Wadi vergroening en wijk opbloeiing

Er ligt een Wadi temidden van de Archimedesstraat, Ohmstraat en Edisonstraat. Dit is momenteel een plek met vooral gras en enkele bomen. 

De omwonenden willen deze Wadi graag vergroenen met als doelen:

- Meer biodiversiteit.
- Goed voor dieren zoals vogels, eekhoorns en egels; en insecten zoals bijen en vlinders.
- Een betere verbinding tussen buurtbewoners en de natuur. 
- Inspelen op klimaatverandering: meer schaduw, verkoeling tijdens warme zomers, opslag van CO2, water wordt beter vastgehouden. 
- Mooier en groener uitzicht op de wadi.
- Een diverse natuurlijke speelplek voor kinderen (waarbij de huidige speeltuin onveranderd blijft).
- Het past binnen het plan van de gemeente om groenzones te verbeteren en meer natuur in de stad te krijgen.

Het voorstel is om het volgende aan de Wadi toe te voegen:

- Een mengeling van bomen met verschillende vormen en kleuren, die speels gepositioneerd zijn. We denken oa aan Walnoot, Treurwilg, Amberboom, Sierkers, Anna Paulownaboom, Ratelpopulier en Japanse ginko.
- Op verschillende plekken een mengeling van struiken zoals: groenblijvers, vlinderplant, eetbare bessensoorten.
- Enkele bloemperken met bijv lavendel, klaprozen,  korenbloemen, margrieten, rode zonnehoed, koninginnekruid, herfstaster.
- Een kruidenhoek met meerjarige kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie, oregano, bieslook. Daar een natuurhouten bankje bij. 
- Gras tussen de planten in, zodat kinderen nog steeds tussen de begroeiing kunnen spelen. 
- Nestkastjes voor vogels, nachtkastjes voor vleermuizen, en insectenhotels.
- Bordjes om hondenpoep tegen te gaan.

Graag zouden we met een expert op het gebied van biodiversiteit kijken naar de meest passende beplanting om vergroening van deze Wadi tot een succes te maken. 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Reacties

Gepromoveerd naar In uitwerking op 12-04-2021

Leuk! Wel vreemd weer dat ik schuin tegenover dit veld woon en pas ontdek dat dit plan er is bij start werkzaamheden (16-11-2020 ligt er ineens een dikke berg aarde hier aan de overkant). Want dan had ik graag ingebracht om het stuk in het verlengde (trapveldje) ook deels mee te nemen. Dit is nogal rechttoe rechtaan met een rij struiken een 1 kant. Wellicht idee om dit alsnog te doen??

Antwoord

Oh en laten we dan met z'n allen meteen wat meer sociale controle uitvoeren op de baasjes van de honden. Want het is een leuke plek om te spelen voor kinderen, maar garandeert ligt er poep. (Of rotzooi van het clubje dat altijd met scooters en patser-auto's bij de flat hangt)

Antwoord

Goed idee. Nog een Tip aan de gemeente, als in deze straten het riool wordt vervangen en opnieuw ingericht, kijken of de verhardingen nog minder kunnen zodat er nog meer groene ruimte ontstaat. Past ook goed in operatie steenbreek die de gemeente Nijmegen ondersteund.

Antwoord

Wat een leuk plan! Dit lijkt mij een prima bestemming en zal de buurt ten goede komen.

Antwoord

Heel goed plan, goed uitgewerkt en goed ingebed in de buurt. Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe wadi. Dank Joline en consorten!

Antwoord

Heel goed plan, dat we zeker ondersteunen! Zo zal de wadi een fijne plek worden voor alle buurtbewoners, en hopelijk ook klimaatbestendig.

Antwoord

Een prima idee. Tip: gebruik veel natuurlijke begroeiing zodat het onderhoud minimaal is.

Antwoord

Goed en leuk plan. Had al jaren eerder mogen gebeuren. Fruitbomen erbij zou ik mooi vinden. Ben erg benieuwd naar de verdere vormgeving en als een extra handje handig is, dan help ik graag. Hoop dat de hondenbezitters nu al hun poep op gaan ruimen. Er spelen veel kinderen!

Antwoord

Goed idee. Er zal ook iets gedaan moeten worden aan het parkeer probleem met de vierdaagse. Dan wordt de strook volledige naar de **geholpen door bezoekers van de intocht. Zou zonde zijn van al het werk

Antwoord

Sorry, hieronder maakte ik 3x dezelfde opmerking en kon er geen verwijderen. ☹️

Antwoord

Wat een mooi idee. Als secretaris van de Wijkraad Grootstal geniet ik van zo’n initiatief.

Antwoord

Goed plan van harte ondersteunen

Antwoord

Goed plan van harte ondersteunen

Antwoord

Goed plan

Antwoord

Goed voorstel, nadruk ligt echter op de Wadi. Graag ook aandacht voor de "gazonstrook" t.h.v. de panden Edisonstraat 1 t/m 15. Ziet er niet uit en is aan een dringende renovatie toe. Plaatsing van een bordje tegen de hondenoverlast wordt toegejuichd, maar dan zal ook gehandhaafd moeten worden.

Antwoord

Goed over nagedacht en helder geformuleerd. Bedankt voor dit initiatief!

Antwoord

Super idee en we steunen dit van harte.

Antwoord

Wat een goed plan om de wijk te vergroenen!

Antwoord

Goed uitgewerkt en onderbouwd plan, goed voor de cohesie in de buurt. Genoeg mensen om er gebruik van te maken of van te genieten, maar nogal saai veldje op dit moment.

Antwoord

Super idee, meer groen en biodiversiteit maar zeker ook goed voor de buurt.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 25-04-2020