Terrasbestrating Eulerstraat vervangen door groen.

Zie voor laatste up-date onder in deze tekst.

Tussen de woningen aan de Eulerstraat in de wijk Grootstal ligt bestrating. Dit "terras" waaraan de wijk zijn naam dankt (Terraswoningen) wordt alleen gebruikt door de bewoners en een enkele wandelaar. Er wordt niet gereden met auto's of fietsen. Er ligt wat gras, er staan 2 hegjes en 2 moedige pruimenbomen. Dit "terras" wordt nergens voor gebruikt en de bestrating dient alleen om onkruid tussendoor te laten groeien, dat door de DAR een paar keer per jaar moet worden weggebrand. De meeste bewoners hebben de jaloezien aan de voorkant altijd gesloten.

Ik zie hier graag wat meer gras en borders vol met kleurige planten en bloemen, struiken voor de mussen en koolmeesjes. Wat bomen voor zuurstof en de aanblik en mogelijk vrucht opbrengst. Er moeten wat loop lijnen blijven voor het bereiken van eigen en elkaars voordeur. Wellicht is het plaatsen van een bankje een aanzet tot wat meer contact onderling....?

15-2-2021 Inmiddels hebben de wijkmanager en de opzichter groenvoorziening een kijkje genomen op ons terras. Ze begrepen de wens tot vergroening en er is bekeken wat de mogelijkheden zijn. Jos en ik waren direct tegen de optie om het groen zelf te onderhouden. Daarmee waren de kleurrijke struiken van de baan en was alleen gemeentegroen nog een mogelijkheid. De aanleg en onderhoudkosten mogen niet hoger zijn dan de huidige onderhoudskosten. Dit houdt in dat we op gras uitkomen. Hier kunnen nog wel bomen aan worden toegevoegd omdat hiervoor het onderhoud voor de gemeente is. 

Zelf ben ik hier voorstander van. Kan ik jullie in en toestemming hiervoor krijgen?

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Dank u voor het plaatsen van uw idee op MijnWijkplan. Leuk dat er veel interesse is om de wijk te vergroenen! De wens om de bestrating om te vormen naar beplanting is alleen mogelijk als de bewoners het zelf gaan onderhouden. De bestrating omvormen naar gras met enkele bomen zou wel mogelijk zijn, dan zorgt de Gemeente voor het onderhoud.

Reacties

Hallo Gemeente, Beste Roos Sebregts, We praten al enkele maande over het froen in de Eulerstraat. Wat ik in de reactie van de gemeente mis is wat er exact gaat gebeuren. Komt er een bos voor onze deur, of enkele fruitbomen. Komt er een grasveld van deur tot deur, zodat de honden veel ruimte krijgen om hun befoefte te doen, of komt er 1 meter bij. Wat gebeurd er met de huidige beplanting? Het blijft allemaal heel vaag. Graag een specifiekere uitleg.

Antwoord

Beste allen, Mijn zoontje Kyon en ik zijn sinds begin feb. woonachtig op de Eulerstraat. Wij houden enorm van de natuur en zijn pro-green. In alle opzichten. We steunen de vergroening van de Eulerstraat van harte! Ik denk er zelf over om een initiatief voor minder lantaarnpalen rondom de Eulerstraat op te zetten. De lichtvervuiling is enorm. Er zijn inmiddels genoeg wetenschappelijke onderzoeksresultaten bekend, waaruit blijkt dat lichtvervuiling het slaapritme ontregelt en een gezonde groei van mens, dier en milieu negatief beïnvloedt. Ode aan het donker en de maan in de nacht. Daar ga ik mee aan de slag. Eenieder, die zich geroepen voelt aan te sluiten, bel aan op nr. 4 of email: bochemeline@gmail.com In ieder geval bedankt Annemiek voor dit groen-initiatief!

Antwoord

ik heb m e nog nooit met de verlichting bezig gehouden maar als te veel licht is lijkt me logisch om wat weg te halen. en dan een boom ipv een lantaarnpaal.

Antwoord

15-2-2021 Inmiddels hebben de wijkmanager en de opzichter groenvoorziening een kijkje genomen op ons terras. Ze begrepen de wens tot vergroening en er is bekeken wat de mogelijkheden zijn. Jos en ik waren direct tegen de optie om het groen zelf te onderhouden. Daarmee waren de kleurrijke struiken van de baan en was alleen gemeentegroen nog een mogelijkheid. De aanleg en onderhoudkosten mogen niet hoger zijn dan de huidige onderhoudskosten. Dit houdt in dat we op gras uitkomen. Hier kunnen nog wel bomen aan worden toegevoegd omdat hiervoor het onderhoud voor de gemeente is. Zelf ben ik hier voorstander van. Kan ik jullie in en toestemming hiervoor krijgen?

Antwoord

Gras is zo uitnodigend voor honden.Inderdaad, iedereen weet van en/of heeft gehoord van een opruimplicht. Helaas komt men nog te vaak overal overlast, door honden, tegen.We weten ook dat we niet harder dan 100km op de snelweg mogen rijden, maar ook diet gebeurd te vaak.Wel jammer dat de gemeente niet meer uitleg geeft. Is het 1 meter om de bomen heen?Ik ben bang dat we er teveel overlast door zullen ondervinden.Jos

Antwoord

Na een kleine periode van sneeuw en ijs gaan we de lente tegemoet.Het nu wel de tijd om een besluit te nemen over de aanpassingen of uitbreiding van de groen voorziening in De Terassen. Blijft wel even de vraag welke uitbreiding en waar precies. Alleen uitbreiding naar gras geeft misschien meer overlast van uitlatende baasjes, met hun hond die overal een boodschap onbeheerd achterlaten. Puntje van aandacht.Desniettemin is gras een goede optie. Gemaaid wordt er in de Fresnelstraat toch al.Ook zomers leuk om als buurt samen te picknicken op de nieuwe grasmat van de Eulerstraat. Ik zou zeggen doen, maar wel als we met zijn allen hier voor zijn. Vooral degene die in de Eulerstraat wonen.Met vriendelijke groet, Ton

Antwoord

zeker goed plan ik hoop dat er in de fresnelstr ook meer bomen kunnen komen.

Antwoord

helemaal eens doen dat gras.en extra bomen.graag ook in se fresnelstr extra bomen.

Antwoord

Hoi AnnemiekIs het een optie op kort termijn om met wat mensen langs de Terras deuren te gaan om te polsen voor wat meningen en instemming?

Antwoord

Een uitstekend idee om meer groen in de terrassen te creëren door middel van gras, struik en bomen. Niet alleen in de Eulerstraat. Daarnaast mogen er van mij in de Fresnelstraat, om het speelveld, ook best een aantal bomen bij. Alles wat maar zorgt meer groen en minder bestrating met onkruid.

Antwoord

Een goed idee allemaal maar betrek wel alle bewoners betreffende de aan te passen bestrating. Ik ga bijvoorbeeld niet bepalen wat er zou moeten veranderen in de bohrstraat of de eulerstraat terwijl ik daar niet woon. Medezeggenschap geeft meer acceptatie voor verandering.

Antwoord

Mijn initiatief geldt voor de Eulerstraat. Mogelijk kunnen de Bohr en Fresnelstraat meeliften maar dan moet er door de bewoners ook een idee aangeleverd worden.

Antwoord

als het zo is dat als er meer groen komt wij dit zelf moeten onderhouden ben ik niet voor. ik denk dat dat niet consequent gaat gebeuren. maar er wordt aangegeven dat meer bomen wel door de gemeente onderhouden gaan worden dan kies ik voor meer bomen, wat overigens al mijn voorkeur had.

Antwoord

Hallo Geke, Jos en ik dachten al dat zelf onderhouden weinig kans van slagen heeft.

Antwoord

Bomen zijn zeer welkom. Lopen we niet het gevaar dat gras uitnodigend is voor honden om daar hun behoefte te doneren?

Antwoord

Volgens mij geldt in deze wijk een opruimplicht door eigenaren van de behoeftes van de hond.

Antwoord

Fijn om iets te vernemen. De bomen zijn zeer welkom. Echter met gras, lopen we m.i. het risico dat dit een uitnodiging is voor honden om daar hun behoefte te doen.

Antwoord

hoi wat een goed initiatief is dit. ik ondersteun zeker dit initiatief om meer groen in de wijk te krijgen. zeker in deze tijden lijkt mij dit noodzakelijk gezien de milieu prblematiek. mijn idee, fresnelstr. lijkt me mooi om daar aan de rand van het grasveld een paar extra bomen te plaatsen een stuk of 4. eulerstr lijkt me heel goed om daar stenen weg te halen en vastebomen en/of struiken te plaatsen. zeker geen bankjes want dan wordt dat een hangplek. verder zou ik niet kiezen voor fruitbomen dat geeft gedoe. verder lijkt het me mooi als mensen een voortuintje maken. het eerste stuk tot en met rand is eigen grond. dus steenbreek voor een mooiere buurt en een goed milieu. groeten, Geke Geurts fresnelstr 28

Antwoord

Hallo. Wij wonen vanaf het begin in de Fresnelstraat. Als eerst wil ik aangeven dat de gemeente de groen voorziening goed bij houd. Gras, bomen, struiken en het overmatige onkruid. Meer groen geeft meer werk. En ja, een pleintje waar niets mee gedaan wordt behalve onkruid verwijderen is toe aan vernieuwing. Maar denk wel aan mogelijk gevolgen. Als er bankjes geplaatst worden kan er overlast ontstaan van anderen ( hangplek bijvoorbeeld) Ik denk dat bijna iedereen aan 'plein'zijde slaap. En door de overstek van de daken is s'avonds geluid een mogelijke irritante factor. Meer groen geeft mogelijk meer overlast van honden(poep). En bij fruitbomen krijg je meer insecten. Vooral als het valt en ligt te rotten. Dit zijn maar een paar negatieve gevolgen. Ik ben voor meer groen maar wel doordacht. De jongens van de groenvoorziening hebben al werk zat.

Antwoord

helemaal eens Ton. het mag zeker groener. zeker geen banken zie ook mijn reactie

Antwoord

Ik woon hier al bijna 25 jaar en vanaf de eerste dag erger ik me al aan al het onkruid.. Heb ooit een foto van de situatie gestuurd naar de Gemeente toen ze bezig waren met het project " houd Nijmegen groen" of dit de bedoeling was,maar geen reactie gehad..Word tijd dat er iets aan gedaan word.

Antwoord

zeker moet hier iets mee gebeuren ik weet niet hoe dit forum werkt maar ik ga het eens navragen. misschien weet Annemiek Herwijnen dit.? zie verder mijn reactie

Antwoord

zeker moet hier iets mee gebeuren ik weet niet hoe dit forum werkt maar ik ga het eens navragen. misschien weet Annemiek Herwijnen dit.? zie verder mijn reactie

Antwoord

Het is een mooi en goed initiatief. Met name de cipresbomen hebben mijn voorkeur, daar de Eulerstraat al een min of mee mediterane uitstraling heeft. Enkele bloeiende struiken is ook mooi. Kersenbomen dito. Gras ben ikzelf geen voorstander van. Hopelijk blijft er wel wat bestrating over.

Antwoord

ja Jos zeker meer groen zeer welkom. bomen ben ik zeker voor als het geen hele grote worden of zijn. struiken ook mooi. geen fruit dat geeft gedoe.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 09-07-2020