Westerpark: van uitlaatplaats naar toegankelijke hondenspeeltuin!

t Speult. Dé hondenuitlaatplaats (HUP) van Nijmegen in het Westerpark. Een plek waar de honden hun behoefte doen, los kunnen lopen en samen kunnen rennen zonder dat andere buurtbewoners hier last van hebben.

Weerbestendige speeltoestellen

Zoals de naam ‘t Speult aangeeft kan er worden gespeeld. Echter, wij als buurtbewoners lopen er tegenaan dat er niet genoeg te doen is voor de honden. We zouden graag zien dat er efficiënter gebruikt wordt gemaakt van de ruimte door middel van de plaatsing van speeltoestellen voor honden. De voorkeur gaat uit naar weerbestendige speeltoestellen die geschikt zijn voor honden zodat zowel ervaren als onervaren honden op een veilige manier plezier kunnen beleven en uitgedaagd worden. Wij hebben al ideeën voor partijen die dergelijke toestellen produceren en plaatsen. Voorbeelden van toestellen zijn een tunnel, een loopbrug, slalompaaltjes, een doorspringtoestel.

Welzijn van mens en dier

‘t Speult wordt regelmatig bezocht door mindervalide buurtbewoners. Voor hen is het ideaal dat de (hulp)hond veilig kan loslopen. Voor deze mensen zouden we graag zien dat er een mogelijkheid is om overdekt en beschut te kunnen zitten, op een plek die rolstoeltoegankelijk is. Wij denken aan een hufterproof overkapping (bijvoorbeeld een JOP) bij het bankje aan de westkant van het park.

Omdat het ‘s winters vroeg donker wordt, maakt men de helft van de tijd minder gebruik van de hondenuitlaatplaats. Van buurtbewoners horen we dat het wat onveilig voelt om in het donker naar het park te gaan waar je de hond moeilijk in de gaten kunt houden en waar het bijna niet te doen is om de poep in de donker op te ruimen, terwijl dat natuurlijk wel de bedoeling is. Er ligt significant meer poep in het hondenpark gedurende de koudere maanden. Wij stellen voor om het hondenpark te verlichten door middel van een soortgelijke verlichting als die in de rest van het park.

‘s Zomers lopen de temperaturen hoog op. Een hond drinkt meer bij inspanning en bij warm weer. De honden rennen en ravotten met elkaar in de brandende zon en hebben extra vocht nodig om af te koelen. We zouden graag een waterpunt met een weerbestendige zware waterbak geïnstalleerd zien waar de honden uit kunnen drinken. Ook de aanleg van een waterelement zoals een ondiepe mini zwemvijver zou hierbij uitkomst kunnen bieden. Een enkele buurtbewoner neemt ‘s zomers initiatief door zelf een honden- of kinderzwembadje neer te zetten. Maar doordat er dan veelvuldig gebruik wordt gemaakt van een product dat is ontworpen voor particulier gebruik, haalt het badje het einde van de week meestal niet.

Doelstelling

Met deze uitbreidingen willen we bereiken dat ‘t Speult een schonere, overzichtelijke, en veilige hondenspeeltuin wordt voor mens en dier.

 

Initiatiefnemer

Deelnemers

Budget

  • Westerpark pad naar bankjes Verplichtingen - 320661 Jaap de Vries Hondenspeeltoestellen plaatsen Westerpark - 320315 H en G Tuinen Westerpark autobanden ingraven

    Jaarlijks, van 2023 tot en met 2023
    project.budget.fields.is_assigned-alt