Omgevingsplan gemeente Nijmegen

Meedenken over het omgevingsplan van Nijmegen

Sinds de invoering van de Omgevingswet heeft elke gemeente in Nederland een omgevingsplan. Dit plan bevat alle regels voor de fysieke leefomgeving: de ruimte waarin we wonen, werken, reizen en recreëren. Denk aan regels over bouwen, infrastructuur, water, bodem, natuur, landbouw, luchtkwaliteit en cultureel erfgoed.

Tijdelijk en nieuw deel

Het omgevingsplan bestaat uit twee onderdelen: een tijdelijk deel en een nieuw deel. Gemeenten hebben tot 2032 de tijd om de regels uit het tijdelijke deel over te zetten naar het nieuwe deel.

Het tijdelijke deel bestaat uit regels die al vóór de invoering van de Omgevingswet golden. Het gaat om:

  • 1. Bestaande bestemmingsplannen en beheersverordeningen
  • 2. Regels uit gemeentelijke verordeningen
  • 3. De ‘bruidsschat’: een verzameling landelijke regels die de gemeente van het Rijk heeft gekregen, zodat het omgevingsplan vanaf het begin volledig is.

Bij de invoering van de wet was het nieuwe deel nog leeg. Inmiddels heeft de gemeente Nijmegen de eerste eigen regels toegevoegd, namelijk over natuurinclusief bouwen en bodembeheer. U vindt deze regels via Regels op de Kaart in het Omgevingsloket.

De Nijmeegse aanpak

De gemeente Nijmegen heeft haar werkwijze voor de overgang naar het nieuwe deel vastgelegd in het Transitieplan: Op weg naar één omgevingsplan. In plaats van per gebied, kiest Nijmegen ervoor om de regels per activiteit om te zetten. Denk aan activiteiten zoals bouwen, horeca, evenementen of het kappen van bomen. Deze aanpak blijkt in de praktijk beter te werken.

Meedenken? Dat kan!

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen kan meedenken over nieuwe regels. Dat noemen we participatie. We betrekken inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden zo vroeg mogelijk bij het proces. Zo zorgen we ervoor dat belangen, ideeën en zorgen tijdig op tafel komen.

Hoe we dat precies doen, leest u in het Participatieplan (te vinden aan de linkerkant van deze pagina onder “Bestanden”).

Kom naar de participatiebijeenkomst

De eerstvolgende bijeenkomst is op dinsdag 2 september van 18:00 tot 21:00 uur in de zalen naast het restaurant van het Stadhuis. Tijdens deze avond gaan we in gesprek over de volgende onderwerpen:

  • Wonen (kamerverhuur)
  • Archeologie
  • Geluid en trillingen

Deze thema’s maken deel uit van de volgende wijziging van het omgevingsplan. Let op: de onderwerpen kunnen nog wijzigen. Als dat zo is, informeren we u daarover.

Tijdens de bijeenkomst lichten we de nieuwe regels toe en horen we graag uw mening.

Aanmelden is niet nodig. U kunt gewoon binnenlopen.

Meer weten over de onderwerpen?

Hieronder vindt u meer informatie over de regels per thema:

Geluid en trillingen

De bruidsschat, onderdeel van het tijdelijke deel van het omgevingsplan, bevat regels over geluid en trillingen. Via een wijzigingsbesluit worden deze regels verhuisd naar het definitieve deel van het omgevingsplan. Het gaat om regels voor activiteiten die geluid of trillingen veroorzaken op gevoelige gebouwen, zoals woningen, scholen en verzorgingstehuizen. De regels bevatten normen voor de hoeveelheid geluid en trillingen die een activiteit mag veroorzaken.

Archeologie

In 2023 heeft de gemeenteraad het Facetbestemmingsplan Archeologie 2023 vastgesteld. De regels uit dit bestemmingsplan maken deel uit van het tijdelijke deel van het omgevingsplan. Met het voorgenomen wijzigingsbesluit worden deze regels verhuisd naar het definitieve deel van het omgevingsplan. De regels met betrekking tot archeologie worden vereenvoudigd om de dienstverlening te verbeteren. Inhoudelijk veranderen de regels niet.

Wonen (kamerverhuur)

In Nijmegen is er op dit moment sprake van een tekort aan studentenhuisvesting. De gemeente heeft daarom de ambitie om tot en met 2030 2.500 extra studentenwoonplekken te realiseren. In 2024 heeft de gemeente het kamerverhuurbeleid geëvalueerd. Uit de evaluatie komt naar voren dat de gestelde ambitie met het huidige kamerverhuurbeleid niet gehaald kan worden en dat aanpassing van het beleid nodig is. We zijn op dit moment aan het bekijken welke aanpassingen in het beleid ervoor zorgen dat er meer studentenwoonplekken gerealiseerd kunnen worden. Tijdens de participatiebijeenkomst lichten we onze bevindingen toe.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Idee is ingestuurd op 26-06-2025