De tuin van OBS de Buuf tot gemeenschapstuin maken

Atelier, eetlokaal, tuin en meer,

 

Ons gezamenlijke gedachtengoed kenmerkt zich door het nastreven van het verbinden van duurzaamheid en collectieve maatschappelijke doelen aan het in verbinding brengen van mensen, het stimuleren van (kunstzinnige) vorming, gemeenschapszin en echte creativiteit.

 

Ideeën voor het Schoolgebouw OBS de blauwe Buut Molukkenstraat nijmegen bestaan uit verschillende elementen:Ateliers en Eetlokaal, Tuin en meer en hebben tot doel mensen samen te brengen en creativiteit te ontwikkelen. De Sociale buurtfunctie waarbij mensen samen de buurt leefbaar maken en waarbij eenzaamheid tegen wordt gegaan. Samen creatief zijn verbindt en ontwikkelt gezonde sociale verbanden.

 

Atelier

 

In ieder mens schuilt een kunstenaar

 

In ons plan gaan we uit van bestaande krachten vanuit mensen. We geloven dat in iedere mens een kunstenaar schuilt. Door middel van dit vermogen laten we de creativiteit de vrije loop en ontdekken we wat we willen maken met de spullen om ons heen. De voorwerpen behandelen we met respect voor hun achtergrond en geschiedenis en maken gebruik van ambachten en alle rijkdom om ons heen.

 

We geloven in de meerwaarde van doen met de bewoners van de Archipel/galgenveld buurt in Nijmegen waar de atelierstudio gevestigd is.

Dit doen we samen met behulp van bevriende kunstenaars en andere specialisten (o.a.tuinarchitecten, en nog vele anderen). De buurt brengt voorwerpen mee, we gaan er samen mee aan de slag met als doel dat de buurt het voorwerp en de maker het (weer) liefdevol omarmt. Misschien blijft het voorwerp bij de oude eigenaar of krijgt het een  nieuwe bestemming. Samen maken we zo de buurt mooier en brengen we de mensen in contact met elkaar.

 

Eetlokaal

 

Aanschuiven

 

Een stemlokaal dat elke dag geopend is en aan de galeriehouders van de Molukkenstraat en de buurt bewoners een lekker kopje koffie, een lekker hapje en een goed gesprek biedt. Leesvoer, een plantenasiel. Daarnaast is het ook mogelijk om de cursisten van de verschillende workshops bijvoorbeeld een lekkere lunch aan te bieden. Denk ook aan de organisatie van vernissages na een geslaagde cursusperiode of buurtbarbercues en  vergaderingen. 

Natuurlijk zijn buurtbewoners ook van harte welkom elementen hieraan toe te voegen. Tijdens de diverse open dagen zal het een zoete inval zijn.

 

Het eetlokaal van de Buut voert een eenvoudige seizoenskaart waar vooral lokale produkten op te vinden zijn. In de toekomst willen we graag uit eigen moestuin onze ingrediënten halen. 

 

Wij geloven in het bundelen van krachten, culturen en expertises en het verbinden en nodigen  graag iedereen aan tafel uit.

 

Tuin

 

Van eigen grond 

 

Plant erin tegel eruit

 

Het schoolplein en de omringende grond wordt onder leiding van vrijwilligers en gemeentelijke/DAR/tuinarchitecten samen met geïnteresseerde buurtbewoners omgetoverd tot een functionele groene oase, vol sustainabillity en leermomenten. Een pluktuin voor buurtbewoners, smaakvolle ingrediënten voor het stemlokaal en genoeg ruimte voor het maken van installaties en buurtactiviteieten. Wormenhotels kunnen worden gebouwd, de groenafval gecomposteerd op diverse innovatieve wijzen, duurzaam maar niet duur. Voor een ieder voor handen. We kunnen een imker uitnodigen zijn kolonie bijen te houden en deze kunst onder de aandacht van belangstellenden te plaatsen. Volkstuinen kunnen worden uitgebaat op de braakliggende percelen die daarvoor grondrijp zijn gemaakt en afgebakend. Scharrelkippen kunnen worden gehouden.

 

Samen tuinieren is goed voor de gemeenschapszin, educatief, cultureel verrijkend en zeer goed voor de gezondheid. Je eet wat je kweekt en kweekt wat je eet. Dit komt het omgevingsbewustzijn ten goede en bestrijd eenzaamheid. Bovendien vefraait het de leefomgeving en vergroot de leefbaarheid , zeker wanneer het om het kleinschalige tuinieren zich gaat verspreiden buiten het terrein in de wijk. Scholen kunnen hier hun licht komen opsteken in de groene wonderwereld. We nodigen een repaircafe uit om maandelijks hun intrek te nemen in de locatie. 

 

Filosofie

 

Iedereen voelt zich welkom.

Wij bieden een veilige omgeving 

Waar je kan laten zien wie je bent en waar je jouw talenten kan ontdekken.

Naast dat we geloven dat er in iedereen een kunstenaar schuilt geloven wij ook dat we allemaal een plek zoeken om samen te zijn.

 

Wat is nodig? Goede contacten met instanties, financieringsmogelijkheden en enthousiaste betrokken mensen die zich hiervoor in willen zetten.

 

Mvg angelica obino, 0612339699 barbara Schreuder 06 24527895

Molukkenstraat 1 atelier 0005

 

Je kunt ons al vinden op de buurtkracht app

Initiatiefnemer

Deelnemers

Er zijn nog geen deelnemers

Feedback van de gemeente

Beste initiatiefnemer, om uw wens uit te voeren is het belangrijk dat er draagvlak is voor het idee. Op dit moment heeft uw idee onvoldoende likes en/of reacties om verder uitgewerkt te worden. Om deze reden zal uw wens twee weken na dit bericht gearchiveerd worden. Denkt u dat er wel draagvlak is voor de wens? Vraag uw buurtgenoten dit te laten weten via MijnWijkplan.

Reacties

Super leuk idee Ik ben heel erg voor verbinding juist in deze tijd en kunst verlevendigt en inspireert net als de natuur En het stimuleert ook contacten tussen de verschillende delen van Galgenveld Wordt erg blij van dit soort initiatieven

Antwoord
Idee is ingestuurd op 02-09-2019