WIJKTUIN VOOR GROOTSTAL EN HATERTSE HEI

In de wijken Grootstal en Hatertse Hei zijn er tussen de Sint Jacobslaan en de Hatertseweg wel een paar groenstroken, maar deze worden niet echt gebruikt. Er staan geen bankjes en ze nodigen niet uit tot contact met buurtgenoten. Ook zijn er weinig of geen horecagelegenheden met een gezellig terras waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast zijn er relatief veel etagewoningen en dus veel mensen die geen eigen tuin hebben. 

We willen graag in contact komen met wijkbewoners die ook warmlopen voor een wijktuin. Een mooie plek waar je even lekker buiten kunt zitten of lopen, een praatje kunt maken met andere wijkbewoners. Een groene plek in de wijk die ook echt gebruikt wordt en overdag goed toegankelijk is voor jong en voor oud.

Zou je het leuk vinden als er zo’n wijktuin komt? Like dan dit idee.

Zou je een bijdrage willen leveren in de vorm van meedenken/ontwerpen of meewerken bij aanleg en onderhoud? Meld je dan ook aan als deelnemer.

De wijktuin is bedoeld voor bewoners van Grootstal én Hatertse Hei. Daarom is dit idee bij beide wijken ingediend, zodat bewoners van beide wijken het idee kunnen liken of zich als deelnemer kunnen aanmelden.

Als er genoeg interesse is en voldoende deelnemers dan kunnen we in overleg met de gemeente op zoek naar een geschikte plek.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

We hebben 17-11 een volgend gesprek om een schets te maken. Deze schets kan dan daarna met omwonenden besproken worden. Vanzelfsprekend moet voor een wijktuin draagvlak zijn bij de omwonenden. We komen dus telkens een stapje verder in het proces.

Zoals het er nu naar uitziet blijft de moestuin bij de Mix nog zeker twee jaar liggen. De initiatiefnemers neigen er daarom naar om dan voor een wijktuin bij de Schakel te kiezen. We gaan de mogelijkheden hiertoe half oktober verder bespreken. Ook het project Van Tuin tot Bord heeft hier interesse in. We gaan bespreken of we samen kunnen werken.

Half september spreken de initiatiefnemers en ik met een collega van de Schakel en de Mix over de (on)mogelijkheden bij deze wijkcentra.

As vrijdag gaan de initiatiefnemer, andere bewoners en ik fietsen om een geschikte plek te zoeken.

Half/eind augustus gaan we samen de uitgezochte locaties bekijken. We maken hiervoor een afspraak.

Ik heb met jullie afgesproken dat jullie enkele geschikte plekken gaan zoeken, waar jullie je goed bij voelen. Daarna zal ik onderzoeken of er ergens een claim op ligt. Daarna moet er draagvlak gecreerd worden bij bewoners rondom de gekozen plek. We gaan de mogelijkheid dus onderzoeken. Het zal wel van het wijkbudget van Grootstal gefinancierd gaan worden, want dat van de Hatertse Hei is (bijna) op.

Let op: Op deze locatie ligt een ontwikkelopgave voor de gemeente. Bij voldoende behoefte aan een wijktuin, gaan we een geschikte andere locatie zoeken.

Hoi Allerd, leuk idee! Ik hoop dat je voldoende medestanders vindt. Zo ja, dan kunnen we een geschikte plek gaan zoeken.

Reacties

Gepromoveerd naar In uitvoering op 04-06-2020

De eerste vereiste is natuurlijk dat ook de omwonenden van het grasveld naast De Schakel de wijktuin als een verrijking zien. Daarom komt er binnenkort een bijeenkomst waar de initiatiefnemers met de mensen die rondom het grasveld wonen de plannen bespreken. Aan mogelijke problemen met hangjongeren wordt ook aandacht besteed. Het voornaamste doel van die bijeenkomst is na te gaan of ook de omwonenden de wijktuin als een verrijking van hun omgeving zien.

Antwoord

Voor de bezoekers van de wijktuin is het handig wanneer het wijkcentrum in de buurt is, al was het alleen maar omdat daar iets te drinken gehaald kan worden en omdat daar toiletten zijn. Maar er zijn veel meer redenen waarom de combinatie wijkcentrum/wijktuin goed werkt. Zo kan een deel van de wijktuin (ongeveer een zevende) ingericht worden als moestuin voor het project Van Tuin Tot Bord. In dit project verbouwen wijkbewoners samen groente en bereiden ze van de oogst maaltijden die wekelijks in het wijkcentrum geserveerd worden (https://www.vantuintotbord.nl). Van Tuin Tot Bord is al succesvol bij twee andere wijkcentra ('t Hert en De Klokketoren) en zou uitgebreid kunnen worden naar De Schakel.

Antwoord

Hoi Allard, Hopelijk zie je dit nog. Jouw en jullie wijktuin achter De Schakel is in ontwikkeling, feli's! Hier een aanvullend idee. Maakt op dezelfde dag, op dezelfde tijd wekelijks een foto van het gehele perceel met een drone. Of roep in de wijk op voor iemand met een drone die dat wil doen. Houd dit een tijdje vol en zet de foto's achter elkaar in een slide of een eenvoudig videoprogramma. Roep eventueel een wijkgenoot op die er een fijn deuntje voor kan maken en zet dat eronder. Nou, leuk of leuk? Een tijdloos document hoe het was en hoe het zo is geworden. Groet, R

Antwoord

Niet wekelijks, maar we zijn hier wel mee bezig! Een wijkbewoner heeft het terrein van de wijktuin met een drone gefotografeerd en gefilmd, eerst begin oktober, toen het een simpel grasveld was, en in november, toen de paden e.d. aangelegd werden, nog twee keer. Op 11 en 14 december gaan de wijkbewoners de laagstambomen, struiken en vaste planten in de grond zetten en het resultaat zal weer van boven te zien zijn. AVN, de AV-club die clubavonden in De Schakel heeft, wil ons helpen bij het maken van een presentatie.

Antwoord

Even voor de duidelijkheid: De laatste twee reacties gaan over het grasveld bij de Daltonstraat, waar een aantal flats op staan. Het idee waar we het nu over hebben betreft een heel andere plek. De bewoners die het idee geopperd hebben om een wijktuin te maken en de gemeente hebben samen gekeken welke plekken mogelijk zijn voor een wijktuin (niet te klein, geen andere plannen, enz.) en welke het meest geschikt is. Ze concludeerden dat het grasveld naast De Schakel (tussen het wijkcentrum en De Ring) de beste plek is, vooral omdat de combinatie wijkcentrum/wijktuin veel mogelijkheden biedt.

Antwoord

Ik ben een bewoner van een van de Flats en ik ben hier niet blij mee . Mijn stem heb je niet .

Antwoord

Hier in daltonstraat is dat geweest bankjes speeltoestellen deze werden gebruikt door hangjongeren en de zandbakken door de katten als kattenbak, die pluimen die hier nu staan is ook niets, de jeugd maakt ze kapot en de stengels vliegen door de lucht overal de wijk in

Antwoord

Beste mensen, fijn dat dit idee een fase verder is. Weet nu niet wat in overleg van 17-11 is besproken. Als lid van de bewonersgroep Grootstal Groen weet ik, dat voor dit idee zeker steun is te vinden. Wij denken aan de basisschool erbij te trekken en het IVN te vragen om ideeen.

Antwoord

Zijn jullie dan niet bang voor hangjongere. Ik wel in de daltonstraat is in het verleden veel overlast geweest . Daarom zijn alle bankjes verwijderd.als de veiligheid maar voorop staat. Veel verlichting in ruimen paden voor oudere met rollator

Antwoord

Je kunt altijd naar het goffertpark lopen, ook goed voor je beweging. En zet anders een budgetneutraal project op waar ieder zelf z´n stekkies meebrengt om te planten en wat oud hout om een bankje te timmeren. Maar het zal wel een project moeten worden van minimaal 20.000 euro nietwaar? En dat wederom van mijn belastingcenten. Laat een bedrijf zo´n park uitbaten en dan bij toegang een eurootje vragen. is de boel zo failliet.

Antwoord

De gemeente hecht waarde aan wijktuinen omdat dit de sociale cohesie in de wijk bevordert. Het Goffertpark heeft een functie voor de gehele stad. Wijktuinen zijn belangrijk voor de omliggende straten. De gemeente heeft het wijkbudget vrij gegeven aan bewoners, en houdt zelf de laatste stem. Een wijktuin kan absoluut de goedkeuring van de gemeente dragen.

Antwoord

Met de gemeente bedoel je zeker die politieke caroussel die elkaar de baantjes en macht toeschuift? En natuurlijk gaat de gemeentelijke belasting weer verder omhoog. Profijtbeginsel... wie gebruikt betaalt.

Antwoord

Het wijkbudget was bestaand budget voor de openbare ruimte in de wijken. Het enige dat is veranderd is dat bewoners explicieter mee praten over de besteding ervan. Het is dus geen extra budget.

Antwoord

Budgetten hoeven niet opgemaakt te worden hoor. Vroeger moesten bedrijven altijd leveren EN factureren voor het einde van het jaar, zodat het budget voor het komende jaar weer minimaal net zoveel zou zijn. Ziet u de onzin hiervan in?

Antwoord

En dan bedoel ik dus bedrijven die aan de (gemeentelijke) overheid leverden. Blijkbaar is er nog niets van geleerd.

Antwoord

Prima idee. Op dit moment strijdt de bewonersgroep Grootstalgroen tegen woonbebouwing op het groene veld hoek Marie Curie-, Celsiusstraat en Nw. Mollenhutseweg (zie artikel in De Heistal). Voorlopig wordt hier niet gebouwd, tijdelijk zou hier zeker wat kunnen, hoeft niet heel duur te zijn.

Antwoord
Gepromoveerd naar In uitwerking op 06-06-2018

mooi idee :) mijn stem heb je

Antwoord
Idee is ingestuurd op 21-05-2018