Valkhofkwartier: Herinrichting Kelfkensbos

De gemeente ontwerpt nu de nieuwe inrichting van het Kelfkensbos. Denk aan meer groen en aandacht voor geschiedenis. Op 20 oktober lieten we de eerste plannen zien en haalden reacties op. De Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo maakt de beelden voor het plein (link naar persbericht).

Op deze pagina (links) kunt u de presentaties zien van de informatieavond. Met de schetsontwerpen van Kelfkensbos en de plannen voor het Valkhof Museum, zowel de buitenkant als de binnenkant. Graag laten we u zien wat de plannen zijn in het Valkhofkwartier en nemen we u mee in de ontwikkelingen.

Reageren? valkhofkwartier@nijmegen.nl .

Valkhofkwartier, Kelfkensbos en parken         

In de omgeving van het Kelfkensbos en het Valkhof is een hoop te zien en te beleven. Het is de plek waar iedereen kennis kan maken met de geschiedenis van Nijmegen. De komende jaren wordt het hele gebied stukje bij beetje aangepakt. De afgelopen jaren knapten we de Waalkade en de Lindenberghaven op en bouwden we het centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei. Komende jaren gaat de gemeente aan de slag met het Valkhofpark, de verbouwing van het museum en het Kelfkensbosplein. Meer weten? Bekijk de Visie Valkhofkwartier via www.nijmegen.nl/valkhofkwartier

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

Voor vragen kunt u contact opnemen via e-mail valkhofkwartier@nijmegen.nl

Reacties

Relatie met de plek. dat is de basis voor de totstandkoming van dit beeld. Gemaakt voor waar het nu staat. Dat kán dus niet ergens anders staan. Het is gemaakt voor hier.

Antwoord

"Narcisse Tordoir maakte deze 'tekening' van blauw geschilderd staal. Hij is ervan uitgegaan dat het beeld een relatie met de plek moet hebben. Vandaar dat hij gegevens uit de direkte omgeving van het plein, zoals architectonische details en landschappelijke elementen, combineerde met objecten die verwijzen naar het museum. Wie enige moeite doet, vindt een rechthoekig venster, een omgekeerd huisje, bomen en wolken. Alle elementen zijn door Tordoir op een vrije, intuïtieve manier tot een compositie samengevoegd. Voor de bezoeker die op weg is naar het museum vormt het kunstwerk een aardige introductie. Er zijn namelijk ook verrekijkers en loep-vormen te zien die het thema 'kijken' verbeelden. Ook zijn gezichtsfragmenten zichtbaar: oogkassen van opzij gezien met wolkjes die verwijzen naar denken en fantaseren. Met deze combinatie van details verwijst het beeld naar de activiteit, waaraan de museumbezoeker zich even later zal overleveren: kijken, beschouwen, reflecteren.".

Antwoord

Helemaal mee eens. Het beeld is gemaakt voor deze plek en gefinancierd met de toenmalige percentageregeling die samenhing met de bouw van het museum. Het beeld hoort hier. Herinrichting van het Valkhofkwartier zou hier rekening mee moeten houden.

Antwoord

Onze werkgroep 'Hortus Civitatis' ( Tuin van de Stad) heeft het plan ingediend bij de gemeente Nijmegen. Omschrijving ingediend plan; Wij willen graag in het Valkhofpark hier en daar diverse soorten geurende botanische biologische rozen aangeplant zien. Deze geuren verwijzen naar de beroemde, in Nijmegen geboren schilder,'Johan Maelwael' Stenenplein voor Museum het Valkhof Het stenen plein kan groener en mooier om rondom het stenen plein geurende Zilver linden bomen aan te laten planten. Bovendien komen daar ook de Stads bijen op af. Deze bomen zorgen ook voor de nodige verkoeling en schaduw. Barbarossa ruïne als DAGMuseum De Barbarossa ruïne gaat toegankelijk worden gemaakt door de gemeente Nijmegen. Deze toegankelijkheid kan benut worden om de 'Godin van de Flora' erin te presenteren. Zie verder op facebook pagina 'Hortus Civitatis'

Antwoord
Idee is ingestuurd op 28-10-2020