Inrichting Esdoornplein (Rode Dorp)

Operatie Steenbreek: Meer groen
Enkele bewoners hebben bij de gemeente aangegeven of het plein groener gemaakt kan worden. Dit initiatief past prima in de gedachte van “Steenbreek”. Daarom is dit voorjaar besloten om geld vrij te maken om het Esdoornplein te groener te maken. Voor alle duidelijkheid: we hebben het over het hoge verharde deel van het plein. Het speelveld en de JOB worden niet aangepast. De tafeltennistafel willen we laten staan.
Operatie Steenbreek streeft ernaar zo veel mogelijk verharding te vervangen door groen, onder het motto: ‘Stenen eruit, groen erin!’. Door zoveel mogelijk openbare ruimtes en particuliere tuinen groener te maken zorgen we er voor dat regenwater sneller de grond in stroomt (en niet in de riolering) en dat de temperaturen in de stad zo aangenaam mogelijk blijven bij tropische temperaturen. In de folder rechts leest u meer over Operatie Steenbreek. 

Ontwerpuitgangspunten
Op woensdag 11 april van 18.00 uur tot 20.00 uur zijn we ter plekke met de bewoners in gesprek gegaan over hun ideeen over het plein. Het verslag van die bijeenkomst ziet u rechts op deze pagina. 
De belanrijkste ontwerpuitgangspunten die tijdens die avond zijn benoemd, zijn:
- De veegwagen rijdt binnen via de zuidelijke toegang. Deze is breder. Vanuit deze toegang is een berijdbare strook nodig voor de veegwagens ed. om het speelveld beneden te bereiken.
- In het hoge deel wordt nu al veel gespeeld, en gefietst ed. Dat pleit ervoor om ook verharding te behouden.
- De rozen in de westelijke strook langs de muur zijn verouderd. Hier komt nieuw groen terug. We willen bomen aanplanten tegen hittestress.
- We maken in het hoge deel een ronde vorm met gras en bomen. Er kan ook een natuurlijk speelelement in gelegd worden, zoals een boomstam.

2e infoavond op 25 september
Op deze avond is het ontwerp besproken. Er waren ongeveer twintig bewoners aanwezig. Alle bewoners vonden dat er meer groen op het plein zou moeten komen. De gemeente heeft het ontwerp hierop aangepast. Rechts kunt u het nieuwe ontwerp zien. Om meer groen te aan te kunnen leggen, is bv. de route voor de veegwagen gewijzigd. 

Doe-dag op zaterdag 27 oktober 
U kunt ook uw tuin groener maken! Op zaterdag 27 oktober staan we voor u klaar om u daarbij te helpen. U kunt dan tegels inleveren en u krijgt er aarde en plantjes daarvoor terug. De gemeente kan u ook advies geven over de inrichting van uw tuin. Er zijn die ochtend ook enkele mensen aanwezig om u te helpen met de werkzaamheden.
Als u mee wilt doen met uw tuin en u hebt zich nog niet opgegeven, dat kan nog altijd. U kunt bij projectleider de heer J. Dibbits aangeven dat u mee wilt doen.
 
Planning
De planning is als volgt:
+/- 22 oktober:                       Start aanpassen plein.
Zaterdag 27 oktober:               Doe-dag: Bewoners kunnen tegels ruilen tegen plantjes.
Begin november:                     Project gereed.

Vragen?
Mocht u op dit moment vragen hebben, kunt u mij ook mailen (j.dibbits@nijmegen.nl) of bellen (06-10923464).

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Bijeenkomst Esdoornplein dinsdag 25 september van 18.00 - 20.00 uur op Esdoornplein. Bespreken ontwerp. U bent van harte welkom bij de pipowagen!

Bijeenkomst Esdoornplein woensdag 11 april van 18.00 - 20.00 uur op Esdoornplein: Welkom!

Het ontwerp wat gemaakt is conform het idee van de initiatiefnemers is toegevoegd bij de bestanden. Dit wordt zoals vermeld binnenkort gepresenteerd aan de aanwonenden.

Dit project maakt inmiddels ook deel uit van operatie steenbreek http://www.operatiesteenbreek.nl/nijmegen vergroenen van omgeving en tuinen.

Vorige week is het ontwerp voorgelegd aan de initiatiefnemers. Dit beantwoordt aan de ideeën die zij met het plein hebben. Hiermee is mijn taak beeindigd. Ik heb het dossier overgedragen aan projectleider John Dibbets van gemeente Nijmegen. Hij zal dit vroege voorjaar een bijeenkomst op het Esdoornplein organiseren waarbij het ontwerp voorgelegd wordt aan omwonenden. Dan wordt ook getoetst of er in de buurt voldoende draagvlak is voor de veranderingen.

Het concept ontwerp is bijna klaar. dit wordt na de kerstvakantie voorgelegd aan de initiatiefnemers. wanneer het past in hun ideeen zal dit uitgewerkt worden, dit uitgewerkte plan wordt dan voorgelegd aan de aanwonenden.

Er is veel steun voor dit plan. Dit betekent voor ons dat we dit overhevelen naar de uitwerkingsfase. Binnen de gemeente gaan we onderzoeken of we er een uitvoerbaar plan van kunnen maken. Dit zullen we voor afstemming eerst voorleggen aan de initiatiefnemers. Omdat het een relatief groot plan is met invulling vanuit verschillende hoeken zal dit wat tijd vragen.

Geen duimpje maar een hartje!

Wat vindt u van deze plannen? Laat het weten en reageer...Een duimpje uitdelen kan ook als u het een goed plan vindt.

deze week ben ik op bezoek geweest bij initiatiefneemster, een buurvrouw en hun kinderen. de kinderen hebben op een plattegrond ingettekend hoe ze het plein ingevuld willen zien. zie onder "bestanden" in de rechterkolom tekening 1 en 2.

Deelnemer gevraagd per mail om in gesprek te gaan hierover om te kijken wat haalbaar is. Reactie afwachten. 13-03-2017 JS

Reacties

Ik woon al 49 jaar in het Rode Dorp en wil als wijkbewoner graag reageren op het plan Esdoornplein. De jeugd heeft mee mogen beslissen over het plan Esdoorplein. Het N.E.C.-huisje was het belangrijkste. Laat dit alsjeblieft zo staan (dus niet vervangen/aanpassen). Het voetbalveld is net zo belangrijk. De tennistafel wordt volgens ons te weinig gebruikt. De bovenkant van het plein groener maken is prima, zolang dit niet te groot wordt. Wij zijn bang dat dit anders als hondenuitlaatplek gebruikt zal worden. Kleine boompjes is volgens ons prima, bankjes ook. Speeltoestellen zijn al in het speeltuintje in de Eikstraat te vinden. Dit alles is door de bewoners van het Rode Dorp beslist. Wij hebben dit op de eerste informarie-avond al vertelt. Niet alle buurtbewoners waren hierbij uitgenodigd en hebben dus niet mee kunnen/mogen beslissen. Hier waren wij het als buurtbewoners niet mee eens.

Antwoord
Gepromoveerd naar In uitvoering op 06-08-2018

het concept ontwerp is bijna klaar. dit wordt na de kerstvakantie voorgelegd aan de initiatiefnemers. wanneer het past in hun ideeen zal dit uitgewerkt worden, dit uitgewerkte plan wordt dan voorgelegd aan de aanwonenden.

Antwoord

het concept ontwerp is bijna klaar. dit wordt na de kerstvakantie voorgelegd aan de initiatiefnemers. wanneer het past in hun ideeen zal dit uitgewerkt worden, dit uitgewerkte plan wordt dan voorgelegd aan de aanwonenden.

Antwoord

Prima idee, het opknappen van het Esdoornplein meer groen en gras. Nu is het maar een kaal plein.

Antwoord

Ik zou heel graag op dit project stemmen. Wij wonen 100m verderop op de Berg en Dalseweg, maar mogen er van de gemeente niet op stemmen omdat het onze wijk niet zou zijn. Hopelijk lukt dit plan!

Antwoord

Daarom prima dat u uw mening hier kenbaar maakt. Dank!

Antwoord

Ik zou heel graag op dit project stemmen. Wij wonen 100m verderop op de Berg en Dalseweg, maar mogen er van de gemeente niet op stemmen omdat het onze wijk niet zou zijn. Hopelijk lukt dit plan!

Antwoord

Bankjes, bomen en extra groen vinden wij een goed idee. Ook speeltoestellen als glijbaan en schommels zijn welkom, net als knikkerpotjes. De pingpongtafel mag blijven. Ander idee is een fitnesstoestel, zoals bv bij de Waalkade (vlakbij labyrint).

Antwoord

Brilliant idea that I strongly embrace!!! I am new in the neighborhood and I admit that when I bought the house I almost gave up on buying it because of that ''plein'', grey, full of stone, iron and concrete, very dull and unattractive: it gives a feeling of degrade, especially when compared to other beautiful squares in the area. I am in favor of grass, trees and benches all around as much as possible. To be fair, I would also change the red color of the huisje to a more natural one like light wooden brown or green (if we really need to keep it!). I am sure a more green Esdoornplein would revalue the whole neighborhood and would leave far behind the old irritating picture of the old Rode Dorp that people from other areas of Nijmegen still remember and refer to. Great idea!

Antwoord

Wij vinden het een super goed idee om het plein groener en gezelliger te maken. Bomen, struiken, gras, bankjes en speeltoestellen hebben onze voorkeur. Wij hebben ook nog een verzoek om het bestaande huisje op te knappen. Hout zou het mooiste zijn en het beste passen in de nieuwe groene omgeving, indien dat niet mogelijk is zou het een stuk schelen als het groen en rood vervangen zou worden door 1 kleur bijv donkerblauw.

Antwoord

Ik vind het een goed idee om het plein groener te maken. Het is nu inderdaad erg kaal en daardoor onaantrekkelijk. Het idee van fruitbomen vind ik super! Bijvoorbeeld pruimen-, peren- en/of appelbomen. Een moestuintje is ook leuk maar vraagt wel veel zorg dus denk ik afhankelijk van de hoeveel mensen zich daarvoor willen inzetten. Bij de Liomoslaan is volgens mij wel een dergelijke moestuin. Misschien dat zij tips hebben. Verder zou ik het wel erg leuk vinden als er behalve bankjes en een zandbak ook nog 1 of 2 speeltoestellen (wipkip, glijbaan,oid) voor kleine kinderen zouden komen aangezien het grote plein verder vooral voor wat grotere kinderen is. En er de laatste tijd toch ook weer baby's geboren zijn in de buurt. Hoe dan ook een leuk plan.

Antwoord

Ik sta achter de kinderen, meer bankjes, bomen en bloemen op ons plein!

Antwoord

Leuk idee, wij zijn helemaal in voor extra groen op het Esdoornplein.

Antwoord

Een heel leuk idee! Wat mij leuk lijkt is als er meer aan de jongere generatie gedacht word! Dus een leuk speeltoestel schommel en een wipwap lijkt mij perfect natuurlijk met een bankje en een boompje mag ook!

Antwoord
Idee is ingestuurd op 15-09-2016