Snelheidsbeperkende maatregelen 50km/u op doorgaande weg

De doorgaande weg, welke door de wijk Lankforst loopt is een 50km/u zone. Aan deze straat staan huizen en onderande een school. De zij straten zijn 30km/u zones.

Echter komt het regelmatig voor dat weggebruikers veel harder rijden dan de 50km/u. Dit vormt gevaarlijke situaties zeker met de vele zijstraten en bebouwing.

Is het wellicht geen optie om hier duidelijk aan te geven dat het om een 50km zone gaat en drempels te plaatsen? De lange weg is nu echt een racebaan.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Hartelijk dank voor uw inbreng! Dit is een aandachtspunt dat al ingebracht is bij de verkeerskundigen voor advies. Zodra dit advies er is zal het hier gedeeld worden.

Reacties

Ik heb al direct ervaren, dat het lange, rechte stuk uitnodigt om snelheid te maken. Je wordt op dat deel steeds weer opgeduwd. Het kan niet hard genoeg gaan. Het is triest, dat daar halverwege nog een drempel moet komen. Het is niet anders. Dat hebben we aan onze medeweggebruikers te danken. Dit probleem is trouwens overal in Dukenburg.

Antwoord

Ik, namens de buurt, vind dat er halverwege ook een aanpassing i de vorm van bijvoorbeeld drempels dient te komen. Zonder deze aanpassing is het effect nihil en blijft de situatie gevaarlijk. Dit heeft volgens ons een hogere PRIO. De buurt vindt namelijk dat zonder aanpassingen de maatregelen "weggegooid geld zijn". Maar wellicht zijn er nog andere zaken welke het bespreken waard zijn. Mochten jullie dus aanwezig kunnen zijn en graag jullie visie met ons willen delen dan horen we dat graag. Per mail mag natuurlijk ook altijd, dan neem ik de opmerkingen mee in het gesprek. Tevens heb ik nog 30km/u en 50km/u stickers thuis liggen, deze kunnen op (de eigen) afvalcontainers geplakt worden. Let op; een 50km/u sticker mag niet gebruikt worden op een 30km/u weg, en omgekeerd. Mocht je er een willen hebben dan is dat mogelijk! Een buurtbewoner gaf aan dat hij er een aantal zou verdelen bij buurtbewoners aan de 50km/u weg (14e straat).

Antwoord

Belangrijk is het volgende: - De plaatsjes zijn nu al omgereden (bij de Nutsschool), deze zijn (nog niet / deels) gerepareerd. Heb hierover melding bij Meld en Herstel gedaan. Echter vraag ik em af hoe vaak dit nog gaat gebeuren. - De verlening van de vluchtheuvel is nog steeds niet gebeurd, ik tot de conclusie gekomen dat de ambtenaar het weer niet goed genoeg zou vinden. Maar vooral ben benieuwd wanneer de aanpassing dan wel gedaan gaat worden. Zonder deze verlenging omzeilen namelijk de mensen de drempel van de 14e straat richting de Nutschool en is het effect weg. - Een oplossing voor het lange rechte stuk, voor en achteraan (bij de bochten) zijn drempels geplaatst. Echter is het resultaat dat automobilisten nu juist het lange stuk gebruiken om nog meer te versnellen en dus de gewenste snelheid (boven de 50km/u) te bereiken.

Antwoord

Zoals jullie weten zijn in december aanpassingen door de gemeente Nijmegen doorgevoerd aan de Lankforst 14e straat en aan de oversteekplaats bij de Nutsschool. Gezien het effect nog niet helemaal optimaal is en de verlenging van de drempel nog niet voltooid is heb ik in december hierover de gemeente aangeschreven. Na enkele pogingen heeft dit geleid in een evaluatiegesprek met mevrouw Maryse Slingerland (wijkregisseur). Het lijkt mij goed dat de buurtbewoners welke mee willen denken de mogelijkheid hebben hierbij aanwezig te zijn. De insteek zal zijn dat we 19 februari rond 12 uur de situatie gaan bekijken en ik wil tevens nogmaals aankaarten dat de genome maatregelen nog niet optimaal is.

Antwoord
Gepromoveerd naar In uitvoering op 29-11-2018

Wij wonen aan de 16e straat, daar is het ook verschrikkelijk met de auto's die véél te hard rijden. Normaal oversteken lukt bijna niet. Je kan niet fatsoenlijk op je balkon zitten, vanwege de herrie van al het drukke verkeer. 's avonds wordt er ook heel hard gereden, er is al een hond dood gereden. Ik hoop dat hier echt een oplossing voor komt. Dan hebben we het nog niet gehad over de fijnstof!

Antwoord

Ook wij rijden/lopen regelmatig door de 13de straat in Lankforst. Wij rijden niet harder dan 50 km. Dat is, voor de automobilist achter ons, niet snel genoeg. Dus gaat deze bumperkleven om ons zo te dwingen om harder te rijden. Niemand kan ons dwingen om harder te rijden, dan is toegestaan. Het is kwalijk, dat het blijkbaar normaal is, dat je daar harder rijdt. Dit gedrag moet echt aangepakt worden. Zelfs 50 km. is al fors, voor zo'n straat. Dit probleem geldt trouwens voor de gehele straat. Dus de doorgaande straat Malvert-Lankforst-Zwanenveld.

Antwoord

De petitie is te vinden op: https://petities.nl/petitions/snelheidsbeperkende-maatregelen-50km-u-op-doorgaande-weg-lankforst?locale=nl

Antwoord

Om meer draagvlak te creëren wil ik u vragen de petitie te tekenen: https://petities.nl/petitions/snelheidsbeperkende-maatregelen-50km-u-op-doorgaande-weg/edit?locale=nl

Antwoord

Inmiddels er er weer iets meer duidelijk. Mevrouw Stevens neemt niet meer waar voor Dukenburg. Hiervoor is mevrouw Slingerland aangesteld. Begin juni gaan we de situatie bekijken en praten over mogenlijke oplossingen. Er werd aangegeven dat de mogelijkheden beperkt zijn. Binnenkort komt er ook een stukje in de Dukenburger te staan. Gezien de mogenlijkheden beperkt zijn hoor ik het dus graag als er goede ideeën zijn welke ook prijstechnisch haalbaar zijn.

Antwoord

Beste gemeente (mevrouw Stevens), Kunt u ons een update geven betreft de vorderingen van het verkeerskundig advies? We horen graag van u. U heeft ook emails van mij hierover ontvangen. Alvast hartelijk bedankt!

Antwoord

Prima plan! Wellicht raadzaam er ook wat meer aandacht aan te geven in bijvoorbeeld de Dukenburger. R. Wagemakers: is er een mogelijkheid daar een keer over van gedachten te wisselen?

Antwoord

Hoi Bart, die mogelijkheid is er. Je kan mij mailen op roywagemakers[at]gmail[dot]com

Antwoord

Ja je houd je hart vast op deze weg als er weer eens zo'n snelheidsduivel de hoek om komt vooral als er kinderen van de Nutsschool naar huis lopen Hij/zij zal maar de stoep op rijden als hij/zij het stuur niet meer kan houden

Antwoord

Precies! Daarom ben ik ook blij dat er al eerder melding over gemaakt is en dat er veel mensen zijn met ideeën en er dus na mijn inzien voldoende draagvlak vanuit de wijk is. Nu is het wachten op terugkoppeling van de gemeente, deze heb ik helaas nog niet ontvangen.

Antwoord

Super goed initiatief. Zelf woon ik in de 13e straat, tegenover de basisschool en heb het al meerdere keren mis zien gaan. Naast het frequent te hard rijden heb ik ook zorgen over het halen- en brengen van de kids van- en naar school. Er wordt veel dubbel geparkeerd en tegelijkertijd raast het doorgaande verkeer door de straat. Over de verkeersonveiligheid heb ik veelvuldig contact gehad met de wijkagent (Jan-Willem). De gevaarlijke verkeerssituatie is bij hem bekend en hij deelt de zorg in deze. Vorig jaar hebben verschillende buurtbewoners en ik zelf hier meerdere meldingen/klachten van/over gemaakt bij Gemeente Nijmegen, maar nooit is hier op gereageerd. Ook heeft de wijkagent zijn zorg geuit bij de gemeente, maar krijgt ook een deksel op zijn neus. Hopelijk kunnen we met dit initiatief iets bereiken, want het is vorig jaar al drie keer flink mis gegaan in de 13e en 14e straat met een zwaargewonde tot gevolg.

Antwoord

Goed om te weten. Ik hoop dat het nu wel tot een oplossing gaat komen. Het is inderdaad een onveilige weg en het is duidelijk dat er iets moet gaan gebeuren op kort termijn.

Antwoord

Het heeft mijn hartje maar ik krijg hem er niet bij

Antwoord

Prima actie

Antwoord

Dankje Nico, fijn dat er veel draagvlak is vanuit de omgeving.

Antwoord

Beste mensen, als bewoner van de Lankforst en zeer frequent fietser ken ik het geraas van het verkeer op de doorgaande weg Lankforst. Om echter een doorgaande weg te voorzien van drempels vind ik een wat simpele oplossing: net zoals bij alle andere wegen waar drempels zijn neergelegd, "pak" je hiermee niet alleen de echte hardrijders, maar tevens de talloze automobilisten die zich wél aan de snelheid houden alsmede ALLE fietsers! Een wegversmalling ("chicane") lijkt me hier een veel elegantere oplossing (vgl. de Rijksweg in Malden).

Antwoord

Beste Hans, Ik kan mij vinden in wat u schrijft. Had zelf nog niet gedacht aan een versmalling / slalom constructie. Wellicht is dit inderdaad een betere oplossing dan drempels. Overigens zijn drempels vaak ook maar een aantal meter effectief; ervoor remt ben hard en erna gaat het gas weer terug open.

Antwoord

Geachte mevrouw Stevens, Bedankt voor uw reactie. Ik concludeer uit uw bericht dat de gemeente Nijmegen dus op de hoogte is van dit aandachtspunt in de wijk Lankforst. Kunt u aangeven wat de verkeerskundigen vervolgens voor overweging maken en aan wat voor maatregelen er op dit moment gedacht wordt? Ben ook benieuw wat de eventuele doorlooptijd hiervan is.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 27-03-2018