We, buurtbewoners en mezelf, zijn het spuugzat. De hele wijk lijkt wel op Napels aan de Waal tijdens een staking van de afvalophalers (zie de foto's, dit was in een straal van 30 meter om mijn huis).
Ik heb meerdere ideeën:
Ondergrondse afvalcontainers (eventueel met een camera) op de plaatsen waar GFT-bakken staan.
Transparante zakken i.p.v. de oranje zakken (statiegeldverzamelaars zien een lege fles zonnebloemolie/azijn aan als statiegeldfles).
Stoppen met gescheiden afval. In diverse gemeenten zijn ze inmiddels gestopt en overgegaan naar achteraf scheiden.
Ik maak zelf veel gebruik van de app 'Buitenbeter', deze is gekoppeld aan 'Meld en herstel' van onze gemeente. De berichten komen dan bij DAR terecht. Maar de DAR is niet het probleem, zij doen hun best.
Omdat het kabinet niet opschiet met het verhogen van het statiegeld én de Statiegeld Alliantie traag is met het regelen van nieuwe/extra inleverpunten (en bergen geld aan het tellen is). Ik verwacht niet dat daar de komende jaren iets in gaat veranderen.
Andere ideeën om onze wijk schoon, schonen, te krijgen zijn uiteraard welkom!
Feedback van de gemeente
Gemeente Nijmegen
3 maanden geleden
Beste initiatiefnemer,
Uw idee wordt intern uitgezet naar de juiste afdeling. In verband met de vakantieperiode zal een antwoord iets langer op zich wachten. Zodra er nieuws is, ontvangt u een mail.
Reacties
M. Derks
Centrum
1 week geleden
Ik heb hele goede ervaringen met consequent melden aan de gemeente door zowel mezelf en andere wijkgenoten die tegen verloedering van Bottendaal zijn. Zelfs de tokkies stopten met hun grofvuil en kapotte glaswerk rondom de GFT cocon plaatsen nadat ik hen daarop had aangesproken.
Dat is wat ik hier wil delen. Evenals dat ik slechte ervaringen heb met Talis die niet is geïnteresseerd in leefbaarheid.
Dit alles speelde af voordat er statiegeld kwam op blikjes en plastic flessen. Sindsdien worden er in het hele land zakken open getrokken. Dat kan eenvoudig worden opgelost als eenieder niet meer iets met statiegeld in die zakken doet. Kortom: zijn afval correct aanbiedt.
14 meldingen is erg weinig. Toen mijn omgeving in een vuilnisstortplaats veranderde melden we om de paar dagen en daar was handhaving blij mee. Met de meld en herstel app van de gemeente kost het je weinig energie.
Echter de huurders met antisociale trekken zagen me melden waardoor ik van een rolstoelafhankelijke huurster, die mij en haar buren dag na dag, jarenlang treiterde, een agressieve tirade over me heen kreeg. Ook de andere vervuilers namen het me kwalijk dat ik melding deed.
Ik heb incidenteel op fatsoenlijke wijze huurders van Talis aangesproken omdat sommige mensen onbewust hun afval verkeerd aanbieden. Echter ze wisten heel goed hoe het hoort en zijn gemakzuchtig.
Talis nam het me kwalijk dat ik huurders had aangesproken op hun gedrag. Deze woningcorporatie schaart zich jarenlang achter grenzeloze, onopgevoede, asociale huurders die en handhaaft niets. Huurders die zich inzetten voor leefbaarheid worden lastig gevonden en krijgen met een smerig spelletje te maken.
Jeetje, ik dacht dat dit een initiatief was waar mensen konden meedenken aan een oplossing. Geen vergelijking van bij wie het ‘t ergste is. Ik hoop dat er snel een oplossing komt voor iedereen, fijn dat er mensen zijn die zich hiervoor inzetten.
Ik heb ruim 22 jaar in Bottendaal gewoond. Vanaf mijn komst zag ik dat de tokkies in mijn directe omgeving structureel hun grofvuil (kapot glaswerk, verroeste droogrekken, plastic kerstboom, stofzuiger, zak met vlees, “schilderij”, enz.) rond de GFT cocon plaatsten. Volgens wijkgenoten, die er langer dan ik wonen, deden ze dat 35 jaar lang. Toen hun grofvuil vuil ging aantrekken ben ik me gaan inzetten tegen de verloedering van de wijk. Men kon namelijk nog amper met de fiets, kinderwagen of rolstoel over het trottoir naar huis.
Er was in de Jan van Speykstraat een succesvolle pilot met sloten op de GFT cocon en op mijn verzoek naar de gemeente en de DAR werd dat voortgezet bij de GFT cocon in de straat waarin ik heb gewoond. Tevens gingen wijkgenoten en ik gebruik maken van de meld en herstel app van de gemeente waardoor er
afvalcoaches werden ingeschakeld.
Dat heb ik geweten! Ik werd zwart gemaakt door de huurders van Talis die willens en wetens hun afval verkeerd aanbieden
En wat deze huurders, die antisociale trekken hebben, vertellen weegt zwaarder bij Talis dan wat sociale huurders vertellen, in hoeverre ze überhaupt hun verhaal mogen doen.
Het hoofd van het tokkie gezin is jarenlang actief bij een groene partij in Nijmegen. Hij was zelfs een ambtenaar en zijn 3, inmiddels volwassen, kinderen zijn dat ook. Echter ze vinden dat er voor hen geen enkele regel of wet telt.
Tot de dag van vandaag gedraagt het hoofd van het tokkiegezin zich intimiderend naar de huurder van het appartement naast hun eengezinswoning. Dat deed hij bij mij ook en ook bij de huurder die er voor mij woonde. Hij krijgt geen gedragsregels van Talis opgelegd want slecht gedrag, waaronder tevens intimidatie naar personeel van Talis toe, wordt beloond.
Bottendaal wordt omschreven als een gemoedelijke, gemêleerde wijk. Dat is deze wijk al tientallen jaren niet meer. Onwetende noemen de wijk zelfs een voorbeeld wijk. Hard gelag.
Ik wilde eigenlijk hetzelfde probleem hier kwijt, maar dan over de wijk waar ik woon: Grootstal. Dit jaar heb ik al 14 meldingen gedaan bij Meld en Herstel wegens afvaldumping, ben ik langs deuren gegaan om te vragen of mensen alsjeblieft willen meehelpen onze wijk schoon te houden. Het is dweilen met de kraan open. Ook de gemeente 'parkeert' groenafval op het grasveld in onze wijk, maar als het weggehaald is ligt allerlei afval bij dat niét groen is. Dat blijft dan vervolgens liggen. Afval nodigt uit tot nog meer afval. Hoe kunnen we het tij keren?
Mijn idee was ook om met containers te werken, in plaats van losse vuilniszakken, papieren ophaalschema's van de DAR naar huishoudens sturen, camera's ophangen, stickers plakken met 'dit is geen dumpplek' of 'houd de wijk schoon'.
Dus mocht er een mooi oplossing komen voor Bottendaal, zou dit misschien ook wat voor andere wijken mogelijk kunnen zijn?
Het is bar & boos .
Het wordt naar mijn mening steeds erger . Zakken worden ook te vroeg buiten gezet , soms al op zondag .
Er ontstaat een ongedierte plaag als dit zo doorgaat & dan kunnen we ons voorbereiden op gezondheidsproblemen voor mens & dier .
Volledig mee eens. De teloorgang neemt steeds grotere vormen aan. Dumpen van afval, grof vuil, snoeiafval enzovoort. Vooral op die plaatsen waar de containers staan voor GFT. Als op woensdagochtend de DAR is geweest staat er in de middag al weer gedumpte troep op meerdere locaties. Wie hiervoor verantwoordelijk zijn blijft gissen. Helaas geen camera's. Misschien bij heterdaad waarneming elkaar er op aanspreken? Buurtwacht? Normen en waarden vervagen in rap tempo, ook in deze wijk. Toch hulde aan de DAR.