Valkhofkwartier: Herinrichting Kelfkensbos

Kelfkensbos krijgt een make-over. Met meer groen, kunst en aandacht voor historie. Op dinsdag 6 februari hield de gemeente een informatieavond over de plannen voor het Kelfkensbos met het voorlopig ontwerp. Dit wordt nu met behulp van alle reacties uitgewerkt in een definitief ontwerp.

Op het Kelfkensbos spelen veel belangen. De markt staat er twee keer per week, er zijn evenementen, het is de entree naar het Valkhof Museum en het Valkhofpark, eronder is parkeergarage Kelfkensbos en het plein wordt omringd met horeca. Ieder heeft een eigen belang. Tegelijk is het een centraal plein voor de hele stad.

Van schetsontwerp naar voorlopig ontwerp

De afgelopen periode hebben we aan de hand van reacties op het schetsontwerp (eind 2022) en gesprekken met belanghebbenden het ontwerp verder ontwikkeld. Ook zijn er onderzoeken gedaan. De plekken voor de markt en evenementen zijn bekend, het groen en de bankjes zijn ingetekend, de aansluiting op het museum is uitgewerkt  en de kunstwerken hebben een plek gekregen. De presentatie van het voorlopig ontwerp met beelden en planning vindt u op deze pagina in de linkerkolom. Deze inrichting is nog niet definitief: De gemeente gaat de komende tijd de nieuw opgehaalde reacties bekijken en verwerken. Ook zijn we nog in gesprek met verschillende commissies (Beeldkwaliteit en Beeldende Kunst) en spreken we met belanghebbenden.

De planning van de uitvoering is afhankelijk van de verbouwing van het museum. De verwachting is nu dat de werkzaamheden aan het plein te starten in 2025, na de Vierdaagse. De herinrichting van het plein zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

Valkhofkwartier, Kelfkensbos en parken         

Het Kelfkensbos is onderdeel van het Valkhofkwartier. In de omgeving van het Kelfkensbos en het Valkhof is een hoop te zien en te beleven. Het is de plek waar iedereen kennis kan maken met de geschiedenis van Nijmegen. De komende jaren wordt het hele gebied stukje bij beetje aangepakt. De afgelopen jaren knapten we de Waalkade en de Lindenberghaven op en bouwden we het centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei.

Naast de nieuwe inrichting voor het Kelfkensbos gaan we de komende jaren aan de slag met de verbouwing van het Valkhof Museum en het Valkhofpark. Op dit moment realiseren we ook een fietsenstalling voor zo’n 1200 fietsen op de eerste etage van de parkeergarage Kelfkensbos .

Meer weten? Bekijk de Visie Valkhofkwartier via www.nijmegen.nl/valkhofkwartier.

Heeft u nog vragen of suggesties voor verbeteringen? Mail naar kelfkensbos@nijmegen.nl

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Voor vragen kunt u contact opnemen via e-mail kelfkensbos@nijmegen.nl. 

Reacties

Ongeveer op de plaats van de inrit van de parkeergarage lag, vermoedelijk al eeuwenlang, een poel. Poelen werden onder meer gebruikt bij het blussen van branden. Bovenaan de Molenstraat, in de "inham" bij de Tempelier, was er ook een. De poel op het Bos staat op de bekende vogelvlucht van Feltman van 1668. Ik denk dat het aan de uitstraling van het plein en de leefbaarheid ervan bijdraagt als er op dit plein op deze plaats een waterkunstwerk zou komen. Een stukje (heel) oud Nijmegen komt op die manier terug. Jammer dat je hier geen bijlagen, ic een foto kunt plaatsen, maar hier (mijn Dropbox) staat er een: https://www.dropbox.com/scl/fi/rwifrcem9th94554no3ln/Feltman-poel-op-kelfkensbos-1668-voor-mijn-wijkplan.jpg?rlkey=hh483qjja7n3wdksxuscqux1s&dl=0 Als dat niet wordt toegestaan, wat ik me kan voorstellen, wil dan zelf de foto bij de Bestanden zetten.

Antwoord

Zie laatste nieuws voor (Hartje Nijmegen) https://nijmegen-oost.nl/berichten/performance-en-fietstocht-vanuit-barbarossa-ruine

Antwoord

Mooie plannen en zeker een verbetering. Al eerder is er van meerdere kanten op gewezen dat tenminste op de tekeningen de Godenpijler ontbreekt. Of dat ook in de hoofden van de ontwerpers zo is, is de vraag. Er wordt niets over gecommuniceerd. Over het kunstwerk zal ieder een eigen mening hebben, daar is het ook kunst voor. Maar over de importantie van de twee Romeinse blokken mag toch geen twijfel ontstaan. Zelfs als ooit zou komen vast te staan dat deze geen bewijs vormen voor "Nijmegen oudste stad" dan nog zijn het unieke stukken die de ouderdom van de stad aangeven. Mocht het ontbreken van dit door Ram Katzir en Rutger Fuchs ontworpen kunstwerk aangeven dat het uit de gratie is, dan nog mogen tenminste de beide blokken niet ontbreken; zichtbaar voor iedereen, in een kubus in het park / op het terras of in de etalage van het museum zelf of hoe dan ook. Met een toelichting.

Antwoord

'Draagbaar Museum van de Romeinse Flora' In september 2023 vertrekken wij met een bakfiets vol Romeinse Bloemen en kruidenplanten vanuit het Valkhofpark naar de oude binnenstad. Wij hebben verschillende bijzondere wandelroutes voor het kunstproject uitgezet. Met het kunstproject willen wij zoveel mogelijk Nijmeegse stadsparken aantrekkelijker maken om het Romeins erfgoed door bloemen en kruidenplanten met geurbeleving te voorzien en verrijken. Ook delen wij aan de voorbijgangers in de route de Romeinse kruidenplanten uit, om de biodiversiteit van de oude binnenstad stad te helpen vergroten. Het kunstproject wordt gerealiseerd in goede samenwerking met de gemeente Nijmegen.Zie ook op https://nijmegen-oost.nl/berichten/hartje-nijmegen-voor-een-duurzame-stad-2023 Beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen, namens de werkgroep ''Hortus Civitatis

Antwoord

Beste, Aan de Hoogstraat (Kelfkensbos) is het plein vorig jaar aangepakt. Destijds is er een cirkel geplaatst met 2 Lindebomen. Hierover is wat ophef geweest, vooral over het aantal bomen. Veel vonden 2 bomen wat weinig, maar Lindes kunnen wel een enorme grote bereiken. Één van deze 2 bomen heeft het eerste jaar helaas niet gered. Nu zag ik dat deze boom vervangen is door een Gleditsia triacanthos. Deze wordt lang niet zo groot en zal zelfs over 100 jaar het plein nooit zo mooi vullen als 2 lindebomen samen. Daarnaast vraag ik me af een 1 lindeboom met 1 triacanthos een mooie symbiose gaat vormen. Ik denk niet dat de landschapsinrichter het zo heeft bedacht had. Begrijp me niet verkeerd, ik wil graag een zo mooi mogelijk vernieuwd Kelfkensbos voor onze stad. Dacht meld het even, dank!

Antwoord

Relatie met de plek. dat is de basis voor de totstandkoming van dit beeld. Gemaakt voor waar het nu staat. Dat kán dus niet ergens anders staan. Het is gemaakt voor hier.

Antwoord

"Narcisse Tordoir maakte deze 'tekening' van blauw geschilderd staal. Hij is ervan uitgegaan dat het beeld een relatie met de plek moet hebben. Vandaar dat hij gegevens uit de direkte omgeving van het plein, zoals architectonische details en landschappelijke elementen, combineerde met objecten die verwijzen naar het museum. Wie enige moeite doet, vindt een rechthoekig venster, een omgekeerd huisje, bomen en wolken. Alle elementen zijn door Tordoir op een vrije, intuïtieve manier tot een compositie samengevoegd. Voor de bezoeker die op weg is naar het museum vormt het kunstwerk een aardige introductie. Er zijn namelijk ook verrekijkers en loep-vormen te zien die het thema 'kijken' verbeelden. Ook zijn gezichtsfragmenten zichtbaar: oogkassen van opzij gezien met wolkjes die verwijzen naar denken en fantaseren. Met deze combinatie van details verwijst het beeld naar de activiteit, waaraan de museumbezoeker zich even later zal overleveren: kijken, beschouwen, reflecteren.".

Antwoord

Helemaal mee eens. Het beeld is gemaakt voor deze plek en gefinancierd met de toenmalige percentageregeling die samenhing met de bouw van het museum. Het beeld hoort hier. Herinrichting van het Valkhofkwartier zou hier rekening mee moeten houden.

Antwoord

Onze werkgroep 'Hortus Civitatis' ( Tuin van de Stad) heeft het plan ingediend bij de gemeente Nijmegen. Omschrijving ingediend plan; Wij willen graag in het Valkhofpark hier en daar diverse soorten geurende botanische biologische rozen aangeplant zien. Deze geuren verwijzen naar de beroemde, in Nijmegen geboren schilder,'Johan Maelwael' Stenenplein voor Museum het Valkhof Het stenen plein kan groener en mooier om rondom het stenen plein geurende Zilver linden bomen aan te laten planten. Bovendien komen daar ook de Stads bijen op af. Deze bomen zorgen ook voor de nodige verkoeling en schaduw. Barbarossa ruïne als DAGMuseum De Barbarossa ruïne gaat toegankelijk worden gemaakt door de gemeente Nijmegen. Deze toegankelijkheid kan benut worden om de 'Godin van de Flora' erin te presenteren. Zie verder op facebook pagina 'Hortus Civitatis'

Antwoord
Idee is ingestuurd op 28-10-2020