Natuurspeeltuin/theetuin kruising Koninginnelaan/Nieuwe Nonnendaalseweg

Wij willen een leerzame groene speelplaats en een ontmoetingsplaats bijen, vlinders,  volwassen mensen en hun kinderen in één maken waar zij in een natuuromgeving elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen en spelen en nieuwsgierigheid naar de natuur te prikkelen.

Het idee is er een speeltuin te maken van natuurlijke materialen oa een watertappunt met waterspeeltoestel te maken die tevens voor de bewatering van de eetbare planten/kruiden zorgt. Dit is goed mogelijk omdat de speeltuin afloopt. Er bestaat een concept tekening en ideeënkaart gemaakt door een wijkbewoner. 

Met de eetbare planten kunnen de kinderen kennis maken en natuur educatieve activiteiten doen. Zoals te lezen is op een informatiebordje waarop een simpel stappenplan staat om bv zelf parfum te maken met de planten of een lekkere kruidenmix voor bij je eitje. De ouders kunnnen uit de kruidentuin kruiden plukken en daar een vers kopje thee van drinken. Theewater is verkrijgbaar bij de Wijkfabriek aan de overkant. Deze kruidentuintjes zijn in een verhoogde bak geplant om zo weg te blijven bij eventueel verontreinigde grond of leidingen en zodat de honden er niet bij kunnen om tegenaan te plassen of poepen. Als je dit rondom maakt voorkomt dat daarnaast meteen dat jonge kinderen per ongeluk de weg oversteken.

Groen kan beheert en onderhouden worden door aantal welwillende aanwonenden.

verder is het idee van boombankjes met prullenbak voor lekker eten en drinken. Speeltoestellen kunnen zijn: glijbaan op een heuvel met daaronder een tunnel. Een boomhut met daaronder schommels, een boomstammen wiebelbrug over de waterplaats, een modderkeuken voor bij educatieve activiteiten, winkeltje voor de kinderen om hun zandtaartjes en kruidenprutjes zogenaamd te verkopen.  Boomstammetjes om over te lopen, junglepaadje door het groen bv wilgenboogtunnel.

Voor verdere invulling worden de omwonende en leerlingen van de buurtschool gevraagd om hun input en/of goedkeuring voor de komst van een natuurspeeltuin te geven zoals het naar mijn idee eruit mag komen te zien.

De leerlingenraad van de Wieken staat klaar om tekeningen te gaan (laten ) maken door de leerlingen. De directeur van de Wieken heeft laten weten dat het natuureducatieve karakter van ons initiatief erg aanspreekt en dat als een waardevolle toevoeging van de wijk ziet.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Vandaag met jullie een prettig gesprek gehad in de Wijkfabriek. Zoals afgesproken kom ik binnenkort terug op de lijn met de diverse  keuzenmogelijkheden. Tot snel!

Goedemorgen Monique en Rita,

Vorige week heeft de wijkregisseur contact opgenomen met Monique.

Afgesproken is dat wij gaan onderzoeken wat er wel of niet haalbaar is en nemen binnenkort contact op voor een afspraak op locatie. 

Hoi Monique,

Bedankt voor het indienen van je idee. Binnenkort bespreken we intern wat er precies mogelijk is. Je hoort van ons!

Reacties

Gepromoveerd naar In uitwerking op 21-02-2023

Ik heb ook handtekeningen verzamelt. De mensen zijn heel enthousiast. Ook voor de veilige oversteek waren er veel positieve reacties. Een wens van de kinderen was een klimtoestel met touwen waar je ook echt goed klimmen kunt.

Antwoord

Hoi Monique, De wijkregisseur neemt contact met je op. Zou je mij je telefoonnummer kunnen mailen naar: wijkregisseurwest@nijmegen.nl? Alvast bedankt! Groetjes Nicole

Antwoord

Hoi Nicole,wat fijn dat er zo snel al over gesproken is intern! Super zeg! Ik heb Jeffrey mijn nummer gemaild. Ik kijk uit naar het gesprek! Ben benieuwd.Groetjes,Monique

Antwoord

Hoi Nicole, Dankjewel voor je vlotte reactie. Hier loopt het initiatief als een lopend vuurtje door de wijk. Ik wil hierbij een tussentijdse update geven. We hebben zowel dit initiatief van Mijn Wijkplan gedeeld als (momenteel 20) handtekeningen op papier verzamelt bij de aanwonende van de speeltuin. We hebben twee informatie momenten georganiseerd bij de speeltuin waar mensen bezwaar konden maken én ideeën konden inbrengen voor de invulling. Het initiatief krijgt bijzonder veel en positieve aandacht onder de wijkbewoners. "Echt leuk" "kijk nu al uit naar dat kopje thee" Vooral het natuur aspect voor de kinderen en de theetuin met zitplekken voor volwassenen zijn populair en er blijkt vraag te zijn voor een speelplek voor dreumesen en het jonge kind. Een omheining in de vorm van verhoogde plantenbakken biedt meteen een veilige oplossing tegen en een oversteekplaats naar de WF vóór overstekende kinderen en ouders. Groetjes, Monique

Antwoord
Idee is ingestuurd op 27-09-2022