Buurtkunst project: Kunstwerk(t)

‘’Stel je een buurt voor waarin prachtige, eigenzinnige muurschilderingen her en der het straatbeeld verfraaien. Geen onder gekladde muren maar schilderingen die mensen raakt, ze blij maakt. Schilderingen waar mensen zich mee kunnen identificeren, waar herinneringen worden gemaakt en waar nieuwe contacten uit zijn voortgekomen. Schilderingen niet van een vreemde hand maar die zij zelf met andere buurtbewoners hebben gemaakt. Schilderingen die het stadsbeeld persoonlijker maken, kunstzinniger en vooral kleurrijker. Schilderingen die mensen met elkaar in contact brengen, elkaar activeren en onderdeel doen laten voelen van de wijk. Schilderingen waar verhalen ontstaan. Schilderingen die mensen verbindt’’

Het project ‘Kunstwerk(t)’ heeft als missie deze buurttransformatie te gaan verwezenlijken. Een kunstzinnig project dat sociale inclusie en sociale cohesie binnen een wijk vergroot; het verbindt kwetsbare burgers met actieve burgers wat een positief effect heeft op de leefbaarheid en het woongenot binnen de wijk. Het project betreft een creatief proces waarin inwoners van een buurt in samenwerking met de uitvoerder (maatschappelijk kunstenaar)samen een muurschildering maken. Aan de hand van een actieve werkvorm worden de deelnemers uitgedaagd zich op een creatieve manier te uiten. De maatschappelijk- kunstenaar begeleidt en ondersteund het proces en geeft er uiteindelijk de laatste hand aan.

Het project vindt plaats in de fysieke ruimte. Zinloze en niet kunstzinnige graffiti zijn een doorn in het oog voor de meeste bewoners. Precies deze muren die al jaren lang zijn onder geklad kunnen het decor zijn van de toekomstige muurschilderingen. De muurschilderingen zullen voor een persoonlijker aanzicht zorgen binnen het straatbeeld en pakken tevens vandalisme en verloedering aan. Door samen direct de omgeving te veranderen op een positieve manier voelt men zich meer onderdeel van die buurt, een groter verantwoordelijkheidsbesef, maar ook kracht en geloof in een betere en veiligere omgeving worden geactiveerd en vervolgens doorgegeven. Het mooiste zal zijn dat het een kettingreactie teweegbrengt van positieve ontwikkelingen binnen de buurt wat vervolgens zijn weerslag heeft op de stad.

 Voor meer info of voor de gehele project omschrijving (PDF) kunt u mij mailen: christian.vossen@hotmail.com

Initiatiefnemer
Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Absoluut een TOP idee - heel veel succes.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 25-09-2019