als alle nieuwe speeltoestellen heel kunnen blijven voor de kinderen.

Antwoord

De schommel die nu ingetekend is die is voor een veel kleinere groep kinderen interessant dan de huidige twee schommels die er nu hangen. Een kind kan zo niet meer in z'n eentje schommelen want er is alleen een dubbele schommel. Ook met z'n tweeën vergt deze schommel de vaardigheid om synchroon te bewegen. Dit kunnen niet alle kids, zeker niet degene die net leren schommelen. Graag zou ik ook een enkele zien of gewoon twee enkele zoals nu.

Antwoord

Waarom is er voor gekozen de pannakooi weg te halen? Deze wordt veel gebruikt!

Antwoord

Ik sluit mijzelf bij de eerdere reactie aan die is geplaatst. Er inderdaad ook behoefte aan speelattributen voor een leeftijd van 4-8 jaar. Een klimtoren sluit hier naar mijn idee goed in aan ook voor de overige leeftijden.

Antwoord

Hoi! Wij wonen hier vlakbij. Ik zie (na even zoeken) dat de duizelschijf voor leeftijd 4-12 jaar is en het is om alleen op te spelen. De grote draaischijf die er nu staat is geschikt voor echte kleintjes (1, 2 jaar) maar ook oudere kids vinden het leuk en ze kunnen er samen op spelen. Ons dochtertje (bijna 2) speelt hier juist leuk samen op met ouder neefje en nichtje (7 en 10 jaar). Wat mij betreft dus geen verbetering om deze te vervangen. Verder mooie plannen!

Antwoord

Hoi! Wij wonen hier vlakbij. Ik zie (na even zoeken) dat de duizelschijf voor leeftijd 4-12 jaar is en het is om alleen op te spelen. De grote draaischijf die er nu staat is geschikt voor echte kleintjes (1, 2 jaar) maar ook oudere kids vinden het leuk en ze kunnen er samen op spelen. Ons dochtertje (bijna 2) speelt hier juist leuk samen op met ouder neefje en nichtje (7 en 10 jaar). Wat mij betreft dus geen verbetering om deze te vervangen. Verder mooie plannen!

Antwoord

Hi! Fijn dat deze plek wordt opgeknapt. Helaas is het ons niet gelukt om aan te sluiten bij het inspraakmoment, via deze weg willen we graag laten weten dat op deze plek ook behoefte is aan uitdagender speeltoestellen voor kids in kleuterleeftijd (4-6 jaar) en (iets) ouder. Vanuit landbouwbuurt zelf oversteken is net te gevaarlijk/ver vanuit sommige straten. Idee: hoge klimtoren met hoekjes (fantasiespel) met bv klimtouwen (fysieke uitdaging) en klimmuur en hoge+lage glijbaan. Een toestel wat uitnodigt tot samenspel. De opknapbeurt lijkt een vervanging van soortgelijke dingen maar iets nieuws en voor oudere leeftijden wordt echt gemist. Hopelijk wordt het dan ook drukker met kids en ouders (ontmoetingsplek) zoals in heel veel andere speeltuinen het geval is (denk kraaijenest). Veel kids kennen elkaar niet omdat je elkaar niet echt kan ontmoeten, en kids op verschillende scholen zitten, terwijl het superleuk is om samen buiten te kunnen spelen!

Antwoord

Dit zou mij ook een waardevolle invulling lijken. En een schommel is fantastisch, maar het liefst niet middenin de speeltuin zodat kids er tijdens het spel niet onnodig omheen moeten lopen (met alle risico's van dien)

Antwoord
Idee is ingestuurd op 22-05-2023