Plaatsen afscheiding (heg/hek) naast kunstgrasveld Verzetsheldenbuurt

Het mooie kunstgrasveld grenst zonder stoeprand direct aan de straat. Regelmatig rollen er voetballen de straat op, waardoor er gevaarlijke situaties (kunnen) ontstaan. Het veld loopt ook af richting de straat, dus de ballen rollen extra makkelijk die kant op. 

Voorstel is een heg/laag hekwerk over het ‘laagstliggende’ deel van het veld, maar andere ideeen zijn welkom uiteraard. 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

In juli heb ik met bewoners op straat gesproken over een ander idee dat een bewoner had geopperd. Namelijk groen toevoegen in deze straat en parkeervakken anders laten plaatsen. De verkeerskundige werkt dit idee uit en maakt een tekening.

Parkeerplaatsen opofferen voor groen mág, maar dat zou ik hier, gezien de parkeerdruk en de te verwachten weerstand, niet adviseren.

Voor het plaatsen van een hek is de gemeente geen voorstander. En het stuit meestal op veel weerstand uit de buurt. Ook de aanleg van een haag heeft praktische bezwaren. Er moeten dan stenen uit het trottoir/parkeergelegenheid; en dan blijft er te weinig ruimte over. Het advies wat ik van de gemeentelijke deskundigen heb gekregen is om de situatie te laten zoals hij nu is.

Hartelijk dank voor het plaatsen van uw idee op mijn Wijkplan. En wat goed dat er al zoveel hartjes verzameld zijn. Graag maak ik met u een afspraak om te kijken welke oplossingen er technisch en financieel mogelijk zijn.

Reacties

Gepromoveerd naar In uitwerking op 22-03-2021

Als vervolg op mijn eerdere reactie met als doel het gevoel van veiligheid in de wijk, en met name de Bart Hendriksstraat, te verbeteren. Afgelopen zaterdag (22 juni) weer blowende jongeren scooterrijdend tussen de peuters en kleuters. Zondagavond blowende jongeren in het speelhuisje. Ik stel voor om, als aanvulling op de aanpassing van de verlichting, een bord op het Speelhuisje en de lantaarnpaal langs de trappen op te hangen met spelregels (zie bv ook het Daalsehof). Met een tekst als bijvoorbeeld 'Speeltuintje - Alleen toegankelijk na 08:00 u en tot 22:00 - Spelregels: - Alleen voor kinderen tot 15 jaar en hun ouders - Niet roken of blowen - Geen scooters - Geen muziek - Geen alcohol.

Antwoord

Helemaal mee eens ik zou zelf nog willen aanvullen om het groen aan de voorkant dermate laag te snoeien dat je een openzicht hebt op het speeltuintje nu is het vrij donker en beschut en dat is precies wat de hangjongeren op prijs stellen. En met het bordje hebben wij als buurtbewoners ook oets om naar te verwijzen mochten ze zich er niet aan houden.

Antwoord

Goed idee, ballen rollen soms helemaal naar de Postweg, nog steeds in de spits druk verkeer. Een ander punt, een beetje los van dit idee maar als de wijk dan toch wordt aangepakt: het bergje / speeltuintje werkt regelmatig als een magneet op hangjongeren. Regelmatig pluk ik ze midden in de nacht, voorzien van flessen drank, uit de bosjes. De lamp / straatverlichting die langs de trap richting bergje staat werkt trekt 's-nachts de aandacht en zorgt voor een ' fijne' verlichting als je daar 's-nachts je biertje wil drinken. Wat m.i. zou kunnen helpen is het vervangen van de oude (energie-onzuinige) verlichting door groene (of blauwe) led-verlichting. Beter voor de dieren (want verstoort het dag-nacht ritme minder), beter voor het milieu én de gemeentelijke kas (want energie-zuinig) en fijner voor de bewoners (want minder aantrekkingskracht op hangjongeren). Win-win-win dus !

Antwoord

Helemaal mee eens!

Antwoord

Helemaal mee eens en enigzins verontwaardigd dat ze alle lataarnpalen in de wijk hebben aangepakt om over te zetten op led verlichting behalve bij het speeltuintje. Hangjongeren hebben we er in het verleden vaker gehad zodra het struik gewas hoger op groeide. dan zit je er lekker beschut ook. Lager groen daar zal zeker bijdrage aan minder hangjongeren.

Antwoord

Vervolg van vorige opmerking Daarom wel voorstander van woonerf, drempels en borden. Daarnaast vind ik het een goed idee om te verbieden dat auto’s rondom het veld worden geparkeerd, waardoor er open zichtlijnen zijn. Dit laatste in combinatie met het creëren van extra plaatsen aan het begin van de Cees de Jongstraat door de parkeervakken schuin te maken in plaats van in dezelfde rijrichting. Ook een simpele, met het oog op de kabels in de grond, beplanting verfraait het geheel en verhoogt daarmee de leefbaarheid.

Antwoord

In aanvulling op de opmerking van Wencke dat een hek niet mooi is geeft dit ook het risico van geluidsoverlast, zoals we ook eerder hebben gehad. Voor zover je over een probleem wilt praten betreft dit het rijgedrag van een aantal bestuurders van binnen en buiten de wijk. Op het moment dat stapvoets en voorzichtig wordt gereden dan verkleind dit het risico op ongeval - waar dan ook in de wijk! - met kinderen die achter een bal hollen. Maar ook voor de kinderen die lekker aan het fietsen en skeeleren zijn door de straten in onze wijk en vaak geen oog hebben van wat er om de hoek komt.

Antwoord

Uit ervaring weet ik dat bij startende voetballertjes de bal evengoed bovenop de berg de straat op vliegt (en zij er net zo snel achteraan vliegen) met alle gevolgen van dien. Ik ondersteum daarom een afscheiding (liefst groen struikgewas) over de gehele lengte van het speelveld. Bij het plaatsen van enkel bomen verhinder je het rollen van de bal niet en zijn de kinderen ook minder goed zichtbaar als ze alsnog de bal gaan halen. De struiken wortelen veel minder diep dan bomen en zullen minder kabelproblemen veroorzaken, lijkt mij.

Antwoord

Ik ben het eens met de andere buurtbewoners: Veiligheid is belangrijk. Een fraai uitzicht ook. De veiligheid neemt sterk toe als er geen auto’s naast het veldje komen én als er iets is dat voorkomt dat ballen de straat op rollen. Begroeiing op de plaats waar nu auto’s staan, lost alle problemen in een keer op. Dat bomen en kabels niet samengaan snap ik, maar wat struiken kunnen het probleem niet zijn. Ik ben tegen het plaatsen van een hek, ook tegen het parkeren van auto's naast het veldje, maar voor het plaatsen van groen.

Antwoord

Mocht er uiteindelijk voor een groenstrook gekozen worden, dan is het wel belangrijk dat de groenstrook opgewassen is tegen intensief spel. Uit ervaring weet ik dat andere planten aan de overkant van het veldje helemaal verdwenen zijn. Het zou jammer zijn als we naar een jaar naar een kale groenstrook kijken.

Antwoord

Op verzoek van Patsy Anderson plaats ik haar bericht welke ik via de mail kreeg: Ik ben voor veiligheid voor de kinderen in de wijk. Ik heb zelf meegemaakt dat een jong kind bijna aangereden werd. Een bord met ‘Let Op spellende kinderen’ aan het begin van de Cees de Jongstraat zou in ieder geval een waarschuwing zijn.

Antwoord

Ik ben voor een groenstrook naast het veldje. Vooral als barrière zodat kinderen niet achter weg rollende ballen aan kunnen rennen. Daarvoor hoeft het ook helemaal niet hoog te zijn. Als er geen auto's meer kunnen staan, wordt het ook een stuk overzichtelijker voor zowel de spelende kinderen als automobilisten die de wijk in rijden. En het maakt de entree van de wijk aantrekkelijker als je over het open veldje kunt kijken. Met laag groen moet er toch iets te verzinnen zijn zodat kabels en leidingen bereikbaar blijven? En eventueel een laag hekje ervoor om het groen te beschermen en de ballen tegen te houden

Antwoord

Fijn deze aandacht voor veiligheid van de spelende kinderen en ook voor groen en voor acceptabel voor het uitzicht van de omwoners van het veld.

Antwoord

Ik ben ook voor meer groen rondom het veldje (in de hele wijk). Er staan nu allemaal auto's rond het veldje die daar niet horen te staan. Dat komt ook omdat parkeerplaatsen aan het begin van de wijk worden gebruikt door bewoners van de Postweg en de Groesbeekseweg. Ik weet van een bewoner van de Groesbeekseweg die daar drie auto's heeft staan. Als dat niet meer gebeurt hou je ruimte genoeg over voor mooie groenstroken. Maar goed, discussies over parkeren zijn hopeloos dus dat zal wel nooit gebeuren. We kijken allemaal blijkbaar liever naar auto's dan naar groen. Hek is dan een prima alternatief. Dat het lelijk is vind ik niet zo'n bezwaar, er staan toch meestal auto's voor :-)

Antwoord

Ik ben voorstander van een hek er staan nu autos op niet toegewezen parkeerplaatsen die het zicht op het veldje ontnemen een hekwerk van meter hoog zie ik geen bezwaar in. Met regelmaat vol op de rem gemoeten voor ballen en of over rennende kinderen.

Antwoord

Dag, we wonen tegenover het veldje en zouden het lelijk vinden om nog meer hek te zien. Een laag klein stuk hek lost nauwelijks iets op voor de ballen. Kinderen schieten er xo de bal overheen. Ik vrees dat we dan weer mensen krijgen die vragen om een hoger en langer hek. En dan is het hek van de dam. Wij vinden het nooit erg als de kinderen de bal uit onze tuin halen. En auto's letten zo misschien wel beter op dan dat er een hek staat.

Antwoord

Beste Astrid, ik begrijp dat een hek niet fraai is voor het uitzicht, maar dit zal weg vallen achter de auto die er nu bijna altijd staat. Dit lijkt me dus voor het uitzicht niet veel verschil, toch? Het veld loopt aan die zijde af, dus de bal rolt altijd die kant op en eraf, ook als je niet hard en hoog schiet. Daar komt nog bij dat als de ballen hier van het veld afrollen, ze aan de ‘verkeerde kant’ van de drempel komen en richting de Postweg rollen. Met een kort laag hekje los je dit laatste probleem in ieder geval op. Ik begrijp dat het niet alle problemen zal oplossen, maar wel een substantieel deel. Dus ik hoop dat je je mening wil heroverwegen.

Antwoord

Groenstrook rondom veldje zou de wijk verfraaien. Een laag kort hek is inderdaad niet erg storend als er auto's staan maar ik vrees dat er telkens meer hekwerk bij komt. Ik wil voorkomen dat we straks een kooi hebben staan omdat er telkens iemand is die last heeft van iets. Dus als groen een optie is, dan zou ik daar budget in steken. Veiligheid, speelplezier en aantrekkelijke zicht. Parkeerders zoeken hun weg wel.

Antwoord

Een groenstrook was initieel het plan. Dit is wat mij betreft ook het beste en fraaiste. Alleen heeft de gemeente aangegeven dat dit niet mogelijk is ivm kabels onder de grond (naast het veld). En ook omdat dit parkeerplaatsen zou kosten, waardoor er ook veel weerstand zou zijn. Maar dit laatste is wat mij betreft ook minder van belang, dat ben ik met je eens. @Helen Franken (wijkregisseur): zou jij hier nog wat over kunnen uitleggen? Dit schept wellicht wat meer duidelijkheid.

Antwoord

Beste wijkbewoners, Ik heb opnieuw contact gehad met onze wijkregisseur. Het plan is om laag hek (ong 1 mtr hoog) vast te maken aan het bestaande hek. Ongeveer tot de lantaarnpaal, maar hopelijk nog 1 meter verder. Dit is namelijk precies het deel wat afloopt en lager ligt dan de straat. Het lage nieuwe hekje zal vergelijkbaar zijn met het huidige (hogere) hek. Mocht er bezwaar tegen zijn, dan is het verzoek om dit binnen 2 weken vanaf vandaag kenbaar te maken via Mijn Wijkplan.

Antwoord

Nog een aanvulling: een groenstrook oid is helaas niet mogelijk ivm leidingen/electriciteitskabels die er liggen. En omdat dit parkeerplaatsen kost.

Antwoord

Klinkt als een heel goed idee! Op die plek rollen nu inderdaad de meeste ballen de weg op. En door de geparkeerde auto zullen de bewoners het hek niet eens zien. Ook komt het de veiligheid zeer ten goede doordat kinderen dan niet voor of achter die auto de straat op rennen. Bedankt voor je inzet zoverre.

Antwoord

Goed idee, het lijkt me een realistische en bescheiden doch zeer effectieve oplossing. Die paar meter zijn net het kritische stuk in mijn ervaring. Bedankt Michelle. Gr gijs

Antwoord

Hoi Michelle, ik ben een groot voorstander van een bestemming woonerf, fijn dat jij hiervoor het initiatief hebt genomen! Van een laag hek/ heg ben ik geen voorstander, omdat dit een maatregel is die slechts een oplossing biedt voor een paar verwaarloosbare ballen. In dat licht spreekt de suggestie van Gerrit Jonker van een groenstrook mij meer aan. Hierdoor wordt het zichtveld tussen speelveld en weg bevorderd en dit maakt e.e.a. veiliger. Daarnaast is dit ook een mooie oplossing, bevordert het de waterafvoer en ligt het in lijn met Nijmegen Groen (minder tegels, meer groen).

Antwoord

Bij nader inzien ben ik niet enthousiast over dit plan. Een hek is niet mooi, nog meer hek, een heg gaat het waarschijnlijk niet redden tegen het intensieve spelen met de bal en dergelijke. De lavendel plantjes aan de overkant zijn ook praktisch verdwenen. Een groenstrook met een stuk of zeven bomen, zodat er geen auto's meer kunnen parkeren zou beter zijn

Antwoord

Een heg zou ook een goed afscheiding zijn (initiële post is echter niet meer aan te passen)

Antwoord

Niet te hoog, en een heg zou mooi zijn

Antwoord

Wonend tegenover het kunstgrasveld ben ik geen voorstander van het plaatsen van een heg / hek, aangezien dit het mooie open karakter van het veld en het blikveld aantast. Daarnaast denk ik dat het veel effectiever is wanneer in de wijk door sommige bewoners rustiger wordt gereden; ook een stuk veiliger voor de vele beginnende jonge fietsers, die niet alleen rond het kunstgrasveld, maar overal rijden. Kunnen we van de 'wijk' niet een bestemming woonerf van maken?!

Antwoord

Beste Peter, bedankt voor je reactie. Het is de bedoeling om iets laags te plaatsen tegen de wegrollende ballen, ik denk zelf meer aan ‘struikhoogte’. Voor het zicht is dit minder storend. Zie ook mijn andere voorstel voor het wijkplan ‘Verbetering verkeersveiligheid Verzetsheldenbuurt’. Hier heb ik een plan voor omzetting naar woonerf ingezet. Misschien zou je dot plan een ‘like’ willen geven?

Antwoord
Idee is ingestuurd op 23-06-2019