Fietsenstalling voor toegankelijke stoep en mooier straatbeeld

Bij deze willen wij een initiatief presenteren om de toegankelijkheid en het straatbeeld van de graafsedwarsstraat te verbeteren.

Situatie:
Op de Graafsedwarsstraat wonen veel studenten, stellen en gezinnen met kinderen. Deze wonen vaak boven elkaar in een hoog, maar smal herenhuis. Begrijpelijkerwijs passen niet alle fietsen in de kleine pitoreske voor- en achtertuintjes. Hierdoor worden veel fietsen tegen hekken en lantaarnpalen geplaatst. Met als gevolg: 
- Stoepen zijn minder toegankelijk. Dit is jammer van de ruimte en minder veilig (rolstoelen en kinderwagens moeten over de weg).
- Veel mensen moeten hun voortuin noodgedwongen gebruiken als fietsenstalling. Het straatbeeld wordt nóg gezelliger en beter passend bij de bottendaalse sfeer wordt, wanneer ook deze tuintjes niet volledig gebruikt hoeven te worden als fietsenstalling. Dit komt de cohesie en saamhorigheid in de buurt ten goede. Denk aan: burencontact door plaatsing van een bankje in de tuin, of een prettiger straatbeeld door groenere tuinen te maken (plaatsing bomen, planten en bloemen).

De oplossing!
Bij ons in de straat ter hoogte van nummer 37 (u begrijpt nu hoe wij op het idee zijn gekomen) is een doorgang voor voetgangers richting het plein bij Brood op de plank. Het wordt echter weinig gebruikt. Haast een stuk loze ruimte. Op de foto is deze plek te zien. We denken dat hier goed een fietsenstalling kan worden geplaatst. Dit past ook mooi in het straatbeeld. Tegenover staat al een klein fietsenrek voor medewerkers van De Globe (groen gemarkeerd). Wanneer de andere kant deels of geheel gevuld wordt met een fietsenstalling in dezelfde stijl staat dit goed. Buurtbewoners met ruimtegebrek kunnen hier dan gebruik van maken, evenals bezoekers van de Globe (vaak staan hun fietsen nu tegen lantaarnpalen en dergelijke). 

Dus:
- Beter straatbeeld
- Meer toegankelijke stoep
- Prettiger wonen

Initiatiefnemer

Deelnemers

Feedback van de gemeente

De gemeente Nijmegen is terughoudend met het plaatsen van extra fietsenklemmen in de openbare ruimte. Uit ervaring blijkt dat dit meer wees- en fietswrakken aantrekt. Dat geeft een rommelig beeld. Dit idee is besproken in de projectgroep die gaat over Fiets parkeren in Oost. Alleen verzoeken van bewoners die geen enkele mogelijkheid hebben om hun fiets op eigen terrein te stallen, worden in overweging genomen. En dat is hier niet het geval. Hoewel wij natuurlijk wel begrijpen dat het niet ideaal is om je fiets in de voortuin te moeten stallen. Om deze reden én omdat er bezwaren uit de buurt zijn, wijzen wij dit idee helaas af.

Reacties

Slecht plan. Voorgestelde oplossing is een pure verplaatsing van het problem naar de buren. De genoemde "plus-punten" : straatbeeld, toegangkelijkheid en woongenot betekenen direct een verslechtering van de situatie voor de buren.

Antwoord

Slecht idee. Strookt niet met de vormgeving van gebouw door architect en de kunstenaars die deze buitenomgeving hebben verfraaid. Plus hou de ruimte vrij voor calamiteiten zoals toegang van brandweer. Wellicht is het idee om voor de deur van 37 een autoparkeerplek op te geven voor een fietsenstalling.

Antwoord

Als bewoner van het bewuste pand ben ik tegen het plaatsen van een fietsenrek. Doorgang wordt belemmerd en het wordt rommelig. Dit betreft een van de oudste fundamenten van het terrein. Een architect heeft haar uiterste best gedaan om een architectonisch hoogstandje te leveren. Met mooi metselwerk en vakverdeling. Graag behouden.

Antwoord

Mee eens om fietsen uit de tuinen te halen en trottoirs wandelvriendelijker te maken. In deze wijk wonen ook veel rolstoelers, hoe kunnen zij stabiel hun weg vinden naar de Castellastraat? Toch is het gevraagde niet de oplossing, het lijkt mij geen prettig beeld om daar altijd naar te kijken!! Deze doorgang is vrij te maken voor ambulances, brandweer, glazenwassers, hoogwerkers, verhuisbedrijven voor álle aanwonenden van de Castellastraat!! En dat zijn er heel veel. Het straatbeeld in de Graafsedwarsstraat zou anders zijn, wanneer er meer beleid is t.a.v. weghalen van zwerffietsen en verkamering.

Antwoord

Het lijkt een prima idee, maar a. de plek is toch echt een doorgang, waar ook nooddiensten gebruik van moeten kunnen maken; b. het aantal fietsen in de wijk overstijgt ruim de hoeveelheid plekken die kunnen worden gerealiseerd en dat komt m.n. door de verkamering. Dus dit zou een druppel op een gloeiende plaat zijn. Het zou daarom beter zijn als de gemeente een plan van aanpak heeft voor het hele fietsparkeren, incl. aansluitingen voor het opladen van elektrische fietsen, in Bottendaal en dus niet kiest voor een hap-snap oplossing door her en der wat rekken te plaatsen. c. fietsen die duidelijk al een hele tijd niet gebruikt zijn (weesfietsen die omslingerd zijn door planten bijv.) blijven maar staan. De gemeente wil die niet weghalen, dat gebeurt alleen in het centrum. Het zou al een hele opruiming zijn als die fietsen wel worden weggehaald.

Antwoord

Wat een geweldig idee! Het zou het straatbeeld aanzienlijk verbeteren en is veiliger en socialer wanneer de stoep volledig vrij is voor minder-validen en kinderwagens.

Antwoord

Een extra ruimte voor een fietsrek zou zoveel rust en ruimte bieden aan onze straat! Het zou er opgeruimder uitzien en de mooie hekwerken zouden er mooier bijstaan.

Antwoord
Idee is ingestuurd op 25-05-2020