“SPELEN & BEWEGEN” Heideparkseweg/Muntweg
Met een aantal buurtbewoners hebben we eenzelfde wens voor onze kinderen in de omgeving Heideparkseweg, Muntweg en Goffertpark. Dit richt zich op spelen, ontmoeten, bewegen met meer oog voor de natuur en dieren die hier leven.
Brede visie:
Een speel/beweegroute door het hele park met het grasveld naast de Heideparkseweg/Muntweg als start of einde.
In dit projectplan richten we ons in eerste instantie op het grasveld naast de Heideparkseweg/Muntweg. Deze locatie is openbare ruimte.
Concreet:
Gericht op het grasveld zien we graag natuurlijke (en simpele) speelelementen als omgevallen bomen, een speelhuisje, een waterpomp, stapstenen en een wilgenhutje. Maar een speelhuisje op hoogte (met zandbak) is ook één van onze wensen. Evenals een natuurlijke schommel en een houten schip van (sloop)hout.
In het smalle grasgedeelte na de bushalte zien we mogelijkheden voor een bloemen pluktuin. Begroeiing met meer natuurwaarde voor insecten en vogels staat ook hoog op ons wensenlijstje.
De veiligheid is van groot belang voor de kinderen die hier spelen. Natuurlijke omheining als struikgewas i.c.m. een lage schutting zien we als een voorbeeld. Ook moeten er veilige oversteekplaatsen komen op de Muntweg en Heideparkseweg. Het kruispunt Konijnenpad, Muntweg, Heideparkseweg is een zeer belangrijk aandachtspunt!
Eerste reactie van de gemeente n.a.v. veiligheid speelplaats Muntweg
De gemeente legt in principe geen speelplekjes aan drukke wegen aan (bijvoorbeeld Graafseweg, St Annastraat en Mauritssingel). Niet alleen i.v.m. de uitlaatgassen, maar ook i.v.m. verkeersveiligheid.
Dit hebben we (nog) niet in beleid of andere stukken vastgelegd, maar er wordt om diverse redenen wel rekening mee gehouden. Dan kunnen we nog discussiëren wat wel en geen drukke wegen zijn, maar veel speelplekken leggen we aan in overleg met de bewoners zelf. Dus het meeste wordt daarmee ondervangen.
Toekomstwens
We vinden het van belang dat er meer concrete speel- en beweeg plekken (voor onder andere kinderen met ouders) in het Goffertpark komen. Met als doel dat mensen met plezier in beweging komen, waarbij ontmoeten centraal staat. Dit in samenwerking met maatschappelijke partners (binnen ons netwerk) als de Windroos, Hazesprong, Aventurijn, Talita Koemi, BSO Struin, City Bootcamp Nijmegen, yoga Goffert, HAN sport en bewegen en de Radboud Universiteit. Ook willen we samenwerking zoeken met natuurbeschermingsinitiatieven.
Omringende bedrijven partner laten worden van het park om er met elkaar een speelrijk, mooi, veilig en beweegrijk park van te maken.
Ideeën die we hierbij hebben:
- Stapstenen in de bovenste vijver tegenover de bijenstal om amfibieën nog meer ruimte te geven en kinderen d.m.v. ontdekken en spelen hier meer van te leren. Het uitgangspunt is dat de aanwezige fauna hierbij niet geschaad wordt;
- Aanleggen van een klimbos;
- Kabelbaan realiseren;
- Glijbanen op steile plekken in het park i.c.m. klimmen en klauteren;
- Outdoor beweegtoestellen (bijvoorbeeld banken met trappers of muziekpomp) voor meerdere doelgroepen, zoals senioren;
- Klanktoestellen en muziektegels (bij de schuilkoepel/muziekhuisje);
- Kabouterpad voor peuters en kleuters;
- Veilig oversteken op de Muntweg is een voorwaarde!
We realiseren ons dat het creëren van een dergelijke beweegroute mogelijk een langere periode nodig heeft. Alle betrokkenen bij het tot stand komen van dit plan zijn voornemens om een waardevolle bijdrage te leveren.
Tips:
* JenS ontwerpers voor tuin, stad & landschap (ondersteunen reeds dit plan)
* Bureau niche uit Heilig Landstichting doet veel met materialen uit de natuur;
* Stadboom waar mensen met een beperking werken voor speeltoestellen;
* Fencing en design Nijmegen voor het leveren van een hek of haag;
* Als voorbeeld: Avonturenpad Erve Brooks of Avonturenbos Stekkenberg;
* Speeltoestellen in het water zoals in park de Omloop Lindenholt: