natuurspeeltuin Brakkenstein

Beste buurtbewoners,

Zoals eerder aangekondigd hebben we de mogelijkheid van de gemeente gekregen om wat extra wensen voor de natuurspeelplek te realiseren.

We gaan een ‘klimparcours’ realiseren, waar wij erg enthousiast over zijn (zie schets).

Tevens zal de glijbaan opgeknapt worden en eventueel nieuwe houten palen als doeltjes geplaatst worden.

 

Op zondag 7 oktober hebben we jullie hulp nodig!

We gaan dan (een deel) van de bomen die we nodig hebben voor het ‘klimparcours’ schillen (van hun schors ontdoen). Dit is erg arbeidsintensief en op die manier kunnen we meer realiseren omdat we flink veel geld besparen door dit vanuit de buurt te doen. We hebben minimaal 15 personen nodig om het werk voor die dag gedaan te krijgen, dus reserveer 7 oktober in je agenda!

We starten om 10:00 uur en eindige rond 16:00 uur, uiteraard kun je ook een paar uur komen helpen, alle hulp is welkom!

Kun je ons per mail laten weten of je verwacht zondag 7 oktober te kunnen komen helpen?

 

Wij zorgen voor het juiste gereedschap (en de bomen) voor deze dag.

 

Mocht je vragen hebben dan kun je ons bereiken via natuurspeelplek@hotmail.nl

 

Met vriendelijke groet,

Steven, Nicoline, Elles en Jeroen

 

16-2018:

We hebben afgelopen woensdagavond (bewonersavond) met diverse buurtbewoners gesproken over wensen voor uitbreiding van de natuurspeelplek. Het was leuk om te horen dat er veel buurtbewoners met veel enthousiasme de natuurspeelplek bezoeken!

We hebben gezamenlijk een aantal mogelijkheden benoemd (in willekeurige volgorde) die we, als er budget beschikbaar zou komen, nader uitgewerkt zouden moeten worden:  

·       Nieuwe anti-hondenpoepbordjes

·       Klim en klauterwerk/iets om tegen aan te klimmen

·       Touw op je aan op te trekken (om de heuvel van de glijbaan om te komen)

·       Nog wat meer veldbloemen inzaaien

·       Houten stammen op de doelpalen

·       Een brug van stammetjes met touwen om je vast te houden

·       Opknappen glijbaan (zand aanvullen rondom de glijbaan)

·       ‘zandbak’ opknappen van nieuw (wit)zand voorzien

·       Wat kleinere boomstammetjes tussen de boomstammen (waarmee je naar de heuvel toe kan lopen)

·       Een waterpomp (hierbij is de vraag aan de gemeente of dit realiseerbaar is, aangezien het grondwater erg diep zit en het een waterwingebied is)

Tevens waren er ideeën (vanuit andere ‘groepjes’) om in het gebied achter de natuurspeelplek (richting spoor) fruitbomen te planten en eventueel te kijken of daar een soort buurtmoestuin zou kunnen komen.

De gemeente geeft aan dat het belangrijk is dat buurtbewoners deze (of andere) wensen/ideeën ‘ liken’ (het hartje aanklikken) zodat het zichtbaar is dat er veel draagvlak voor is.

Mochten er vragen zijn dan kan je mij mailen (natuurspeelplek@hotmail.nl) of een bericht achter laten op ‘ mijnwijkplan’ .

Met vriendelijke groet,

Jeroen Bendermacher

***************************************

Beata Stawiarska:

Ik las op mijnbrakkenstein.nl dat er een budget vrij is gekomen voor Brakkenstein.

Zelf heb ik een idee om dat geld te besteden aan het uitbreiden van de natuur speeltuin (bij Driehuizerweg). Ik woon al 7 jaar in Brakkenstein met mijn man en een dochter van 2, ik zie dat er steeds meer jonge mensen met kinderen komen wonen en ik mis een beetje een laagdrempelige ontmoetingsplek.

We hebben wel een mooie speeltuin in Heumensoord, maar daar loop ik niet zomaar naar toe met een klein kindje. Het zou prachtig zijn om een speeltuin te hebben die vergelijkbaar zou zijn met die van Groenewoud (hoek Van Haapsstraat/Valkenburgseweg), dus mijn idee zou zijn om onze natuurspeeltuin uit te breiden met wat meer speeltoestelen.

Hopelijk zijn er meer bewoners die mijn idee leuk vinden en staat de gemeente hier open voor. 

 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Budget

  • speeltoestel, zand, doelpalen

    In 2018
    project.budget.fields.is_assigned-alt

Feedback van de gemeente

De speeltoestellen zijn naar ieders tevredenheid geplaatst.

Diverse speeltoestellen worden nu besteld. Ik verplaats de wens daarom naar In Uitvoering.

Vrijdag 25-6 hebben we de prioritering van de wensen besproken. De grootste wens is een klimtoestel, a la Heumensoord, maar wat kleiner. Daarvoor wordt nu een offerte opgevraagd. Als dat toestel wordt gebracht, dan wordt er ook nieuw zand bij de glijbaan gestort. In het najaar wordt gekeken naar nieuwe boomstammen voor de doeltjes. Als er in het najaar nog wat geld over blijkt te zijn van het wijkbudget dan wordt gekeken naar de overige wensen.

Vrijdag 25 juni hebben we een afspraak om hier nader over door te praten.

Gezien het grote aantal likes en opmerkingen en het feit dat de natuurspeeltuin goed bezocht wordt door veel mensen uit Brakkenstein, gaan we bespreken welke ideeen we dit jaar uit gaan voeren. Om het budget zo veel mogelijk te verdelen over de meerdere ideeen in de wijk kunnen we wellicht een aantal ideeen nu uitvoeren en anderen voor volgend jaar bewaren. Samen zullen we dus een keuze moeten maken. Ik maak via de mail een afspraak om langs te komen en eea te bespreken.

Dank u voor het plaatsen van uw idee op mijnwijkplan. Fijn dat u ons digitale platform hebt gevonden! Het is belangrijk dat uw idee ondersteund wordt door de wijk / wijkbewoners. Probeer uw buurtgenoten naar mijn wijkplan te krijgen voor het uitdelen van hartjes en te reageren op uw idee! Succes!

Reacties

Zou het nog mogelijk zijn om een picknicktafel en prullenbak te plaatsen in de natuurspeeltuin? En een aantal (speel)boomstammen zijn verrot en zien er niet meer zo mooi uit. Dus ik mis een beetje het onderhoud van deze toffe plek. Zonder onderhoud ben ik bang dat de speeltuin er hard op achteruit gaat.

Antwoord

Beste Romy, Bedankt voor je suggesties! - met de bewoners die aangrenzend aan de speelplek wonen is afgesproken geen bankje/picknicktafel te plaatsen. Zij zijn bang dat dit hangjongeren aantrekt. Wat betreft het onderhoud: - normaal is er één of twee keer per jaar een actie om samen met bewoners de speelplek op te ruimen en te onderhouden. Vanwege de Corona-perikelen is dat dit jaar niet doorgegaan. We verwachten in het voorjaar weer een ochtend/middag te kunnen organiseren. - het is een natuurspeelplek. En in de natuur vergaan dingen. De boomstammen zijn nog voldoende veilig, maar beginnen inderdaad op te raken. We nemen het mee in de plannen voor 2021.

Antwoord

Het gras staat ontzettend hoog waardoor de Speeltuin nu ontoegankelijk is. Er is al weken niet meer gemaaid. Ook veel van de houten balken zijn afgebrokkeld en niet meer bruikbaar. Ja dat gebeurt in de natuur, maar nu komen er geen kindjes meer dus streef je je doel voorbij. Erg jammer dat deze speeltuin zo verloederd is en er geen onderhoud wordt gepleegd.

Antwoord

Beste Romy,De gemeente heeft aangegeven dat er uiterlijk deze week weer gemaaid gaat worden en dat er volgend jaar frequenter gemaaid zal gaan worden.Ook is er inmiddels de toezegging van de gemeente om de boomstammen te gaan vervangen, dus ook dit is in gang gezet. Dus met deze maatregelen wordt de Natuurspeelplek weer netjes.

Antwoord

Top, wat fijn! We kijken er naar uit om weer naar deze speeltuin te kunnen gaan.

Antwoord
Gepromoveerd naar In uitvoering op 02-10-2018

Dag, ik heb zelf geen kinderen, maar ik zie wel veel opgroeiende kinderen die denk ik behoefte hebben aan ern trapveldje, waar ze ballen kunnen schieten tegen een muurtje of doel: het plaatsje achter Roomsch Leven waar dat mogelijk is, in onbruikbaar gemaakt door parkeerplaatsen voor onderwijzend personeel en begroeiing van de muur !

Antwoord

wat leuk om te lezen dat het uitgevoerd wordt, ben er blij mee :)

Antwoord

Fijn dat we al aardig wat stemmen hebben en dat er interesse is in dit project. Gemeente gaat met ons hierover nog in gesprek, ook gaan ze rekening houden uiteraard met de wensen en risico's. Wat de picknitafel/een bank betreft ben ik met u eens, Mariet De Vocht. Ik zag ook dat er een tuinbank staat aan de rand van de speeltuin (geen idee door wie geplaatst?) en heb niet gemerkt dat het overlast creert.

Antwoord

Nog even over de picknicktafel.. ....Ik zie de tafel niet staan in het rijtje uitbreidingsmogelijkhedem van de speeltuin. Het argument 'overlast' is bekend, maar is denk ik niet echt een probleem. De nieuwe ideeen zijn wat kans op overlast ook risicovol. Ik zou het als oma heel fijn vinden als ik kan zitten op een bank terwijl mijn kleinkind speelt. Ik kan ook op een kleedje op de grond gaan zitten. Maar dat is tamelijk onhandig. Of gewoon een houten bank zoals op het speelveldje staat, is ook prima. Ik denk dat andere (oppas)grootuders daar ook wel blij mee zullen zijn. Heerlijk met de picknicktas naar de natuurspeeltuin. Kinderen lekket spelen en opa en oma krantje lezen op het bankje of aan de tafel. :-)) Groet, Mariet de Vocht

Antwoord

Fijn dat het aandacht heeft. Gr. M de Vocht

Antwoord

Gelukkig vanavond al wat doorgesproken een prima idee om dit project weer wat de optimaliseren

Antwoord

Mooi dat er al een stichting is en al uitbreidingsideeen. Zelf zou ik niet zo bang zijn voor jongeren die overlast kunnen veroorzaken. Daar is nu ook geen sprake van. Ik kom er daar zzowat dagelijks. Heel af en toe zie ik wat jongeren een beetje hangen. Zonder problemen overigens. Er is nu ook veel gelegenheid voor hen om te hangen, boomstammen, heuveltjes e.d. Een picnicktafel zal dat niet bevorderen denk ik. En ik denk verder dat er in verhouding meer ouders en kinderen blij zullen zijn met zo'n tafel dan dat jongeren er overlast veroorzaken. Helaas kan ik niet op 30 mei, vandaar mijn lange antwoord. Vr.gr.M. de Vocht, Brakkensteinweg.

Antwoord

Tweede deel van het bericht: Wij hebben ook gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden en daaruit is onderstaand (wensen)lijstje naar voren gekomen: Nieuwe anti hondenpoepbordjes, Klim en klauterwerk/iets om tegen aan te klimmen, Touw op je aan op te trekken, Een ‘blote voetenpad’, Zwerfkeien, Nog wat meer veldbloemen, Een waterpomp, Een houten schommel voor kleinere kinderen, Een houten wipwap, Een brug van stammetjes met touwen om je vast te houden, Opknappen glijbaan, ‘zandbak’ opknappen van nieuw (wit)zand voorzien, Houten stammen op de doelpalen. Als ik kijk naar jullie ideeën dan zouden de fruitbomen en natuurlijke speeltoestellen goed passen bij de uitgangspunten. Zaken als picknickbanken en schuilmogelijkheden hebben we destijds bewust niet geplaatst om het niet aantrekkelijk te maken voor ‘hangjongeren’. Ik ga aanstaande woensdag (30 mei) naar de bewonersavond, dus wellicht spreken we elkaar daar nog. Vriendelijke groet, Jeroen Bendermacher

Antwoord

Leuk dat jullie meedenken over uitbreidingsmogelijkheden voor de natuurspeelplek! Samen met een aantal buurtbewoners hebben we een aantal jaar geleden het initiatief genomen om de natuurspeelplek te realiseren. Wij hebben dit gedaan i.o.m. buurtbewoners. We hebben daarbij een aantal uitgangspunten opgesteld waaraan de natuurspeelplek aan moest voldoen: Natuurlijk spelen, Doelgroep 2-10(12) jaar, Niet uitnodigend voor ‘hangjongeren’. We hebben ook een stichting (natuurspeelplek brakkenstein) in het leven geroepen om ook de toekomst en het beheer van de natuurspeelplek goed te kunnen regelen. Zie hieronder het tweede deel van mijn bericht:

Antwoord

Leuk idee om de natuurspeeltuin uit te breiden. En dan meteen een picknicktafel erbij plaatsen. Een ander idee dat hierbij aansluit is om op het terrein achter de natuurspeeltuin richting spoor, waar af en toe de schapen lopen, fruitbomen te planten. Niet alleen kersen, appels en (kwee)peren maar ook wal- en hazelnoten. Leuk voor kinderen om te zien hoe fruit groeit en leuk voor iedereen om te plukken en te oogsten. Vr. gr. Mariet de Vocht

Antwoord

Het natuurspeelterrein aan de Driehuizerweg (ingang tegenover de Brakkensteinweg) is een unieke plek aan de rand van onze woonwijk. Fijn om te horen dat er ideeën zijn om ervoor te zorgen dat dit terrein mogelijkheden biedt voor verschillende doeleinden: spelen in natuurlijke omgeving voor kinderen, een fruitboomgaard voor iedereen, 'n ontmoetingsplek met picknickbanken. Ik vind dat er bij al deze plannen best rekening gehouden mag worden met het Nederlandse weer en met de noodzaak om een toilet te kunnen bezoeken. Een schuilmogelijkheid (afdak) en een toilet (met minimaal onderhoud), verscholen in de bosrand, zou pas echt duidelijk maken dat de betekenis van deze plek aan de rand van Brakkenstein serieus genomen wordt door gebruikers en gemeente. Laten we hopen dat het er echt van komt om samen onze wensen te realiseren! Vriendelijke groet, Jan Dijkman

Antwoord

Beste buurtbewoners, samen met Jeroen Bendemacher ben ik één van de initiatiefnemers van de natuurspeelplek. Het opzetten van de speelplek gaf toendertijd behoorlijk wat weerstand, onder andere omdat bewoners potentieel overlast zagen door bijv. hangjongeren. Ook met de bewoners van het landgoed zijn afspraken gemaakt. Gelukkig hebben we geen overlast en hebben we nog maar één keer echt schade gehad door vandalisme. Toch wil ik iedereen attenderen op de afspraken die er zijn gemaakt. Van een aantal zaken die nu worden genoemd is toen afgesproken die niet te plaatsen. Dit betreft: pickniktafels, bankjes, grote speeltoestellen. Speeltoestellen moeten ook een "natuurlijk kar

Antwoord

vervolg bericht: speeltoestellen moeten ook een "natuurlijk karakter" hebben. Verder moeten we bedenken dat de stichting met hulp van de bewoners de speelplek beheren en onderhouden (m.u.v. gras maaien). Fijn dat er een hoop ideeën zijn en als stichting en beheerder van de speelplek willen we graag onderhoudsarme en natuurlijke toevoegingen, samen met u en de gemeente, oppakken en realiseren.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 01-05-2018