Speelplek Robijnstraat / Lazuursteenstraat

  • Speelplek Robijnstraat/Lazuursteenstraat

Beste bewoners,

Gemeente Nijmegen vindt spelen, bewegen en ontmoeten heel belangrijk. Het liefst op een veilige, groene en duurzame manier. Daar doen wij dan ook ons uiterste best voor. Soms gaat er iets veranderen bij u in de buurt, dan vinden wij het heel fijn als u met ons meedenkt.

Speelplek Robijnstraat/Lazuursteenstraat
Op de speelplek aan de Robijnstraat zijn de speeltoestellen niet meer veilig genoeg om mee te spelen. Daarom worden ze tussen 18 en 20 juli 2024 weggehaald. Er komen op deze plek geen nieuwe speeltoestellen voor terug.

Groene invulling
De ruimte krijgt een nieuwe invulling met groen. Bijvoorbeeld: struiken, bomen, planten of mogelijkheden om te spelen in het groen (speelaanleidingen). Heeft u hiervoor een leuk idee? Dan horen wij dit graag. U kunt u uw groenidee op deze pagina als reactie achterlaten.
Er staan ook leuke voorbeelden van spelen in het groen als bijlage onder het kopje bestanden. 

Meedenken kan tot 20 augustus 2024. We zien uw reactie graag tegemoet! 

Eventuele vragen hierover mailt u naar: spelen@nijmegen.nl

Met vriendelijke groet,
Team BOSS
Bewegen: ontmoeten, spelen en sporten

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Jammer dat er wordt besloten de toestellen weg te halen in de vakantieperiode een week na dat we een brief hierover in de brievenbus krijgen, voordat er overleg hierover is geweest met buurtbewoners. Zeker als er in dezelfde brief wordt aangegeven dat we mee mogen denken tot 20 Augustus. Ervaring leert dat wat eenmaal weggehaald is niet meer terugkomt. De speelplek wordt veel bezocht door veel kinderen, met en zonder vaders en moeders en opa's en oma's. De klimrekken worden veel gebruikt en zijn misscien niet de modernste maar wel uitnodigend genoeg om te bewegen en verschillende spelletjes op te spelen. Ik heb uitzicht op de speelplek en zie dus dagelijks dat ze veel worden gebruikt door jong en oud. Een plek trouwens waar ook veel groen staat dus het is al een plek in het groen er moet wel ruimte overblijven om te bewegen. Een goede onderhoudsbeurt zou een goed idee zijn. Een duurzame oplossing.

Antwoord

Mijn idee is om de oude speeltoestel te verwijderen en er nieuwe veilige toestellen terug te plaatsen. Het is belangrijk om kinderen de ruimte te bieden om spelenderwijze hun motoriek te laten ontwikkelen en hoe fijn is het dan dat ze dit buiten kunnen doen. Dit gaat niet met alleen groen (wat ik ook wel belangrijk vind). Woon zelf tegenover het speeltuintje en zie hoeveel hiervan gebruik gemaakt wordt en zou het echt zonde vinden als dit gaat verdwijnen. Dit niet zozeer voor mijnzelf maar wel voor de jeugd uit de omgeving die hier veel tijd in doorbrengt. Is het een optie om inspraakavond of iets dergelijks te organiseren om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Tevens als jullie dan toch iets aan het groen willen doen in deze omgeving zou ik zeggen vervang de armzalige bomen in bv. De Robijnstraat. Deze aftandse bomen vervangen door mooie loofbomen zou een mooie aanvulling zijn voor het nieuw groen en ook voor het aanzicht van deze straat/wijk

Antwoord

Neem een voorbeeld aan jullie Project op de Speelplek Libellenstraat. Dat zou hier ook passen.

Antwoord

Vandaag de brief ontvangen dat ze het speeltuintje weg gaan halen. (Volgende week tijdens schoolvakantie)Want de speeltoestellen zijn niet veilig meer. Ofwel de gemeente heeft gewoon geen onderhoud gepleegd aan deze speeltoestellen. Nu gaan ze alles weghalen en vergroenen door een omgevallen boom en er wat sierlijke stenen neer te leggen. Nou de ongevallen boom ligt al bij een andere speeltuin en ik zie er nooit een kind op spelen want als die nat is is die glad en als je er op valt liggen de benen open. Een heel ,,veilige “ speeltoestel . Deze boomstam lig in een grote zandbak wat eerder een grote wc is voor honden en katten. Vergroenen hebben ze al verderop in de straat gedaan waar wijkbewoners planten neerzetten en onderhouden heel leuk initiatief maar niet voor kleine kids. Als dit speeltuintje niet veilig is plaats dan een vervangende klim/speel toestel en pleeg wat onderhoud aan het speelparkje. Zodat onze kinderen veilig en met veel plezier kunnen klimmen en klauteren.

Antwoord

Een opfrisbeurt/meer groen, vinden we een goed initiatief. Waar wij als gezin met 2 jonge meiden met vele buurtkinderen die dagelijks gezamenlijk veel plezier beleven aan het klimtoestel wel moeite mee hebben is het verwijderen hiervan. Behoud van een dergelijk klimtoestel is zeer gewenst. Ter bevordering van, motoriek, uitdaging, sociaal contact, veiligheid en toezicht. Enzovoort. Als dit samen kan met behoud van een dergelijk klimtoestel, heel graag. Bij verwijdering zal dit een zeer groot gemis worden, voor zowel de kinderen als hun (groot)ouders en verzorgers. Als aanvulling een extra bankje/boomstam om op te kunnen zitten en het is en blijft een aanwinst.

Antwoord

Goede morgen, Zeer ontstemd over wederom een triest plan. Daar waar kinderen speelde op het pleintje in de Robijnstraat zijn de stoeptegels verdwenen en zijn er een paar giga bakken geplaatst met bloemen Een plan van een paar bewoners waar verder niemand iets aan heeft. Zeker niet de kids in een snel verjongde straat met veel kinderen, zonde van het geld. Nu wilt u ook het andere pleintje vergroenen ipv de jeugd tegemoet komen met speeltoestellen. Dit terwijl buiten spelen belangrijker is en gepromoot wordt in Nederland is de gemeente weer tegendraads. Vooral het groener maken raakt nog kant nog wal. Jaarlijks worden er vele verzoeken ingediend om het park met zijn groen te onderhouden, paden banken en speeltoestellen…. Steeds weer het zelfde antwoord Geen geld , word mee genomen En inmiddels jaren achterstallig onderhoud Dan wel investeren in dit soort onzinnige projecten wat eigenlijk gewoon achterstallig onderhoud van speeltoestellen is. Triest dat dit gebeurd.

Antwoord

Over 1 week gaat het klimrek en de andere speeltoestellen weg en er komt niets terug!!! Ongelooflijk!!!! Als er iets functioneert is het dit plein en al 49 jaar. In deze tijd waarin gesproken wordt dat er te weinig bewogen wordt gaan we de uitdaging die de kinderen hier vinden ontmantelen. Bij de aanleg ervan is er toen afgesproken dat de Granaatstraat voor de hele kleintjes werd en dit plein voor de iets grotere kinderen. De hele grote konden na aanleg van het park daar voetballen. Dit plein is nu multifunctioneel en voor heel veel leeftijden. Gekleurde tegels….wij gebruiken stoepkrijt. Ontmoeten……wordt allang gedaan op dit plein. Bij het zien van de voorstellen in de begeleidende brief zie je dat het wel voor de heel kleintjes is. Waar zit de uitdaging. Die is er nu! Een winnend team moet je niet veranderen.

Antwoord

Rijksoverheid.nl Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig. Hun motorische vaardigheden gaan achteruit en overgewicht bij kinderen neemt toe. Enkele oorzaken daarvan zijn de digitalisering, verstedelijking en te weinig veilige speelplekken. Meer buitenspeelplekken en sportaanbod in de wijk Gemeenten moeten bij het inrichten van wijken meer plekken om te bewegen aanleggen. Zodat buitenspelen voor kinderen weer aantrekkelijk wordt. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/sport-en-bewegen/sporten-en-bewegen-voor-kinderen

Antwoord

Er staat nu een mooi klimrek. Klimmen en klauteren is ontzettend belangrijk voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Er zijn maar beperkt klimrekken in de buurt. Verder vooral glijbaantjes ed. Mijn voorstel is dat het klimrek blijft en er groene speel mogelijkheden omheen komen. Moet wat mij betreft een plek voor kinderen blijven. Anders het risico dat het opnieuw een hangplek voor jongeren wordt wat voorheen een probleem was.

Antwoord

GRAAG GEWOON ONDERHOUD UITVOEREN Het totaal verwijderen van het speeltuintje is geen goede optie. Er wordt nu juist door veel kinderen gebruik van gemaakt. Er moet juist onderhoud aan gedaan worden! Een omgevallen boom en stap stenen zijn er al vlak bij. GRAAG GEWOON ONDERHOUD UITVOEREN

Antwoord
Idee is ingestuurd op 09-07-2024