Groen Castellaplein

Ik zou het Castellaplein groener willen hebben. Ik weet dat eronder een parkeerplaats is, dus bomen kunnen niet. Maar toch grote bloembakken of kruidenbakken kunnen wel. Ik wil ook meedoen in het onderhoud.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Update 24-11-2023

 

Beste bewoners,

In deze update leest u meer over het definitieve ontwerp en de uitvoering van de werkzaamheden.

 

Definitief ontwerp
Het ontwerp werd positief ontvangen door bezoekers tijdens de inloopbijeenkomst afgelopen februari. Bezoekers hebben opmerkingen op het ontwerp gegeven en die opmerkingen heeft het gemeentelijke projectteam van een reactie voorzien. Deze informatie is gebundeld in het reactiedocument dat als bijlage is toegevoegd aan deze pagina. Nadat ook de beheerders van de gemeente hun akkoord hebben gegeven op het ontwerp, is het ontwerp definitief geworden. Dit definitieve ontwerp en het definitieve beplantingsplan zijn ook als documenten onder het kopje bestanden toegevoegd. 

 

Uitvoering
Begin december wordt gestart met de uitvoering van het grootste gedeelte van de plannen. We doen dit in het najaar, omdat nieuwe planten en bomen dan beter aanslaan dan voor of tijdens de zomerperiode.

Uw woning of bedrijf blijft gedurende deze periode gewoon bereikbaar.

De plantenbakken die op de betonnen platen van het plein ontworpen zijn, worden nog niet uitgevoerd. In het reactiedocument leest u daar meer over.

De plantenbak naast gebouw Globe wordt naar verwachting in het nieuwe jaar opgemetseld. 

 

Omwonenden ontvangen de bewonersbrief met deze update in de brievenbus. 

Beste bewoners, 

Graag nodigen wij u uit om op donderdagavond 9 februari tussen 18:30u – 20:30u in het Bakkerscafé Brood op de Plank het ontwerp voor het vergroenen van het Castellaplein met ons te bespreken.

Meer informatie hierover vindt u op deze pagina: Groen op het Castellaplein! - Bottendaal - MijnWijkplan 

UPDATE 19-01-2023

Beste bewoners,

Binnenkort ontvangen alle bewoners rondom het plein een flyer over het ontwerp en zal er een inloopavond georganiseerd worden. 

Houdt deze pagina in de gaten voor meer nieuws!

 

Op 28-9 hadden wij een leuk gesprek met meerdere bewoners en mijn collega van Operatie Steenbreek. Ik zoek intern een tekenaar die de vele ideeen uit kan werken. De ideeen worden daarna met de wijk besproken.

Op 28-9 spreken mijn collega van Operatie Steenbreek en ik met de initiatiefnemers over de mogelijkheden.

Update 14/8: Dankzij de vele enthousiaste en positieve reacties op deze wens willen we graag een afspraak maken om samen te kijken naar de wensen en mogelijkheden om het Castellaplein te vergroenen. Hierbij is ook de groenopzichter aanwezig om te kijken wat technisch mogelijk is. Ook de beheerder van de parkeergarage wordt uitgenodigd voor deze afspraak. Er wordt contact opgenomen met de initiatiefnemer voor het inplannen van de afspraak. Zodra de datum en tijd bekend zijn leest u het op MijnWijkplan. Iedereen die geïnteresseerd is kan aansluiten.

Update 8/8: Wat leuk om de enthousiaste reacties te lezen. Zoals al aangeeft ligt er onder het plein een parkeergarage. De parkeergarage is in beheer van de VVE van de appartementen aan het Castellaplein. Wanneer we het plein aan willen pakken is het belangrijk dat de VVE hiervoor toestemming geeft. Daarna kunnen we onderzoeken wat technisch mogelijk is op deze plek. Is er al contact geweest met de VVE? Of is het mogelijk dat er contact opgenomen wordt? Ik lees het graag in de reacties.

Dank u voor het plaatsen van uw idee op mijnwijkplan. Het is belangrijk dat uw idee ondersteund wordt door de wijk / wijkbewoners. Probeer uw buurtgenoten naar mijn wijkplan te krijgen voor het uitdelen van hartjes en te reageren op uw idee! Wat vindt de wijk van dit idee? Wie wil er meehelpen met het onderhoud? Laat het weten in de reacties.

Reacties

Wat is de huidige status van dit plan? Is er al budget besteed?

Antwoord

ik las laatst in de Zeeheld een leuk idee: Bottendaal vriendelijker maken voor fietsers, want langs die grote wegen fietsen is altijd een verstikking.. Misschien doet het nadenken over andere fietsvriendelijkere oplossingen (smallere drempels?) ook voor minder fiets-verkeer hier? x

Antwoord
Gepromoveerd naar In uitwerking op 07-09-2018

Natuurlijk moeten de voordeuren van de bewoners aan de Castellastraat bereikbaar blijven, maar ik zie niet hoe het plaatsen van een aantal plantenbakken daar een probleem voor zou vormen. Ieder zijn eigen mening, maar ik vind het plein nu té open. Er spelen veel kinderen en het plein is nu een enorme klankkast waar het geluid van hun stemmen en ballen behoorlijk versterkt wordt. Beplanting zou dit wat kunnen verzachten. Wat plantenbakken verstrooid over de grote vierkante tegels boven de garage zou het plein wat minder een fietssnelweg maken en beperkt het zicht van de begeleiders van de BSO, zodat die hun kinderen ook wat meer in hun eigen hoekje houden. Auto's en grotere voertuigen moeten er makkelijk omheen kunnen, maar de slalom zorgt wel voor lagere snelheden. Borders rondom het glashuis vind ik ook een leuk plan. Het hoeft geen heel park met waterpartijen te worden, maar iets minder kil en steriel zou best fijn zijn.

Antwoord

Het gaat niet zozeer om de bereikbaarheid van de voordeuren aan de Castellastraat, maar meer om de beweegruimte voor eventuele brandweerauto's en de hoogwerkers die jaarlijks of soms voor extra werkzaamheden bij de hoogbouw moeten kunnen. Uit ervaringen vorig jaar weet ik dat een slalom maken onmogelijk is en dat zij veel bewegingsruimte nodig hebben. Dan lijkt me borders rondom het glashuis een beter idee.

Antwoord

Ria een vraag: is dit nu hetzelfde initiatief als het initiatief dat via de gele briefjes loopt van 'Operatie Steenbreek', de briefjes dus die we op 7 juni kregen bij de lunch op het plein, van ateliers in het L-gebouw? Of zijn die apart bezig?

Antwoord

Ja, mede door hun actie werd ik gestimuleerd. Ik heb mijn plan daarom ook bij hen afgeleverd, bovendien staat Operatie Steenbreek hier ook vaker genoemd. De andere trigger was de fietstocht met de wijkschouw door onze wijk.

Antwoord

Natuurlijk moet het plein (als onderdeel van de Castellastraat) vrij blijven voor allerlei noodzakelijk verkeer. Ik ben ook voor extra platanen. En eventueel smalle borders langs 3 kanten van het parkeerplaats-huisje. En stroken groen/plant/bloemen langs de kale wanden van het L-gebouw en waar mogelijk langs het WoZoCo.

Antwoord

Iets meer groen prima, maar il wil waarschuwen voor al te veel enhousiasme. Er zijn toch wel wat praktische bezwaren. Hoogwerkers - die een paar keer per jaar komen - hebben bijvoorbeeld veel bewegingsruimte nodig, zoals ook hiervoor al werd gemeld. En ook de brandweer moet ongehinderd toegang kunnen krijgen. Als bewoner van de Castellastraat (en niet Castellaplein zoals het wordt genoemd) ben ik dus niet voor het her en der plaatsen van bloembakken. Juist omdat het een straat is en geen plein neem ik aan dat het ook de bedoeling was van de gemeente om dit een open verbinding te laten zijn voor fietsers en voergangers naar het Thiemepark en de Graafseweg.

Antwoord

Ik zou over dit idee graag meedenken, want meer groen kan ik me iets bij voorstellen, maar ik ben van grote bloemenbakken of kruidenbakken plaatsen op dit plein geen grote fan. Ik vind de openheid van het plein juist mooi, het vrije zicht dat je hebt over de lengteas en de sfeer daarvan (nog los van de beweegruimte die nodig is voor verhuiswagens, hoogwerkers bij onderhoud en brandweerwagens in geval van nood, bij alle hoogbouw rondom het plein). Opties die ik zie zijn bijvoorbeeld: nog een of twee extra platanen aanplanten bij het bakkercafe (zij-pleintje daar), zo was het daar ook ooit ontworpen, en dan zou je daar een soort schaduwbos echt krijgen, mooi groen (met het straatniveau vrij van obstakels).

Antwoord

Nee, volgens mij is er geen contact geweest hierover met de VvE. De volgende vergadering is op 29 augustus en de agenda is al opgemaakt. Ik zou het in de rondvraag kunnen inbrengen, maar dan duurt het weer een jaar om hier antwoord over te kunnen krijgen. Ik kan proberen om vooraf de beheerder te mailen over MijnWijkplannen. Groet Ria

Antwoord

Hartelijk voor het nemen van het initiatief Ria. Dankzij de vele positieve reacties willen we graag een afspraak maken om de mogelijkheden te bekijken. De groenexpert komt dan ook mee om te kijken wat technisch mogelijk is. De beheerder zal ook voor de afspraak uitgenodigd worden, dus alleen maar fijn als deze alvast op de hoogte is van jullie wijkplan.

Antwoord

De parkeergarage en de gebouwen eromheen behoren tot verschillende VVE's maar het plein zelf is gewoon gemeentegrond. Er zal rekening gehouden moeten worden met het gewicht van zaken die op de grote tegels komen, want dit is het dak van de garage, maar toestemming van de VVE zou niet nodig moeten zijn als het inderdaad gemeentegrond is. Overigens liggen de klinkers liggen gewoon op de grond, dus hier zou zelfs een extra boompje geplant kunnen worden.

Antwoord

Wat een goed idee Ria! Een groene plein zou heel fijn zijn :-) Ik kan ook meehelpen met het onderhoud :-)

Antwoord

Goed idee om ons plein groener en bloeiend te maken, ik ben voor en ook graag bereid om mee te helpen met het onderhoud!

Antwoord

prima plan. Ik wil ook wel helpen bij het 'levendig houden' van dat groen

Antwoord

Helemaal eens dus met Ria, het plein levendig te maken met groen! Cis Pater

Antwoord
Idee is ingestuurd op 11-07-2018