Minister Elandstraat/Daalseweg

Binnenkort gaat de speelplek aan de Minister Elandstraat/Daalseweg veranderen. We nemen afscheid van de speeltoestellen die er nu staan en er komen natuurlijke speelaanleidingen voor terug. Zie ontwerp in bovenstaande afbeelding. Hieronder kunt u lezen wat er tot nu toe is gebeurt en wat u komende tijd kunt verwachten.

Vorig jaar zijn wij gestart met gesprekken over de nieuwe invulling van de speelplek aan de Minister Elandstraat/Daalseweg. We hebben de wensen en mogelijkheden met de buurtbewoners en kinderen op verschillende momenten besproken. Het proces heeft veel tijd in beslag genomen omdat we met meerdere factoren rekening moesten houden zoals de wetgeving, omgeving en de ondergrond van deze speelplek. Wij hebben daarom keuzes gemaakt die niet altijd aansloten bij de wens uit de buurt.  Toch hopen wij dat de kinderen hier straks met veel plezier spelen en mooie herinneringen maken.

Op 18 december 2023 starten we met het weghalen van de speeltoestellen die er nu staan en als alles volgens planning verloopt is de speelplek eind van dit jaar klaar.

Als u overlast ervaart van de werkzaamheden kunt u dit te melden in Meld&Herstel. Dit kan via de website of de app: www.nijmegen.nl/diensten/melden-aan-de-gemeente/meld-herstel/ Overige vragen kunt u mailen naar: spelen@nijmegen.nl

 Wij willen alle buurtbewoners bedanken voor hun betrokkenheid en geduld.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Gepromoveerd naar In uitwerking op 27-11-2023

De onderstaande reacties vormen een brief die ook is gemaild naar spelen@nijmegen.nl. Helaas staan ze in omgekeerde volgorde doordat de nieuwste reactie steeds bovenaan wordt geplaatst (dus graag van onder naar boven lezen).

Antwoord

Anneke Hijmans (nr. 6) Berry van Run (nr. 21) Olaf van Tilburg, Liselot Roeling, Marit en Reza (nr. 19) Ben Auch en Annelies Fransen (nr. 35) Suzanne Vreugde en Eva met Verve (nr. 3) Gerrit-Jan Grandia en Marianne Grandia (nr. 2) Erik van Wijk, Sylvie Deenen, Lars, Eva, Anna (nr. 5) Ingrid Waskowsky en Hans (nr. 25) en Kelly Hundjes en Hugo Fokkenrood (Daalseweg 354) Leandra Nuij (Frans Halsstraat 82)

Antwoord

Wij kennen niet alle overwegingen die de gemeente maakt, maar daar willen we wel graag deelgenoot van zijn, zodat we samen een fijn buurtje kunnen houden waar onze kinderen gezond en actief kunnen opgroeien (met een glijbaan!). Namens de bewoners van de Minister Elandstraat: Christiaan Rademaker, Sarah Holla, Amber, Linde en Ella (nr. 11) Tim van Wanroij, Linda Robben, Sama en Nore (nr. 8) Steffie Hampsink, Jacob Smoor, Tirza en Annabel (nr. 10) Jaap Rothuizen, Catherine Schuurman, Mathias en Nora (nr. 13) Michiel Schreurs en Anna-Lucia Calis, Ferre en Elin (nr. 32) Chris Aerts, Bibiche Klerx en Krijn (nr. 23) Gerard en Jacqueline (nr 1) Marc van Acht en Julie (nr. 27) Jos van Vliet en Jolanda van t Hof (nr 4) Luc Bouwman en Eline Breukink (nr. 34) Joep en Wietske (nr. 18) Lieneke Akkermans (nr. 15) Maria Arens (nr. 17) Lotte van Erp, Timo en Ilja (nr. 14) Emile te Walvaart, Fenna Aarts, Tristan en Tibor (nr. 9) Matthias Soplanit en Fieke van Esch-Soplanit (nr. 33)

Antwoord

Op de schets voor het speeltuintje wordt gesproken over een ‘half-verharding’. Gezien de plek onder de bomen en de vele katten en honden in de buurt, vinden we dat hier een ondergrond moet komen die schoon te maken / houden is. Er moet geveegd kunnen worden om het pleintje schoon te houden. Houtsnippers vinden we niet geschikt op die plek. Tot slot begrijpen we dat verschillende beleidsaspecten samenkomen in jullie voorstel: bescherming van de bomen, meer water vasthouden, veiligheid van speeltoestellen, bewonersparticipatie en waarschijnlijk nog meer. Wij zijn ervan overtuigd dat onze voorstellen passen binnen de kaders die door jullie zijn gecommuniceerd tijdens het bezoek op locatie. Voor ons als ouders is het belangrijk dat we een omgeving hebben die uitnodigt om buiten te gaan spelen voor de allerkleinste kinderen in onze buurt.

Antwoord

De speelaanleidingen / toestellen Jullie zijn op de hoogte van de wens van een kleine glijbaan. We vinden dat een glijbaantje toch het minste is dat er in het speeltuintje gerealiseerd moet worden, dat kan ook zonder palen in de grond, namelijk door het maken van een aarden heuveltje, eventueel met een grote kruip-door-buis. Jullie geven in de brief ook aan dat jullie met bewoners samen willen kijken welke kleinere toevoegingen we nog samen kunnen doen. Op dat aanbod gaan we graag in en we willen ons ook met een aantal aanbieden om te helpen bij het realiseren van het speeltuintje. Als toevoeging zouden we een aantal speelse elementen willen toevoegen, zoals: - Extra tussen-plankjes bij de ‘omgezaagde boom’: - Een stuurtje op een plek in het speeltuintje: - We zijn ook voor extra groen en dus vinden we het fijn als er extra planten in het plan zouden passen.

Antwoord

Proces Allereerst hebben wij vragen over het doorlopen participatieproces. Er zou een pagina op van mijnwijkplan beschikbaar komen voor het speeltuintje, inclusief een document met voorbeelden / ideeën voor de toekomstige inrichting. Meerdere bewoners hebben dit opgezocht en konden niks vinden. In de brief van maart 2023 dankt u bewoners die hebben meegedacht voor hun betrokkenheid. Wij zouden dan graag zien welke ideeën zijn ingebracht. Na jullie bezoek op de locatie is er namelijk naar ons idee geen contact meer geweest (brief, bezoek of anders) en geen mogelijkheid geweest om online iets achter te laten. Juist daarom hopen wij dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om te reageren op en onze ideeën in te brengen voor de nieuwe inrichting van het speeltuintje.

Antwoord

Onderstaande brief is gemaild naar spelen@nijmegen.nl. Brief staat hier in delen, omdat het max. aantal woorden per invulveld wordt overschreden. Toegevoegde foto's met voorbeelden komen mogelijk niet goed over. Betreft Reactie op voorstel aanpassing speeltuintje Min. Elandstraat / Daalseweg Beste mevrouw Spierings, Zoals jullie hebben gemerkt tijdens jullie locatie bezoek bij het speeltuintje op de hoek van de Minister Elandstraat en de Daalseweg hebben we een betrokken groep bewoners die graag meedenkt over de nieuwe invulling. We hebben als Minister Elandstraatbewoners het nieuwe ontwerp met de speelaanleidingen bekeken, en vinden dat de speeltuin uitdagender en leuker moet zijn voor de kleintjes dan met de keien, boom en paaltjes nu is voorgesteld.

Antwoord

Beste Jolande, Een goed initiatief om de speelplaats op te frissen, dat waarderen we zeer. De locatie lijkt me echter niet geschikt voor het idee. Er staan een aantal grote platanen, die altijd veel blad en groenafval geven eronder. Ook is het er daardoor erg donker en lang nat. Een dergelijk microklimaat gaat niet samen met een semi onverharde ondergrond, en boomstronken. Gras zal zich er slecht ontwikkelen en schors of houtsnippers met het bladafval is na 2 seizoenen een zeer vieze ondergrond. Denk ook aan de vele honden en katten. De speeltuin is nu met zijn glijbaan echt iets voor de kleine kinderen. Onze dochter van 2,5 gaat er graag van de glijbaan, en doet dat ook al vanaf dat ze 9 maanden was. Verder is de speeltuin de reguliere looproute voor heel veel voetgangers, zorg dus voor een verhard direct pad. Tot slot zien we graag een fraaie glijbaan, wat klim en klautertoestellen, een knikkerbaan is leuk, maar gaarne op een fraai zijnde en blijvend frisse ondergrond.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 09-03-2023