Gevaarlijke situaties Tooropstraat

De Tooropstraat, een straat midden in een geliefde woonwijk waar een maximum snelheid van 30 km per uur geldt. Een snelheidslimiet waar echter zelden aan wordt gehouden. Dat bleek gisteren wel, toen er een kat werd aangereden omdat er een automobilist veel te hard reed. Als kers op de taart reedt de automobilist nog harder weg om de situatie te onvluchten.

Dit is helaas niet de eerste keer. Wij wonen aan de Tooropstraat 213A, met de woonkamer aan de straat. Wij zien hier vanalles gebeuren, van senioren die over de weg moeten lopen omdat er ruimte gebrek is voor fietsen, tot automobilisten die met 50-60km per uur door de straat een rijden. Automobilisten die overigens niet eens uit onze wijk komen, maar wel de straat als sluiproute gebruiken, terwijl de Berg en Dalseweg ernaast ligt.

De problemen opgesomd:

  1. Automobilisten rijden hier heel hard en/ of trekken heel hard op. Dit heeft te maken met de vervallen staat van de drempels en de ligging ervan (1 drempel per 100meter is niet genoeg.) Het heeft ook te maken met dat een asfaltweg impliceert dat men hier 50 mag, omdat het op een doorgaande weg lijkt.
  2. De straat wordt gebruikt als sluiproute door mensen die hier niet wonen, elkaar persoonlijk aanspreken op rijgedrag kan dus niet. Anders hadden wij dit eerst geprobeerd.
  3. Te weinig ruimte voor fietsen, met name tussen nummers 209 tot 219. Hierdoor zijn mensen genoodzaakt over de straat te lopen waar men zo hard rijdt. Vooral wanneer het hard waait is dit een probleem, dan vallen de fietsen om en beschadigen auto's. 
  4. Geluidsoverlast voor alle bewoners van de Tooropstraat. Oud asfalt, huizen die tegenover elkaar staan zonder begroeiing en te hard rijdende automobilisten zorgen ervoor dat wij elkaar niet kunnen verstaan in de huiskamer, met sportieve auto's zijn dichte ramen en deuren niet genoeg om het geluid te stoppen.
  5. Combinatie van bovenstaande factoren, senioren over de straat door de fietsen en hardrijdende automobilisten. Laatst is er een kat aangereden, volgende keer is het een kind of senior die over het hoofd wordt gezien.

De oplossingen:

  1. De straat repareren en eventueel betegelen, zoals men dat heeft gedaan op de Daalseweg. Dit heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.
  2. Drempels repareren en frequenter plaatsen waardoor te hard rijden/ snel optrekken onmogelijk wordt gemaakt.
  3. Maak van de Tooropstraat een fietssnelweg met oplossingspunt 1 & 2 erin verwerkt. Maak autorijden minder aantrekkelijk.
  4. Met betrekking tot de fietsen zien wij graag een fietsparkeerplaats zoals de Acaciastraat die heeft, dit voorkomt omvallende fietsen en houdt de stoep vrij voor gebruik. Daarbij zullen autos dan ook niet meer beschadigd raken door de fietsen.

Het resultaat is een straat waar men weer elkaar kan verstaan en veilig over straat kan. Ik heb van verschillende bewoners het beklag vernomen en ik weet zeker dat er met deze oplossingen veel verbetering te behalen is. Ik hoop dat jullie daar ook zo over denken.