Verbetering verkeersveiligheid Verzetsheldenbuurt

De buurt is een 30 km gebied, maar regelmatig wordt hier toch te hard gereden (denk ook aan pakketbezorgers etc). De stoep(breedte) is minimaal en er is ook geen verhoogde stoeprand in de gehele wijk en dus spelen er veel kinderen op straat. Ook komen de achterompaadjes uit op delen van de wijk waar hard wordt gereden. Hier valt ten aanzien van de verkeersveiligheid veel te verbeteren. Te denken valt aan het omzetten van 30km-zone naar woonerf. Drempels op risicoplaatsen.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

In juli is er een schouw geweest met de verkeerskundige. Er zijn verschillende mogelijkheden besproken voor een verkeer remmende maatregel die nodig is voor het inrichten van de buurt als woonerf. De verkeerskundige komt binnenkort met een voorstel.

Bij voldoende draagvlak in de wijk is het mogelijk om van de verzetsheldenbuurt een woonerf te maken. Daarvoor moet er wel een verkeer remmende maatregel komen in de Herman Oolbekkinkstraat. Dit heeft de verkeerskundige geconcludeerd. Laat zoveel mogelijk buurtgenoten dit idee ondersteunen want dan kunnen we het voorleggen aan de verkeerscommissie. Voor inrichting van een woonerf is namelijk een verkeersbesluit nodig. Veel succes!

Dit idee is besproken in het verkeersoverleg. De verkeerskundige onderzoekt op dit moment of het mogelijk is om van deze buurt een woonerf te maken; en hoe we de Herman Oolbekkinkstraat veiliger kunnen maken.

Reacties

Gepromoveerd naar In uitwerking op 22-03-2021

Als aanvulling op de achterommetjes is het misschien een idee spiegels te plaatsen zodat wanneer men aan komt rijden zicht hebt op wat eruitkomt. Want zelfs met 15 km rijdend is het een dagelijkse uitdaging rijdende en rennende kinderen alsmede volwassenen te ontwijken als ze uit de betreffende achterommetjes komen.

Antwoord

Als vervolg op mijn eerdere reactie met als doel het gevoel van veiligheid in de wijk, en met name de Bart Hendriksstraat, te verbeteren. Afgelopen zaterdag (22 juni) weer blowende jongeren scooterrijdend tussen de peuters en kleuters. Zondagavond blowende jongeren in het speelhuisje. Ik stel voor om, als aanvulling op de aanpassing van de verlichting, een bord op het Speelhuisje en de lantaarnpaal langs de trappen op te hangen met spelregels (zie bv ook het Daalsehof). Met een tekst als bijvoorbeeld 'Speeltuintje - Alleen toegankelijk na 08:00 u en tot 22:00 - Spelregels: - Alleen voor kinderen tot 15 jaar en hun ouders - Niet roken of blowen - Geen scooters - Geen muziek - Geen alcohol.

Antwoord

Mee eens Hans, goed idee. Qua prioriteit gaat dit voor mij samen met de verkeersveiligheid boven de initiatieven voor de leuk en mooi (die ik ook graag uitgevoerd zie worden, daar niet van).

Antwoord

Goed idee, met de soms op fietsjes rond racende kinderen zijn sommige plekken onoverzichtelijk en gevaarlijk. Een ander punt, een beetje los van dit idee maar als de wijk dan toch wordt aangepakt: het bergje / speeltuintje werkt regelmatig als een magneet op hangjongeren. Regelmatig pluk ik ze midden in de nacht, voorzien van flessen drank, uit de bosjes. De lamp / straatverlichting die langs de trap richting bergje staat werkt trekt 's-nachts de aandacht en zorgt voor een ' fijne' verlichting als je daar 's-nachts je biertje wil drinken. Wat m.i. zou kunnen helpen is het vervangen van de oude (energie-onzuinige) verlichting door groene (of blauwe) led-verlichting. Beter voor de dieren (want verstoort het dag-nacht ritme minder), beter voor het milieu én de gemeentelijke kas (want energie-zuinig) en fijner voor de bewoners (want minder aantrekkingskracht op hangjongeren). Win-win-win dus !

Antwoord

Naast woonerf pleit ik ook voor drempels en borden ter bewustwording. Ik ben geen voorstander van hekken en dergelijke, daarmee wordt het geheel niet fraaier. Daarnaast kan dit ook als een soort vrij-brief worden opgevat om hard te rijden en daarmee een schijnveiligheid geven.

Antwoord

Het lijkt mij goed dat de buurt een woonerf wordt. Het lijkt mij daarnaast nog steeds belangrijk dat er hekjes of iets dergelijks komt voor de uitgangen van de diverse brandgangen, zodat kinderen niet onverwachts de straat op rennen.

Antwoord

Woonerf zou een groot deel van de problemen oplossen lijkt mij. Is er ergens een bestand met de mogelijkheden om het stapvoets rijden te bevorderen? Ik neem aan dat dit probleem al vaker is aangepakt.

Antwoord

Beste Helen Franken, Op welke wijze moeten wij als wijkbewoners draagvlak aantonen? Omdat weinig zich online zullen aanmelden (dat kost namelijk wat moeite) om hartjes te geven, is een andere manier waarschijnlijk handiger. Voldoet bijvoorbeeld een wijkmail met reacties van bewoners? Handtekening verzamelen is in deze tijd niet te doen, helaas. Ben benieuwd naar uw reactie. Vriendelijke groet, Loïs Kramer Bart Hendriksstraat 7

Antwoord

Speciaal bij de brandgangen kan er misschien een 'zigzag' parcours met plantenbakken of iets dergelijks op straat gecreëerd worden.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 23-06-2019