Hezelpoort: woontoren en parkeergarage

Zoals u wellicht weet zijn er al jaren plannen om een parkeergarage en woontoren te bouwen bij de Hezelpoort. De gemeente Nijmegen gaat de komende tijd stappen zetten om deze plannen uit te voeren. We zitten nog in het begin van het proces. 

Er komen een nieuwe parkeergarage en woontoren bij de Hezelpoort
In oktober 2020 stelde de gemeenteraad het aantal openbare parkeerplaatsen die in de parkeergarage moeten komen vast op 573. De parkeergarage komt in de plaats van het huidige parkeerterrein en wordt uitgebreid met een aantal parkeerplaatsen. De garage dient als parkeerlocatie voor bezoekers aan het centrum die vanuit het westen naar Nijmegen komen en voor bezoekers van de Handelskade. Dit besluit van de gemeenteraad was een eerste stap in de bouw van de garage en woontoren, die tegenover de Handelskade komen te staan. Dit jaar gaan we een ontwikkelaar zoeken die de plannen voor de parkeergarage en de woontoren gaat maken.

 

 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Vraag. De hoge woontoren wordt erg hoog en komt aan de Voorstadslaan pal voor de al gebouwde woningen van de Handelskade te staan. Dit is ten zuiden van deze gebouwen. Een veel hoger gebouw op die plek zal dan ook zo goed als al het licht en zon wegnemen voor alle woningen hier. Dit zal het woongenot hier nogal doen verminderen. Staat de locatie zoals op de tekening in de presentatie dan ook al 100% vast? Of is hetnog mogelijk de woontoren zo ver mogelijk naar achteren te plaatsen, dus zoveel als kan richting station? Kan in de ontwerpen hier nog rekening mee gehouden? Bijkomend zal een giga woontoren ook beter tot zijn recht komen in de stationsomgeving , waar alles hoogbouw is en zal de toren de uitstraling vh station verhogen, dan nu direct grenzend aan de oude stad met oude historische laagbouw en pal achter de Stevenstoren. ( ps ik was niet bij de presentatie (niet op de hoogte helaas) en ik heb dit verzoek dus niet daar al naar voren gebracht.)

Antwoord

Ik ben het helemaal eens met de visie van Wil Gobel.Een 70 meter of nog hogere woontoren, zal bij de Hezelpoort zonder samenhang met de omgeving een losstaand gebouw worden. Wanneer het opgenomen wordt in de bebouwing rond het station, gaat de toren daar de toekomstige bebouwing versterken.Waar ik me ook over verbaas is dat het oorspronkelijke plan dateert van 2004.In dit artikel wordt daar melding van gemaakt, zie deze link:https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=3824Waarom vasthouden aan zo'n gedateerd plan?

Antwoord

Dit is een goed punt van Piet den Hartog. In de loop van jaren kan de kijk op stad en inrichting veranderen, verbeteren.. Voortschrijdend inzicht. Na ca. 18 jaar zou het helemaal niet vreemd zijn als dat ook in Nijmegen het geval gaat zijn.

Antwoord

Het plan omtrent hezelpoort loopt al een tijdje, het nieuwste plan dateert niet uit 2004 maar juist uit 2008/2009. Zelf volg ik alle bouwprojecten in Nijmegen sinds 2003.Het plan wat jullie willen is amper realiseerbaar vanwege het feit dat achter deze woontoren de parkeergarage is gepland. Achter de parkeergarage zijn ook weer meerdere appartementencomplexen gepland van Max 7 hoog en waar vissers meubelen zit is ook een hoogte accent gepland. Net als op het oude uwv plek waar ook hoogbouw komt.

Antwoord

Daarnaast is de overige grond in bezit van NS vastgoed, gaat de NS hierover dus niet de gemeente Nijmegen.

Antwoord

Waarom dan niet omdraaien, parkeergarage, appartementen en dan (kleinere) toren op eind? Voor zover ik weet zijn er nog geen definitieve tekeningen?Het p

Antwoord

De mensen van de handelskade wisten al voordat ze er kwamen wonen dat er een woontoren van Max 120m er gepland staat. Daarom vindt ik het raar dat men alsnog tegen is. Er is een woningnood in Nijmegen van ruim 7500 woningen.

Antwoord

1 Dit is nooit medegedeeld bij de oplevering. Zeker niet dat deze 120 m zou worden. Hooguit dat er ‘ooit’ iets gebouwd gaat worden. Bovendien, was het wel zo, een mens mag van inzicht veranderen, toch? En ook, velen hebben jaren gewacht op n woning ( die wachtlijst gold toen natuurlijk net zo goed; 18 jaar in mijn geval). Dan is wat ooit in de toekomst gebouwd gaat worden natuurlijk geen reden om een woning te weigeren. 2 Ik wil nogmaals benadrukken dat niemand tegen woningbouw is.

Antwoord

2.VervolgEn ook wil ik veronderstellen dat op het terrein van 260 meter lang ook veel lagere appartementen gebouwd kunnen worden, misschien wel evenveel. Het terrein waar de Handelskade nu staat is ongeveer even groot, hier zijn ook ca 500 woningen gebouwd. Tenslotte ben ik ook niet tegen hoogbouw, maar niet op deze plek. Te dichtbij lage woonkernen, en te storend in het stadsbeeld . Gezien vanuit de oude stad/ benedenstad, Stevenskerk, de laatste historische stukjes van Nijmegen, zal 120m overal bovenuit steken. Voor de bouw van de Handelskade is destijds perse besloten voor middenbouw, juist vanwege het stadsbeeld. Dit zelfde argument geldt m.i. net zo goed voor bouw pal naast het oude centrum.De gewenste hoge toren, waar Nijmegen nieuw prestige mee zal behalen en mee kan dingen met andere steden, kan m.i. ook veel beter in de stationsomgeving. Daar past het wel. Nieuw Metterswane bijv. En laat de gemeente proberen het leegstaande P

Antwoord

Vindt het ronduit lachwekkend om te zien dat u media hierover hebt opgezocht. U probeert uw zin door te drammen, een kleine groep is tegen deze plannen. Ook woont u in een huurappartement en dus geen koop. Uw waarde gaat dus niet naar beneden en uw argumenten zijn totaal niet waar!!! De plek van de woontoren ligt 150m van de handelskade af en de schaduw valt heel erg mee, alleen in de ochtend heeft u deels schaduw. De lunet is 55m hoogEn waarin u woont 36m hoog.De plannen veranderen heeft geen nut en men wil op deze plek juist veel groen behouden, door hoogbouw hier neer te zetten voorkom je opoffering van groen!!! Uw alternatieve suggesties zijn niet uitvoerbaar. Het parkeergarage wordt 150m lang en de straal wat u beweert klopt ook niet eens. Doe beter uw huiswerk en daarnaast is het een not at my backyard mentaliteit dat u hanteert.

Antwoord

Allemaal gezwets wat u hier zegt, voor het stationsgebied staat alles al vast. Overigens heeft de gemeente 160 miljoen gekregen voor de ontwikkeling van hezelpoort en met uw alternatief loopt de gemeente dit alsnog mis. Ook is uw idee, meteen opoffering van de natuur op deze plek. Ronduit schandalig dus!!!

Antwoord

Het moet 16 miljoen zijn, maar dan nog. Lopen beweren tegen de krant dat jullie niks over dit plan kregen te horen toen je er kwam wonen. Logisch wanneer je in een sociale huurwoning zit! Alleen kopers kregen dit te horen, omdat dat verplicht is. Echter doen kopers wel van te voren onderzoek wat er nog in hun omgeving erbij gaat komen.

Antwoord

Beste Erik, ik zie dat je een tegen-petitie bent gestart. Tja, in een mening door willen duwen ben ik niet de enige, ergo er zijn wel extremere gevallen. Ik ben wel de enige die hier echt een belang bij heeft. Een woonbelang. Een welbevinden-belang. Uw argumenten gaan over geld. U kunt blijkbaar andere mensen niet invoelen. Waarschijnlijk kunt u daar niet eens wat aan doen. Wel jammer. En helaas voor u, de kleine Jan en Jannekes-met- de-pet mogen tegenwoordig ook iets zeggen, zelfs als ze geen centjes voor koopwoningen hebben. Meer wil ik eigenlijk niet meer aan u kwijt.

Antwoord

Het gaat mij niet om het geld en ja ik ben een tegen petitie begonnen om ook het belang van woningzoekenden te verdedigen.Ik kan duidelijk aan u merken dat dit onderwerp u hoog zit, echter wanneer u de presentatie goed heeft bekeken. Wordt er gezegd dat er nog niks vast staat, dus ook niet de plek waar het hogere deel gaat komen. Met uw petitie zou u men kunnen overtuigen om deze woontoren verder naar achteren te verplaatsen binnen dit plan, dus als het waren meer in het midden. Men gaf deze toren aan als vierkant en kan binnen de cirkel nog vele kanten op. Echter ben ik het wel met u eens dat 120m te hoog is en zie dus liever 70m.

Antwoord

Ja, wie weet is er een middenweg waar iedereen blij mee is . Bedankt voor je reactie. Ik begrijp dat woningbouw jou ook hoog zit en het is mooi dat je je daarvoor inzet. En nogmaals, ik ben ook niet tegen woningbouw, integendeel, voor dit flatje heb ik zelf ook 18 jaar op de wachtlijst gestaan. Dat het voor jongeren en voor iedereen aub nu wat vlotter mag gaan ben ik alleen maar voor.

Antwoord

De "Bezoekersvergunning" ten behoeve van gasten van bewoners van de Handelskade mag niet worden vervangen door een parkeer abonnement in de nieuwe parkeergarage!!! Op de huidige parkeerplaats "Oude stad", alwaar de huidige bezoekersvergunning uitsluitend kan worden gebruikt, zal de woontoren worden gebouwd. Met dit punt lijkt geen rekening te worden gehouden.

Antwoord

Beste lezer, hoe kan ik de digitale informatieavond van 21-01-2021 terugkijken? Vriendelijke groet,

Antwoord

Beste Piet, Vanaf morgen kunt u de digitale informatieavond van 21 januari terugkijken. Morgen wordt er een link geplaatst op deze pagina. Gr. Renske

Antwoord

Oke bedankt

Antwoord

Beste Renske, ik kan hier inderdaad sheets vinden van zo te zien een presentatie. Maar is er ook een samenvatting gemaakt van de avond zelf? Een verslag of notulen misschien? Ik ben met name benieuwd naar reacties en mogelijke genomen/ te nemen acties door de gemeente als die gevraagd mochten zijn . In het bijzonder natuurlijk of de locatie al door anderen aangekaart is. En 2, wat gebeurd er met de reacties die hier gegeven worden? Vriendelijke groet, Wil

Antwoord

... pardon, ik zie boven in de tekst een link staan ( ik keek alleen rechts) , ik zal de bijeenkomst daar eerst bekijken. Ook lees ik dat er een klankbordgroep is en een e-mailadres om reacties te mailen. Dus misschien kan ik me beter daar melden. Groet,

Antwoord
Idee is ingestuurd op 11-01-2021