Beweegroutes en beweegtuinen ook in de Wolfskuil
Afgelopen maart ontstond het toeval dat via www.nijmegen.nl/mijnwijkplan Mariëlle Olthof en Marga Heijltjes-Maas beide afzonderlijk een gelijke wens indienden voor onze wijk. Het viel ze op dat er in de wijk veel verschillende speeltuinen voor kinderen zijn, maar ook voor volwassenen is bewegen goed én leuk. Een mooie toevoeging voor de Wolfskuil zouden beweegroutes zijn waar zowel jong als oud fit, gezond en in contact door kan raken vonden zij. En zo ontstond het begin van dit voorstel voor beweegroutes en beweegtuinen in de Wolfskuil waarbij ook Gerjan de Koning en Patrick Olthof aansloten.
Sociaal, sportief en een verzorgde wijk
Dat bewegen gezond en goed voor iedereen is, dat weten we ondertussen wel. De tijd, middelen, motivatie en/of geld vinden om te bewegen en sporten kan wel een uitdaging zijn. We zetten ons om deze redenen in om een goed plan te bedenken waarin voor jong en oud, voor de beginnende tot gevorderde sportievelingen en de minder mobiele wijkbewoner een passende beweeglijke en sportieve uitdaging zit. We proberen hier zoveel mogelijk buurtbewoners bij te betrekken en ook met verschillende professionals van fysiotherapeut tot sportschoolhouder uit onze wijk. Zo zijn de ideeën voor de beweegroutes met daarop beweegtuinen ontstaan. Het streven is om te komen tot drie verschillende niveaus, met voor elk wat wils.
Niveau 1: Voor buurtbewoners die willen toekomen aan hun dagelijkse beweging en/of hun conditie willen opbouwen. Hierbij ook aandacht speciale aandacht voor kinderen, mensen op leeftijd en/of met fysieke beperkingen.
Niveau 2: Voor buurtbewoners die conditioneel willen sporten en hun conditie willen onderhouden.
Niveau 3: Voor buurtbewoners die graag aan krachttraining willen doen.
Daarnaast vinden we het belangrijk dat er door de beweegroutes en beweegtuinen ruimte is om elkaar te ontmoeten, een sociaal praatje te kunnen maken, samen goed voor elkaar en onze mooie wijk te kunnen zorgen. Om dit voor elkaar te krijgen zijn we al in contact geweest met De vrienden van het Florapark, Wijkraad Wolfskuil, De vrienden van het Azaleaplein, de Wijkfabriek en De wolf is los. Wilt u ook meedenken of deelnemen? Aan het einde van dit artikel vindt u ons mail-adres.
Hoe komt dat er dan uit te zien?
Het streven is om bij de oefeningen zo veel mogelijk gebruik te maken van de aanwezige middelen zoals bankjes, muurtjes, trappen, paden, etcetera. Waar een aanvulling nodig is wordt er bij voorkeur gebruik gemaakt van duurzame, robuuste, natuurlijke materialen.
Op deze manier willen we ook kosten besparen en zorgen dat dat wat er al is, goed benut kan worden. Het geld wat daardoor over blijft willen we in groene aankleding ervan steken. Zo ontstaan er nieuwe verbindingen in de wijk en ontdekt u misschien nieuwe delen of mogelijkheden van onze wijk wanneer u een beweegroute volgt.
Belangrijk is dat de oefeningen herkenbaar zijn en goed worden uitgelegd. Hiervoor denken we aan informatiebordjes en/of informatietegels die alle onderdelen van elke route ook meteen duidelijk markeren. Op deze bordjes met uitleg willen we ook suggesties om het zwaarder of minder zwaar te maken. Iedereen kan de route dan op zijn eigen tempo en op eigen niveau afleggen en zo blijft er op termijn ook uitdaging ontstaan. Tussen de onderdelen door kunt u wandelen, rennen en misschien zelfs fietsen.
Hoe doet u nu al mee?
Om aanspraak te maken op het budget dat de gemeente voor onze wijk beschikbaar stelt, is het belangrijk dat u ons laat weten dat u ons idee een goed idee vindt. Dat kunt u doen door:
- U aan te melden bij www.nijmegen.nl/mijnwijkplan en dan onder het tabblad ‘Wensen’ op ons idee genaamd ‘Beweegroutes Wolfskuil’ te stemmen door op het hart-icoontje te klikken.
- Of u gaat naar de STIP(bij Titus Brandsma) of naar de Wijkfabriek om simpelweg uw handtekening achter te laten op de daarvoor bestemde lijst.
Via de Wester en via de bovengenoemde website zullen we u op de hoogte houden over de ontwikkelingen en de stand van zaken. Hebt u vragen en/of opmerkingen dan kunt u deze e-mailen naar beweegroutewolfskuil@gmail.com.
De beweegroutes lijken ons dé manier om dichtbij huis actief bezig te zijn! U ook? Aarzel dan niet langer, doe mee en stem!