Snoeien om te groeien - Snoeiwerkzaamheden in Hatert

Om de bomen in de stad veilig en mooi te laten groeien, laat de gemeente elke boom regelmatig snoeien door een boomverzorgingsbedrijf. Ook worden ze gecontroleerd op veiligheid en gezondheid.

Eens in de 4 tot 5 jaar worden laaghangende takken en dood hout (takken dikker dan 4cm en langer dan 1 meter) gesnoeid. Ook takken die richting (of boven) gebouwen of lantaarnpalen groeien worden gesnoeid. De natuurlijke boomvorm moet bij het snoeien behouden blijven. De gemeente snoeit of verwijdert geen bomen vanwege klachten over lichtinval of seizoensgebonden blad-, bloem- of vruchtafval.

In de wijk wordt gesnoeid in week 31, van 30 juli tot 3 augustus. In de bijlage vindt u de snoeiplanning voor heel Nijmegen.

Zelf snoeien of rooien
Bomen die op openbare grond staan mag u nooit zelf (laten) snoeien, kappen of rooien. Dat kan blijvende ernstige schade aan de boom veroorzaken. Doet u dit toch, dan brengt de gemeente u de waardevermindering en herplant van de boom in rekening, wat kan oplopen tot duizenden euro’s.

Wilt u een boom op uw eigen terrein kappen of rooien? Kijk dan eerst in de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl of u een vergunning nodig heeft. Wilt u weten of iemand anders een vergunning heeft? Dat kunt u navragen bij de ODRN, www.odregionijmegen.nl.

Klachten
Heeft u klachten over bomen op gemeentegrond, bijvoorbeeld overhangende takken of ernstige belemmering van lichtinval, neem dan contact op met de gemeente via de Meld & Herstel app of nijmegen.nl/meld&herstel. Bij gevaarlijke situaties zoals grote takken die dreigen af te breken, belt u 14 024.