Meer goen in de wijk in plaats van minder.

Goedendag,

Er zijn op verschillende plekken in de wijk bomen gekapt en ook is er andere groen verwijderd. Op veel plekken zijn de groenstroken dichtgetegeld.

Zie de bijgeleverde foto's voor een paar voorbeelden waar groen is verwijderd.


Vorige week zijn er op de Tangostraat en Etudestraat ook weer groenstroken dichtgetegeld en dat was voor mij de druppel.


De gemeente maakt veel acties en ook reclame op social media van "Operatie steenbreek" en "Stenen eruit, groen erin". Maar volgens mij geldt dat niet voor de wijk Neerbosch-Oost. Hier gebeurd juist het tegenovergestelde.

Steeds meer voortuinen in de wijk worden dicht getegeld, maar als de gemeente ook nog groenstroken gaat dicht tegelen, wordt het helemaal een grijze, kale vlakte hier. Helemaal omdat de straten van 55+ jaar oud er steeds meer verouderd gaan uitzien, in combinatie met steeds meer groen verwijdering, wordt de wijk helaas steeds lelijker. Dat lijkt mij niet de bedoeling.

Neerbosch-Oost is een mooie wijk die vooruit is gegaan. Maar deze wijk verdient ook aandacht en opknapbeurten, net als andere wijken die wél vaker aandacht krijgen bijvoorbeeld Hees, Nijmegen-Oost, Nijmegen-Noord en het Centrum.

Hopelijk kan er sowieso al op meer plekken in de wijk groen geplaatst worden en kan de wijk ook de nodige opknapbeurten en vernieuwingen krijgen aan de straten.

Alvast bedankt!

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

De gemeente krijgt vaak de vraag van bewoners of we meer kunnen vergroenen in Neerbosch-Oost.

Meerdere bewoners hebben ook via Mijn Wijkplan laten weten dat ze graag de wijk willen opfleuren. Dit willen wij natuurlijk ook.

Daarom organiseren we een wandelmoment door de wijk.
Wil jij met ons meedenken en heb je zin om mee te lopen? Kom dan op woensdag 28 februari om 10:00 uur naar Wijkcentrum de Schalmei.

Lees hier meer informatie over de wandeling. 

Update: Verbeteren openbare ruimte in Neerbosch-Oost

De plannen van de corporatie worden met de gemeente afgestemd. De werkzaamheden ook.
De gemeente voert zijn werkzaamheden uit, tegen het einde van de werkzaamheden van de corporatie. Dit zodat nieuwe wegen en dergelijke niet meteen zwaar belast worden door het bouwverkeer.

De daadwerkelijke uitvoering zal dus nog op zich laten wachten.

Bij de nieuwe inrichting wordt de openbare ruimte als geheel bekeken. De mogelijkheid om meer te vergroenen wordt zeker bekeken. Tegen die tijd gaan we ook met bewoners in gesprek. Alle wensen en ideeën kunnen dan ingebracht worden.

Verbeteren openbare ruimte in Neerbosch-Oost

De gemeente Nijmegen is begin dit jaar gestart met het buurt voor buurt verbeteren van de openbare ruimte (zoals straten en groen). De openbare ruimte die 40-50 jaar geleden gebouwd is, is nu op veel plekken tegelijkertijd aan het einde van de levensduur. De gemeenteraad heeft 18 miljoen euro vrijgemaakt, waarvan we meerdere buurten gaan aanpakken. De keuze voor de eerste zes buurten is binnen de gemeente afgestemd met andere grote opdrachten, zoals de energietransitie en biodiversiteit/duurzaamheid. De keuze van de buurten is ook afgestemd met Liander, Vitens en de woningcorporaties (zoals Portaal, Talis). Zo hebben we bijvoorbeeld samen gekeken in welke buurten Liander de gietijzeren leidingen al verwijderd heeft of in welke buurten Portaal hun woningen gaat herstructureren. 

Neerbosch-Oost staat op de planning om als vierde buurt aan te pakken. De precieze afbakening binnen Neerbosch-Oost hangt af van de plannen van de woningcorporaties voor de maisonnettes gelegen tussen de OC Huismanstraat en de Graafseweg. Deze plannen worden in het najaar van dit jaar duidelijker. Zodra er duidelijkheid is over welk gebied binnen Neerbosch-Oost aangepakt kan worden, wordt dit gedeeld met de buurt. Om financiële en praktische redenen is het niet mogelijk om heel Neerbosch-Oost in één keer aan te pakken. Daarom zal dit in verschillende fasen gebeuren.

Reacties

Mooi initiatief! Vanuit de Groengroep Wolfskuil willen we dit graag extra ondersteunen. Op dinsdag 5 maart delen we €500 uit aan mensen om hun wijk te vergroenen. Doen jullie mee? Het evenement vindt plaats bij Gezellig Nijmegen, Ganzenheuvel 56 van 19:00 tot 21:00. Aanmelden kan via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-buurtvergroeners-820138465227?utm-campaign=social&utm-content=attendeeshare&utm-medium=discovery&utm-term=listing&utm-source=cp&aff=ebdsshcopyurl

Antwoord

Kan niet eerst met de andere straten begonnen worden die verder weg liggen van de maisonnettes? En dat de straten bij de maisonnettes als laatste uitgevoerd worden? Want het kan gewoon niet langer meer zo. Het is echt heel erg verouderd geraakt en de leefbaarheid zakt daardoor ook. Bijvoorbeeld deze straten kunnen al gereconstrueerd worden: Etudestraat, Tangostraat, Polkastraat, Nocturnestraat, Rapsodiestraat, Symfoniestraat, Albanystraat, Bolerostraat, Fanfarestraat, Csardasstraat, Crescendostraat, Aubadestraat, Balladestraat. Deze straten zijn het ergst aan toe en zijn totaal uit de buurt van de maisonnettes, en die kunnen bijvoorbeeld heel snel al mooi gereconstrueerd worden. Dan komt de O.C. Huismanstraat en de Triangelstraat als laatste aan de beurt, als de maisonnettes klaar zijn.

Antwoord

Ze stellen maar uit. Zo lang ze maar niets in Neerbosch-Oost hoeven doen. Neerbosch-Oost scheelt hun niets. Ze walgen van Neerbosch-Oost lijkt wel. Alles moet maar half en zo goedkoop mogelijk gedaan worden met het liefst 6e handse materialen. Al die verloederde straten.... Na 60 jaar wordt het echt tijd om straten opnieuw aan te leggen met NIEUWE materialen en meteen chique te maken voor een mooie uitstraling.

Antwoord

Veel goede ideeën hier gelezen. Wat ik nog zou willen toevoegen, zou de gemeente (samen met Potaal) willen kijken of het mogelijk is om bomen te planten tussen de witte flats aan de rondopad, motetpad en preludepad? Ik denk dat als er een aantal bomen op de grasvelden worden geplant dat dit gedeelte van de wijk ook een gezelligere uitstraling krijgt. Daarnaast wordt het uitzicht vanaf de appartementjes beter en verbetert dit ook de privacy van de inwoners.

Antwoord

Hallo Mansur, Bedankt voor uw reactie! Fijn dat u meedenkt over het opfleuren van de wijk. Voordat we beginnen met de werkzaamheden in de openbare ruimte organiseren we een informatiemoment voor alle bewoners. Dan worden alle wensen en ideeën besproken. Bij de Feedback leest u een update over de laatste stand van zaken.

Antwoord

De wijkraad Neerbosch heeft sinds kort een werkgroep Neerbosch Groen. Daarin proberen we onze bijdrage te leveren aan vergroten en verbeteren van groen in Neerbosch. Jullie reacties sluiten daar prima bij aan.

Antwoord

Dank voor het meedenken! We zien inderdaad dat de wijk toe is aan verbetering. Het is ook onze wens om de openbare ruimte te verbeteren en op te fleuren. Er is genoeg ruimte om de wijk te vergroenen. De wijk Neerbosch-Oost staat op de planning om aangepakt te worden. Dit houdt in dat we van gevel tot gevel de openbare ruimte gaan aanpakken. Helaas zijn we nu nog aan het wachten op de planning. Zodra de planning bekend is, zullen we dit met jullie delen.

Antwoord

Beste Sara Boumghiat, Het is nu bekend wat er gaat gebeuren met de maisonnettes. Ze worden niet gesloopt, maar gerenoveerd. Er staat een groot bord voor de maisonnettes. Nu bekend is wat er met de maisonnettes gaat gebeuren, weten jullie al wanneer en welke straten heringericht worden? Want het is echt tijd dat het over niet al te lange tijd mee wordt begonnen. En een andere vraag is, worden de straten ook mooi qua uitstraling? Bijvoorbeeld mooie rode klinkers en chique antraciete lichtmasten met bijvoorbeeld antraciete Schréder Kio Led armaturen. Dat verdient de wijk echt na jaren lelijke en verouderde straten te hebben. Dan wordt Neerbosch Oost weer een mooi visiteplaatje en kijken veel meer mensen op een positieve manier naar deze wijk. Alvast bedankt!

Antwoord

Hallo Pieter, Bedankt voor uw reactie en fijn dat u ook met ons meedenkt! De plannen voor de herinrichting van de openbare ruimte is Neerbosch-Oost zijn nog niet bekend. Zodra de planning bekend is gaan we met alle bewoners in gesprek en krijgt u de mogelijkheid om met ons mee te denken. onder het kopje Feedback leest u een update over de laatste stand van zaken.

Antwoord

Ik ben het hier heel erg mee eens! De straten van de wijk zijn ontzettend verouderd en versteend. Steeds meer voortuinen worden dicht getegeld en op de grond van de gemeente wordt ook steeds meer groen weggehaald. Op de vergelijkingen van de foto's zie je het goed. Inderdaad wat je zegt, Neerbosch-Oost heeft weinig aandacht gekregen de afgelopen decennia en dat zie je goed terug. Omliggende wijken worden steeds opgeknapt, ook als het een stuk minder verouderd uitziet als Neerbosch-Oost. Hierdoor krijg ik het idee dat de gemeente niets aan de wijk wilt doen en het aan de lot wilt overlaten. Omdat de huizen misschien niet van de duurste prijsklasse zijn. Je ziet goed terug dat rijkere buurten veel sneller, beter en vaker worden onderhouden en zelfs dat straten volledig worden gereconstrueerd. Maar je ziet goed terug dat veel mensen er klaar mee zijn en dat ze ook willen dat hun wijk ook serieus wordt genomen en mooi wordt opgeknapt. Inderdaad, naar de uitstraling van de Waalsprong.

Antwoord

De verouderde wijk verdient een mooie, frisse uitstraling vergelijkbaar met de Waalsprong. Bijvoorbeeld de nieuwbouwwijk bij de Italiëstraat. Zo'n uitstraling en de zelfde lantaarnpalen verdient Neerbosch-Oost ook. Wij zijn het zat om steeds achtergesteld te worden, want het is maar Neerbosch-Oost lijkt de gedachtengang van de gemeente wel. Nu verdient de wijk een mooie, frisse uitstraling vergelijkbaar met de Waalsprong.

Antwoord

Ik ondersteun het idee. De wijk is echt aan het verloederen. De wijk die bijna 60 jaar oud is verdient echt een fikse opknapbeurt!

Antwoord

Goed punt! En mooi inzichtelijk gemaakt met die foto's. Ik geloof dat er binnenkort veel bomen worden bijgeplant. Meer groenvakken blijft dan wel nodig.

Antwoord

Ik ben het hier zeer mee eens. Ieder jaar wordt er onderhand op verschillende plekken in de wijk groen weggehaald. Soms is dat nodig omdat bomen ziek of dood zijn, maar vervang ze dan door nieuwe bomen of andere groen als er geen plek meer is voor bomen. Zet er dan een struik neer. En ik vind ook dat de wijk ongelofelijk oud is geworden in het aanblik. De meeste straten komen uit 1965/1967 en het ziet er niet meer uit. Overal staan er veel verschillende soorten lichtmasten, omdat de afgelopen 55 jaar verschillende lichtmasten zijn aangereden. Maar er worden steeds weer andere lichtmasten neergezet, zodat het nu anno 2023 er niet meer uitziet en beter de lichtmasten vervangen moeten worden door nieuwe en MOOIE lichtmasten. En dan bedoel ik niet de standaard lelijke grijze lichtmasten, maar echt mooie lichtmasten zoals Philips Metronomis of Setga Lowlander. De wijk verdient het echt!

Antwoord

Philips Metronomis 1 LED of Setga Lowlander zou ontzettend mooi zijn voor de wijk! Als je die lichtmasten gebruikt, wordt de wijk automatisch al een stuk mooier. En dan moet de wijk natuurlijk ook verder vergroent en opgeknapt worden. Dan krijg je de mooiste wijk van Nijmegen;) Weet ik zeker.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 10-05-2023