Levend Groen is goed voor een mens

Dag, 

Heel blij ben ik met de uitnodiging een idee in te dienen voor het Castellaplein in Bottendaal.

Mijn gedachten: Ik woon aan het plein via de Ruyterstraat 84. Mijn achteruit komt uit op het plein. Het plein kent enige gezelligheid door Brood op de plank, maar verder is het niks. Zo'n steenwoestijn, dat wordt ook veel gezegd! We missen leven, het is wat doods. De aukoestiek van zoveel steen is neerslaand, ketsend en hard. Zeker als spelende en roepende kinderen van de opvang zich uitleven.

Ideen: Een boom, een waterpartij. Is het mogelijk grote bakken met bv olijfbomen te plaatsen die de gemeente water geeft? In ieder geval bomen die ook de harde wind kunnen verdragen in de winter en het najaar. 

Is het mogelijk zoals op de planade van de v Schaeck Mathonsingel halfronde houden banken te plaatsen, langszij wat verhogingen te maken, met leuke struiken, wat afgewisseld met gras. Hier en daar een klein- soortige boom?

Het zou zoveel uitstraling, levendigheid meer geven, wat vogels lokken. Ook iets van een waterloop zou fantastisch zijn, of een kalm borrelende fontein. Het lijkt mij voor heel de buurt dan een fijn plein worden om te verblijven, wat te flaneren, te genieten.

Het zou ontmoeting, sociale verbinding tussen mensen bewerkstelligen. Ook voor geriatrische ouderen van het kleinschaligwoon project aan het plein en zij die begeleid wonen in dit project zou het een fijne plek zijn om te vertoeven, meer geïntegreerd te raken in Bottendaal. Fijn even buiten zitten op het plein wel/niet met rolstoel en begeleider. 

Grote vraag: Is men bereid daar geld voor vrij te maken  - voor menslievende waarden?

Natuurlijk moet er dan een goede overeenkomst van onderhoud zijn met de gemeente, zeker in tijden van droogte. 

 

Wie weet, wie niet waagt wie niet wint. Vergroening is een doel in Nijmegen. Hier ligt een kans. In afwachting, vriendelijke groet, 

 

Cis Pater, cispater@hotmail.com

 

Initiatiefnemer
Deelnemers

Feedback van de gemeente

Op 28-9 hadden wij een leuk gesprek met meerdere bewoners en mijn collega van Operatie Steenbreek. Ik zoek intern een tekenaar die de vele ideeen uit kan werken. De ideeen worden daarna met de wijk besproken.

Op 28-9 spreken mijn collega van Operatie Steenbreek en ik met de initiatiefnemers over de mogelijkheden.

Update 14/8: Dankzij de vele enthousiaste en positieve reacties op deze wens willen we graag een afspraak maken om samen te kijken naar de wensen en mogelijkheden om het Castellaplein te vergroenen. Hierbij is ook de groenopzichter aanwezig om te kijken wat technisch mogelijk is. Ook de beheerder van de parkeergarage wordt uitgenodigd voor deze afspraak. Er wordt contact opgenomen met de initiatiefnemer voor het inplannen van de afspraak. Zodra de datum en tijd bekend zijn leest u het op MijnWijkplan. Iedereen die geïnteresseerd is kan aansluiten.

Update 8/8: Wat leuk om de enthousiaste reacties te lezen. Zoals Ria Wesselink in haar wens al aangeeft ligt er onder het plein een parkeergarage. De parkeergarage is in beheer van de VVE van de appartementen aan het Castellaplein. Wanneer we het plein aan willen pakken is het belangrijk dat de VVE hiervoor toestemming geeft. Daarna kunnen we onderzoeken wat technisch mogelijk is op deze plek. Is er al contact geweest met de VVE? Of is het mogelijk dat er contact opgenomen wordt? Ik lees het graag in de reacties.

Dank u voor het plaatsen van uw idee op mijnwijkplan. Fijn dat u ons digitale platform hebt gevonden! Om aanspraak te maken op het wijkbudget, is het belangrijk dat uw idee ondersteund wordt door de wijk / wijkbewoners. Probeer uw buurtgenoten naar mijn wijkplan te krijgen voor het uitdelen van hartjes en te reageren op uw idee! Zijn er buurtgenoten die willen helpen met het onderhouden van het groen? Ik lees het graag terug in de reacties. Succes!

Reacties

Gepromoveerd naar In uitwerking op 07-09-2018

Maar niet iedereen vindt het plein een steenwoestijn: ik niet, ik vind de openheid en stedelijkheid van de hoofdas juist mooi in de huidige vorm, en er zijn meer mensen die dat vinden. Ik zie wel mogelijkheden voor vergroening (zoals bijv nog een extra plataan, waar deze ooit ook was voorzien en geplant). En geen grap: wat mij betreft hoeft er ook niet zo vaak tussen de stenen het onkruid te worden gewied, als DAR nu doet: dat is een spontane en sympatieke vorm van groen, waarvan wat mij betreft niet nodig is het (zo vaak) te bestrijden. Maar laten we het inderdaad mondeling bespreken, dat praat vast makkelijker: ik zie dat de gemeente daarvoor een datum gaat plannen dat is mooi.

Antwoord

Zoals ik ook al bij het plan van Ria Wesselink heb aangegeven. Zomaar van alles neerzetten op de Castellastraat (en niet plein) is geen optie. Er moet voldoende bewegingsruimte zijn voor hoogwerkers, brandweerauto's e.d. Meer groen vind ik ook prima, maar er moet wel goed gekeken worden naar waar het kan. Bovendien vind ik het persoonlijk niet zo doods als het hier wordt voorgesteld. Het gevoel van ruimte vind ik zelf prettig en past bij het industriële karakter van de fabriek die er ooit stond.

Antwoord

Hoi Cis, wat een mooie en veelzijdige plan :-) het Castellaplein kan inderdaad veel groen gebruiken aangezien de leegte en akoestiek. Ben ook graag bereid om mee te helpen en met onderhouden.

Antwoord

Hey,hey dobbelen-bewoners ik ben helemaal voor een groen Castellaplein en kan en zal bij realisering graag de handen uit de mouwen willen steken.

Antwoord

Ook ik ben een voorstander van een groener (en daardoor-zoals Cis aangeeft- een socialer, gezelliger) Castellaplein. Het is al mooi van zichzelf, maar dan slechts op de industriële manier. Nu werken en wonen er mensen op een andere manier en het plein kan , als het wat natuurlijker en vriendelijker oogt,een mooie(re) samenkomstplek worden. Goed plan dus, Cis , en ik wil graag (naar beste kunnen) aan het eventuele onderhoud bijdragen.

Antwoord

Hallo Cis en andere Dobbelman-bewoners, Ook ik had al een plannetje ingediend, maar liet het erg open. Mijn idee zou samengevoegd kunnen worden met die van jou! Zie https://nijmegen.mijnwijkplan.nl/bottendaal/project/groen-castellaplein

Antwoord

Hoi mede Bebo-ers. Ik kijk vanuit mijn raam op drie prachtige bomen op het Castellaplein. Ik geniet er iedere keer enorm van. Het Castellaplein is prachtig! En mag wat mij betreft groener. Bakken met bomen, bloemen: graag! Ik wil zeer zeker iets adopteren en daarmee de verantwoordelijheid voor het onderhoud van dat stukje op me nemen

Antwoord
Idee is ingestuurd op 13-07-2018