SPELEN & BEWEGEN Heideparkseweg/Muntweg

“SPELEN & BEWEGEN” Heideparkseweg/Muntweg           

Met een aantal buurtbewoners hebben we eenzelfde wens voor onze kinderen in de omgeving Heideparkseweg, Muntweg en Goffertpark. Dit richt zich op spelen, ontmoeten, bewegen met meer oog voor de natuur en dieren die hier leven.

Brede visie:

Een speel/beweegroute door het hele park met het grasveld naast de Heideparkseweg/Muntweg als start of einde.

In dit projectplan richten we ons in eerste instantie op het grasveld naast de Heideparkseweg/Muntweg. Deze locatie is openbare ruimte.

Concreet:

Gericht op het grasveld zien we graag natuurlijke (en simpele) speelelementen als omgevallen bomen, een speelhuisje, een waterpomp, stapstenen en een wilgenhutje. Maar een speelhuisje op hoogte (met zandbak) is ook één van onze wensen. Evenals een natuurlijke schommel en een houten schip van (sloop)hout.

In het smalle grasgedeelte na de bushalte zien we mogelijkheden voor een bloemen pluktuin. Begroeiing met meer natuurwaarde voor insecten en vogels staat ook hoog op ons wensenlijstje. 

De veiligheid is van groot belang voor de kinderen die hier spelen. Natuurlijke omheining als struikgewas i.c.m. een lage schutting zien we als een voorbeeld. Ook moeten er veilige oversteekplaatsen komen op de Muntweg en Heideparkseweg. Het kruispunt Konijnenpad, Muntweg, Heideparkseweg is een zeer belangrijk aandachtspunt! 

Eerste reactie van de gemeente n.a.v. veiligheid speelplaats Muntweg

De gemeente legt in principe geen speelplekjes aan drukke wegen aan (bijvoorbeeld Graafseweg, St Annastraat en Mauritssingel). Niet alleen i.v.m. de uitlaatgassen, maar ook i.v.m. verkeersveiligheid.

Dit hebben we (nog) niet in beleid of andere stukken vastgelegd, maar er wordt om diverse redenen wel rekening mee gehouden. Dan kunnen we nog discussiëren wat wel en geen drukke wegen zijn, maar veel speelplekken leggen we aan in overleg met de bewoners zelf. Dus het meeste wordt daarmee ondervangen.

Toekomstwens

We vinden het van belang dat er meer concrete speel- en beweeg plekken (voor onder andere kinderen met ouders) in het Goffertpark komen. Met als doel dat mensen met plezier in beweging komen, waarbij ontmoeten centraal staat. Dit in samenwerking met maatschappelijke partners (binnen ons netwerk) als de Windroos, Hazesprong, Aventurijn, Talita Koemi, BSO Struin, City Bootcamp Nijmegen, yoga Goffert, HAN sport en bewegen en de Radboud Universiteit. Ook willen we samenwerking zoeken met natuurbeschermingsinitiatieven.

Omringende bedrijven partner laten worden van het park om er met elkaar een speelrijk, mooi, veilig en beweegrijk park van te maken.

Ideeën die we hierbij hebben:

-       Stapstenen in de bovenste vijver tegenover de bijenstal om amfibieën nog meer ruimte te geven en kinderen d.m.v. ontdekken en spelen hier meer van te leren. Het uitgangspunt is dat de aanwezige fauna hierbij niet geschaad wordt;

-       Aanleggen van een klimbos;

-       Kabelbaan realiseren;

-       Glijbanen op steile plekken in het park i.c.m. klimmen en klauteren;

-       Outdoor beweegtoestellen (bijvoorbeeld banken met trappers of muziekpomp) voor meerdere doelgroepen, zoals senioren;

-       Klanktoestellen en muziektegels  (bij de schuilkoepel/muziekhuisje);

-       Kabouterpad voor peuters en kleuters;

-       Veilig oversteken op de Muntweg is een voorwaarde!

We realiseren ons dat het creëren van een dergelijke beweegroute mogelijk een langere periode nodig heeft. Alle betrokkenen bij het tot stand komen van dit plan zijn voornemens om een waardevolle bijdrage te leveren. 

Tips:

* JenS ontwerpers voor tuin, stad & landschap (ondersteunen reeds dit plan)

* Bureau niche uit Heilig Landstichting doet veel met materialen uit de natuur;

* Stadboom waar mensen met een beperking werken voor speeltoestellen;

* Fencing en design Nijmegen voor het leveren van een hek of haag;

* Als voorbeeld: Avonturenpad Erve Brooks of Avonturenbos Stekkenberg;

* Speeltoestellen in het water zoals in park de Omloop Lindenholt:

 

 

 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Budget

  • Bevorderen van spelen en bewegen

    In 2019
    project.budget.fields.is_assigned-alt

Feedback van de gemeente

De boomstammen zijn geleverd en de laaggetakte boom is besteld. De rest volgt nog

Deze week (03-09-19) hebben we aan de keukentafel gezeten om het plan concreet te maken. Ideeën zijn toegelicht en besproken. Met elkaar zijn keuzes gemaakt voor het inrichten van het terrein. Een van de keuzes is het planten van een laaggetakte boom. Ook worden er twee heuveltjes aangelegd waarover met een fiets bijvoorbeeld gecrosst kan worden. Een andere keuze is het leggen van een aantal boomstammen. Gemeente gaat op zoek naar een geschikte boom en gaat de keuzes verder uitwerken zodat deze uitgevoerd kunnen worden. Bewoners buigen zich verder over het onderhoud van het terrein en zoeken naar mogelijkheden voor een meer bloemrijke invulling.

Hartelijk dank voor het plaatsen van uw idee op MijnWijkplan. Er hebben zich al flink wat mensen aangesloten bij deze wens. Van de initiatiefnemer begrijp ik dat er ook mensen in de Hazenkamp zijn die dit idee een hartje willen geven. Hartjes uitdelen kan alleen door bewoners van de wijk waar het idee geplaatst is. Woont u geografisch gezien niet in de wijk Goffert, maar draagt u dit idee toch een warm hart toe? Laat dit dan weten via de reacties. Ook de reacies worden meegenomen.

Reacties

Gepromoveerd naar In uitvoering op 09-12-2019

Goed plan! Ook voor mensen uit belendende wijken (o.a. Hazenkamp, Nijeveld).

Antwoord

Zeker weten! We hebben inmiddels om tafel gezeten met de wijkregisseur Anne-Marie Cobussen met betrekking tot de groenstrook aan de Heideparkseweg/Muntweg. Hier zijn mogelijkheden tot speelaanleidingen en meer natuurwaarde voor insecten en vogels te creëren. Hier mogen we een schets voor indienen. We gaan op een later moment aan tafel om de ideeën in het Goffertpark te bespreken. Dit heeft meer tijd nodig vanwege de monumentale status.

Antwoord
Gepromoveerd naar In uitwerking op 30-01-2019

heel erg leuk idee, precies wat we missen in de Goffert. Jammer dat ik het hartje niet kan geven, aangezien ik toch heel vlakbij woon(goffertweg/alphons sieberspad). Ik hoop dat het uitgevoerd wordt!

Antwoord

Leuk je bericht te lezen Karlijn! We houden je op de hoogte. We wachten nog een concrete reactie van de gemeente af.

Antwoord

Voor een bomenklimparcours is begeleiding nodig, maar simpele touwbruggen vlak boven de grond zijn makkelijk te maken en veilig te gebruiken. Ook een touw om te schommelen is eenvoudig op te hangen en geeft veel plezier. Ik help graag met mijn bedrijf (Treade boomzorg) om ideeën te maken en te testen.

Antwoord

Wat een geweldig idee! Met Dex & Catootjes GYM bewegen wij iedere week buiten op de Goffert. We leggen iedere week zelf een parcours aan. Dit zou leuker, fijner en voor meer peuters toegankelijk kunnen zijn als er wat meer faciliteiten zouden zijn op de goffert!

Antwoord

Het is een fantastisch en mooi plan! Ik kom graag met de kinderen in het park om te picknicken en dit plan zou een hele mooie aanvulling zijn op het speeluitje.

Antwoord

Wat een prachtplan: op de rand van de Goffert een speeltuintje met veel natuurlijk materiaal! Een omheining (begroeide schutting? Struiken?) zou inderdaad kunnen zorgen voor een afscheiding met de drukke weg. Goed idee; ook voor ons in de Hazenkamp als rustpunt halverwege ons rondje Goffertpark!

Antwoord

Ik woon in hoog heseveld (vlakbij het goffertpark). Dit idee is niet alleen geweldig voor de mensen die in de killing en goffert wonen, maar ook voor alle mensen die graag met hun kinderen naar het park gaan! Jammer dat ik niet mag stemmen op dit geweldige idee!

Antwoord

Killing moet natuurlijk kolping zijn.

Antwoord

Beste Marjolijn! Bedankt voor je duidelijke bericht. We gaan ons best doen iedereen te enthousiasmeren! Dus alle mensen woonachtig in de Goffert/Kolping: like ons plan via een hartje! Alle mensen die buiten onze wijk wonen: Laat het via berichten weten als je ons plan ondersteunt :-) Bedankt!! Groeten, mede namens alle projectgroepleden, Anouk van Gastel

Antwoord
Idee is ingestuurd op 25-11-2018