Vergroening Marconistraat

Vergroening Marconistraat

 

De grote groenstrook in de Marconistraat is op dit moment een kale grasvlakte met een aantal bomen. Het lijkt de omwonende een goed initiatief om hier een stuk meer leven in te brengen. Zeker aangezien er een "Tiny Forest" wordt gecreëerd in het grote veld bij de basisschool "De Kleine Wereld" grenzend aan de Newtonstraat. 

Deze ideeën passen binnen het plan van de gemeente om groenzones te verbeteren. Ook is dit in het kader van opwarming van de aarde een stapje in de goede richting!

Ons voorstel:

  • Een mengeling van bomen met verschillende vormen en kleuren die speels gepositioneerd zijn. De bomen zorgen niet alleen voor een mooier straatbeeld, maar ook voor meer schaduwslag waardoor het minder warm wordt in de straat. We denken aan mooie monumentale bomen of notenbomen (denk aan Taxus, Tamme Kastanje, Beuk, Plataan of Zomereik)

  • Op verschillende plekken een mengeling van struiken. De tuinders van "stadstuin de Groene Schakel" willen graag meedenken over welke bloemen/bomen/struiken het beste gepoot kunnen worden. Op deze manier kunnen we een ecologische verbindingszone creëren met De Groene Schakel en het Tiny Forest wat er binnenkort gaat komen

  • Enkele bloemperken met bloemen die lang in bloei blijven en groen blijven in de herfst/winter

  • Een wilde bloemen- en kruidentuin. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook goed voor insecten en natuurlijk leuk voor het oog

  • Het plaatsen van insectenhotels tussen de bloemen om meer insecten aan te trekken

  • Het aanleggen van Wadi's (waterbergende functie), waardoor het groen meteen water krijgt. Met de vrijgekomen grond hoogteverschillen creëren in het landschap, waardoor en er een mooie glooiing ontstaat 

  • In de stukken waar gras ligt maailijnen aanbrengen waar mensen tussendoor kunnen wandelen. Er zijn veel bewoners met honden, die hier fijn kunnen wandelen met hun hond.

  • De wandelpaden in het perk vervangen door zandpaden of grindpaden om zo meer een "park gevoel" te creëren 

  • Het plaatsen van zwerfkeien die dienen als zitelementen tussen of in de perken

  • Een (gedeeltelijk) beschutte zitplek aanleggen, waar mensen bij elkaar kunnen komen om te genieten van het groen 

 

Daarnaast is het misschien verstandig om gelijk de bestrating in de gehele Marconistraat opnieuw aan te pakken, aangezien deze flink verouderd en hobbelig is. Er is in de wijk een grote groep oudere bewoners die minder te been zijn uit onder andere ¨ De Ring". Deze groep bewoners begeeft zich dagelijks richting het winkelcentrum aan de Sint Jacobslaan. Door het slechte wegdek levert dit zo nu en dan onveilige situaties op.

 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Beste bewoners, 

Goed nieuws!

Het veld en de groenstrook aan de Marconistraat is één van de 2 plekken die vanuit het project Groen, gezellig en speels Grootstal zijn gekozen om deze locatie groener, gezelliger en speelser te maken!

Buurtbewoners en kinderen worden uitgenodigd op vrijdag 23 juni van 14-16 uur op het veld voor een ontwerpsessie. Zie meer informatie: Ontwerpsessies Groen, gezellig en speels Grootstal - Grootstal - MijnWijkplan

Goed om hierbij aanwezig te zijn en je wensen in het ontwerp op te laten nemen.

Beste bewoners, 

De gemeente heeft goed contact met de initiatiefnemer en vrijwilligers van de Groene Schakel over het idee. Zodra er nieuws is, zal het worden gedeeld.

Dank u voor het plaatsen van uw idee op mijnwijkplan. Leuk dat u de wijk wilt vergroenen! Het is belangrijk dat uw idee ondersteund wordt door de wijk / wijkbewoners. Probeer uw buurtgenoten naar mijn wijkplan te krijgen voor het uitdelen van hartjes en te reageren op uw idee! Succes!

Reacties

Ik word erg blij van dit initiatief! Ik zou het heel leuk vinden als de groen strook 'vergroend' wordt. Mooi initiatief Freek!

Antwoord

Ik word erg blij van dit initiatief! Ik zou het heel leuk vinden als de groen strook 'vergroend' wordt. Mooi initiatief Freek!

Antwoord

Goed voorstel ! Het is na de vorige aanpak waarbij alle perken verwijderd zijn behoorlijk kaal geworden. De ruimte leent zich prima voor een parkachtige inrichting

Antwoord

Een geweldig initiatief Freek; leuk zoals je het plan uitlegt. Deze groenstrook is zo geschikt voor het planten van meer bomen voor de toekomst; soorten die verkoeling brengen, de stadslucht gezonder maken, voedsel en beschutting betekenen voor vogels en insecten en zo stimulerend zijn voor het welzijn van omwonenden. Het idee van wadi’s en hoogteverschillen creëren is ook erg aansprekend. Het zou mooi zijn als dat ook langs vloeiende lijnen kan, in samenspel met de aanwezige en nieuw te planten bomen en heesters. Graag ondersteun ik als vrijwilliger bij de Groene Schakeltuin dit waardevolle idee!

Antwoord

Goed en mooi idee! Ik ben vrijwilliger in de tuingroep van de Groene Schakel en heb daar gezien hoe binnen een korte tijd het al zo'n groot effect kan hebben op het welbevinden van wijkbewoners. Super om zo een verbinding te leggen tussen toekomstig Tiny Forest van basisschool De Kleine Wereld. Voor ons avondommetje is de Marconistraat een logische route naar de Wijktuin de Groene Schakel. Verheug me al op de vergroening en de verkoeling van bomen in de toekomst. Tip: op 29 oktober in de ochtend vergadert de Jeugdgidsen-groep van IVN Rijk van Nijmegen in buurtcentrum De Schakel. Na afloop komen zij graag in contact met wijkbewonersgroepen die ideeën hebben voor natuuractiviteiten voor kinderen, dichtbij in hun wijk waar ze wonen en spelen. https://www.ivn.nl/afdeling/nijmegen-rijk-van/jeugdeducatie

Antwoord

leuk plan als er een mooi park van gemaakt wordt! en de weg moet zeker aangepakt worden....echt achterstallig onderhoud.

Antwoord

Prima idee Freek! ik heb de afgelopen twee jaar als vrijwilliger in de wijktuin gewerkt en ben blij dat de aanpak aanstekelijk werkt. Notenbomen en kastanjebomen, heerlijk! En hopelijk ook echte inheemse planten waar de bijen en vlinders veel voedsel uit kunnen halen. Het plantsoen is nu wel erg recht en volgens een oude (rechtlijnige) maatstaven aangelegd, een kronkelpad langs mooie planten nodigt uit tot een wandeling. Ben benieuwd...

Antwoord

Goed initiatief, vooral de wilde bloemen- en kruidentuin, insectenhotel en notenbomen spreken mij aan.

Antwoord

Een heel mooi initiatief dat ik van harte steun. Succes!

Antwoord

Er is al meer veranderd in de straat de naaldbomen ben ik niet blij mee geven veel troep de bomen die er nu staan verder mooi het maaien nu vind ik geen gezicht en de straat mag ook aangepakt worden

Antwoord

Hierbij een aan vulling op mijn reactie Er wordt gepraat over bomen zoals Tamme kastanje, notenhouten,beuk,zomereik Wordt er ook tekening mee gehouden dat verschillende mensen in de straat zonnepanelen op hun daken hebben liggen die dan in de schaduw komen te liggen Ik hoop dat daar rekening mee gehouden wordt

Antwoord

Mooi als je de wijk beetje opkrikt maar ik woon precies waar het idee zou komen en ik ben niet blij als het net zo een war boel word als bij de schakel . Vreselijk uitzicht en niet bevorderlijk voor verkoop van woning want echt bij schakel lijkt het een achterbuurt daar zou ik dan tegen opkomen want mijn huis daalt in waarde als je op zoiets uitkijkt vanuit je raam

Antwoord

Prima initiatief. Sta er helemaal achter. Mooi om er meer verscheidenheid in te brengen, in het groen. En een goed idee om de straat zelf ook aan te pakken. Ook mijn auto verdween bijna in een een sinkhole. Ook met de fiets is het uitkijken met al die gaten.

Antwoord

Ik vind het eigenlijk al prima zoals het is, maar een beetje 'oppimpen' kan natuurlijk nooit kwaad dus ja, ik steun dit initiatief. Hoop alleen wel dat de bomen die er al staan behouden blijven. Ben het ook eens met een eerdere reactie hier, dat de straat zelf echt hoognodig gerenoveerd moet worden. Ik was vorig jaar bijna mijn auto kwijt in een enorm sinkhole....en zo zit het er vol met onzichtbare en gevaarlijke plekken.

Antwoord

een goed plan om alles netjes te maken en vergroening (maar niet zo als bij de schakel een grote massa dat is ook geen mooi aanzicht), de renovatie van de straat laat op zich wachten dit stond voor 2020 in de planning volgens de gemeente (ik heb hier al diverse malen melding van gemaakt via de meld/herstel app , maar er is prioriteit aan iets anders gegeven, helaas is de straat zo slecht dat er al diverse malen noodreparaties zijn uitgevoerd met gaten van wel een meter breed en 2 meter diep (je zal er maar in rijden of vallen) een verbod voor vrachtwagens lijkt mij ook een mooie iets, sinds de jumbo er zit rijden ze af en aan, beter zou zijn vanaf de st. jacobslaan de Boylestraat inrijden en achteruit weer terug de st. jacobslaan op (dat scheelt in de winter ook veel stremmingen omdat de vrachtwagens zich vast rijden op hoek van de Boylestraat/Marconistraat)

Antwoord

Helemaal met je eens Willem!

Antwoord

Goed initiatief! Er kan zoveel meer met deze groenstrook worden gedaan om het woongenot te vergroten.

Antwoord

Een goed initiatief! Zoals je al aangeeft zijn er erg veel mogelijkheden met dit grasveld. Ik ben benieuwd!

Antwoord

Helemaal leuk, ik kan niet wachten!

Antwoord

Hallo Roos,Wat leuk dat je een deelnemer bent geworden van dit plan!Graag willen we jou betrekken met het meedenken over de invulling van de groenstrook.Hoe kunnen we je bereiken?

Antwoord

Goed werk, Freek F. Waar zo’n initiatief als van jouw toe kan leiden, is te zien in het plantsoen tussen de Archimedesstraat en de Edisonstraat. Succes!

Antwoord

Spellingsfout: ‘als van jouw’ behoort natuurlijk te zijn ‘als van jou’.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 13-09-2021