Basis-omgevingsplan

Sinds de invoering van de Omgevingswet heeft elke gemeente in Nederland een omgevingsplan. Dit plan bestaat uit een tijdelijk en een permanent deel. Het tijdelijke deel omvat bestemmingsplannen, gemeentelijke verordeningen en gedecentraliseerde rijksregels (de zogenaamde "bruidsschat"). Gemeenten hebben tot 2032 de tijd om de regels uit het tijdelijke deel om te zetten naar het permanente deel van het omgevingsplan. 

Basis-omgevingsplan

Om de transitie te vergemakkelijken, ontwikkelt de gemeente Nijmegen een basis-omgevingsplan. Dit plan vormt de basis voor het permanente omgevingsplan en bevat juridische regels voor activiteiten, zoals het gebruik van locaties, bouwactiviteiten en aanlegactiviteiten. Het basis-omgevingsplan markeert de start van de transitie naar één omgevingsplan voor het hele grondgebied van de gemeente Nijmegen. 

Voorlopig wordt het plan alleen toegepast op een kleine, fictieve locatie in de Spiegelwaal. In deze fase hebben de regels uit het basis-omgevingsplan geen directe gevolgen voor inwoners en bedrijven. 

Participatie

Participatie is een belangrijke pijler onder de Omgevingswet. Het doel is om belanghebbenden in een vroegtijdig stadium te betrekken bij besluitvorming. In lijn hiermee heeft de gemeente Nijmegen een participatieproces ingericht voor het basis-omgevingsplan. 

De gemeente betrekt een breed scala aan belanghebbenden, waaronder: 

  • Overheden en publieke organisaties
  • Samenwerkingspartners
  • Professionele stakeholders
  • Ondernemers en sociale organisaties. 

In deze fase ligt de focus op professionals en organisaties die direct betrokken zijn bij ruimtelijke ordening en het omgevingsplan, omdat het basis-omgevingsplan in deze fase geen juridische werking heeft. Het participatieproces wordt uitgebreid zodra de regels voor een gebied of thema worden omgezet.

Participatieactiviteiten

De gemeente organiseerde tijdens de Week van het Omgevingsplan (11 tot en met 21 november 2024) een informatiesessie en paneldiscussie voor professionals. Het verslag daarvan vindt u onder "bestanden". Daarnaast organiseerde de gemeente een workshop met belangenorganisaties. Tijdens deze bijeenkomst werd besproken hoe functies evenwichtig kunnen worden toegewezen aan locaties (ETFAL). Dit is een belangrijk uitgangspunt van de Omgevingswet.

Overlegpartners, zoals de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), worden doorlopend betrokken voor advies over specifieke onderwerpen.

Participatieplan

De participatieaanpak is vastgelegd in een participatieplan. Dit document beschrijft:

  • Doelen van participatie
  • Methoden van betrokkenheid
  • Gebruik van feedback

Het participatieplan vindt u ook onder "bestanden".

Vervolgproces

Na de participatiefase werkt de gemeente het basis-omgevingsplan verder uit. In het voorjaar van 2025 wordt een ontwerpwijzigingsbesluit voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Na goedkeuring volgt een formele inspraakperiode waarin belanghebbenden zienswijzen kunnen indienen. 

De planning op hoofdlijnen:

  • Januari 2025: verwerking van feedback
  • April/mei 2025: conceptbesluit naar overlegpartners
  • September 2025: publicatie van het ontwerpwijzigingsbesluit
  • Maart 2026: definitief besluit in de gemeenteraad.

Het uiteindelijke besluit treedt in werking vier weken na publicatie, tenzij anders bepaald. 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Idee is ingestuurd op 07-10-2024