Spelen, bewegen en ontmoeten in Brakkenstein

 

Spelen, bewegen en ontmoeten in Brakkenstein

Woon jij in Brakkenstein? Denk dan mee over spelen, bewegen en ontmoeten in jouw wijk!

Van nu tot half juli doet de gemeente online onderzoek. We zijn benieuwd hoe er nu al buiten wordt bewogen en gespeeld en wat er anders moet of beter kan. Het onderzoek is bedoeld van jong tot oud! Voor kinderen, maar ook voor jongeren en volwassenen. Hiermee gaat de gemeente een plan maken voor spelen, bewegen en ontmoeten. Woon jij in Brakkenstein?

Laat je horen!
Het onderzoek gaat via een online vragenlijst met daarbij een kaart van de wijk Brakkenstein. Naast het beantwoorden van een vragenlijst, kun je zelf ook op de kaart punten aanmaken, bijvoorbeeld wat jouw favoriete plekken in Brakkenstein zijn, of welke routes je gebruikt. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 8 minuten. Je kunt de onderdelen overslaan die niet voor jou van toepassing zijn.

De vragenlijst vind je  via de volgende link:

Nijmegen.nl/spelenbrakkenstein

Waarom een onderzoek?
Gemeente Nijmegen heeft samen met haar bewoners de Omgevingvisie opgesteld. Hierin staat dat we een aantrekkelijke en groene buitenruimte realiseren die uitnodigt tot spelen en ontmoeten. We streven ernaar om van een aantal speelplekken in de wijk centrale, groene ontmoetingsplekken voor jong en oud te maken. Bewoners zijn het eens met dit plan. Dit blijkt uit een onderzoek onder het Nijmeegse stadspanel. Naast deze zogenoemde groene sociale knooppunten willen bewoners dat de kleinere speelplekken voor de kinderen van 0 t/m 5 jaar in de toekomst groener en natuurlijk worden ingericht. Meer informatie over de omgevingsvisie en dit onderzoek vind je onder documenten. De gemeente neemt de resultaten van het onderzoek in de toekomst mee bij het (her)inrichten van speelplekken.

Het afgelopen jaar ontving de gemeente een aantal wensen via Mijn Wijkplan over spelen en ontmoeten in Brakkenstein. Kinderen van de basisschool lieten ook weten dat zij allerlei wensen en ideeën hebben over spelen en bewegen in de wijk.

Ook bleek de inspectie van de speelplekken in Brakkenstein dat de speeltoestellen in de Hofjesbuurt op waren. Daarom zijn in het voorjaar op deze pleintjes de speeltoestellen verwijderd. Ook is er gras gelegd omdat we nog niet weten hoe deze plekken er straks komen uit te zien

Deze ontwikkelingen zijn goede redenen om een nieuw plan te maken voor spelen, bewegen en ontmoeten in Brakkenstein. Het plan kijkt dus niet naar de plekken apart, maar naar de samenhang van de inrichting voor de hele wijk. Het kan dus zo zijn dat een aantal plekken een andere functie en inrichting dan nu, dit geldt dus ook voor de verschillende pleintjes in de buurt.  De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om deze keuze te maken.

Het vervolg

De resultaten van het onderzoek presenteren we na de zomer tijdens een (digitale) informatiebijeenkomst. De uitwerking van de speel- en ontmoetingsplekken vindt in het najaar van 2021 plaats in overleg met de omwonenden.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

We wonen in een mooie groene wijk, waar ook veel kinderen wonen. Ik vind de wijk qua spelen niet heel kindvriendelijk, het oversteken op de kanunnik faberstraat naar het park toe, is vaak veel doorgaand verkeer en bussen, dat harder rijdt dan 30 km/u. Het gaat soms maar net goed met spelende kinderen. De oude speeltuintjes op de wijk pleintjes waren ooit een goede oplossing. Nu vraagt het groener en duurzamere manier van invullen van de pleintjes. Mij lijkt het mooi als er een water speel baan komt, of een omgevallen speelboom in het kloosterpark. Het hoeft niet zo ingewikkeld. Zie ook de natuurspeeltuin aan het kleine bos

Antwoord

Ik vind het groen in deze wijk erg fijn. De groene speeltuin aan de Driehuizerweg is een mooi initiatief. De straten in Oud Brakkenstein zijn kindonvriendelijk. Er is nauwelijks plek om te spelen door al die geparkeerde auto’s. Buur, de speeltuin, dagopvang en de sportverenigingen zijn mooie ontmoetingsplaatsen. Een fijne wijk om te wonen met precies de winkels die je nodig hebt. Al mis ik een pinautomaat en bloemenwinkel. Met name voor ouderen is dit echt een gemis.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 25-05-2021